Türkiye-Cibuti Ikili Ticaretinde Hedef 1 Milyar Dolar

Türkiye-Cibuti Ikili Ticaretinde Hedef 1 Milyar Dolar

Türkiye ile Cibuti arasidnaki ticaret hacmi 2022 yilinda 530 milyon dolar olarak gerçeklesti. gelecek dönemde bu rakami en az ikiye katlamak hedefleniyor. Cibuti’den Türkiye’ye gelen ticaret heyeti, yatirimcilarla bulustu.



Türkiye - Cibuti Is ve Yatirim Toplantisi, Dis Ekonomik Iliskiler Kurulu (DEIK) ev sahipliginde gerçeklesti. Toplantida iki ülke arasindaki ticaret hacminin artirilmasi için yapilan çalismalar ve beklentiler konusuldu.

Ikili ticarette 2022 yili 530 milyon dolarla kapatildi. yeni yil hedeflerinin konusuldugu toplantida iki ülke arasindaki ticaretin 1 milyar dolara yükseltilmesi konusuldu. Cibuti heyeti de program kapsaminda ülkelerindeki yatirim firsatlarindan bahsetti. Cibutili yetkililer özellikle turizm ve balikçilik alaninda önemli yatirim firsatlarinin olduguna dikkat çekti.

Toplantinin açilis konusmasini gerçeklestiren DEIK Baskani Nail Olpak, iki ülke arasindaki ticaret ile ilgili bilgi verdi. Olpak konusmasinda "Iki ülke arasindaki siyasi, ekonomik ve ticari iliskiler her geçen yil gelisiyor. Iliskilerimizdeki bu egilim ekonomik alanda da kendini hissettiriyor. Iki ülke dis ticaret hacmi 2022 yilinda 530 milyon dolar olarak gerçeklesti. Bu rakami dengeli biçimde artirmayi hedefliyoruz. Cibuti’de Türk is insanlarina ayrilan Özel Ekonomik Bölge’yi en kisa sürede faaliyete geçirmek de önemli hedeflerimiz arasinda" ifadelerini kullandi.

Olpak: "Iki ülke arasinda potansiyel is firsatlari degerlendirilmeli"

Iki ülke arasinda ticaretin artirilmasi için firsatlarin degerlendirilmesi gerektigini vurgulayan Olpak, "Iki ülke arasindaki iliskilerin gelistirilmesi ve bu baglamda potansiyel is firsatlarinin degerlendirilmesi önem arz ediyor. Iki ülke arasinda bordo pasaport hamillerine vizelerin kaldirilmasi Türk özel sektörünün beklentisi dahilinde. Türkiye nasil dogu ile bati arasinda bir köprü vazifesi görerek stratejik bir konuma sahipse Cibuti de Aden körfezi ile Kizildeniz’i baglayan noktada bulunmasiyla stratejik bir konuma sahip. Bu konumuyla ticari ve lojistik merkez diyebiliriz. Is dünyamizin bu durumu degerlendirecegini umuyorum. Liman ve altyapi yatirimlarinin artmasiyla ülkenin modernizasyon sürecine girmesi sürecinde Türk is dünyasi önemli rol oynayabilir. Genis jeotermal enerji potansiyeli bulunan Cibuti ile bu alanda is birlikleri gerçeklestirilebilir. Bunun yaninda, bankacilik iliskilerinin gelistirilmesi iki ülke ticaret ve yatirim iliskilerine önemli katki saglayacaktir" seklinde konustu.



Dawaleh: "Turizm ve balikçilik alaninda önemli yatirim firsatlarimiz var’’

Toplantida Cibuti yetkilileri de ülkelerindeki yatirim firsatlari ile ilgili bilgi verdi. Cibuti Ekonomi ve Maliye Bakani Ilyas Moussa Dawaleh, "Iki ülke arasinda 10 yil önce yatirimlarin korunmasi anlasmasi yapilmisti. 10 yil içerisinde oldukça uzun bir yol kat ettik. 40 milyon dolar is hacminden yaklasik 500 milyon dolara ulastik. Ciddi bir çaba sarf edildi. Öncelikle iki ülkenin de liderlerini takdir ediyorum. Özellikle turizm ve balikçilik alaninda yatirim firsatlarimiz var. Türkiye’nin bu iki alanda önemli tecrübeleri var. Cibuti’de Afrika’yi da kapsayan yatirimlar yapildi. Cibuti’yi Afrika’da yatirim merkezine dönüstürmeyi hedefliyoruz. Cibuti’de çesitli sektörlerde yatirim firsati var. Cibuti’deki yatirim firsatlarinin degerlendirilmesini umuyorum" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile