'Türkiye Dayatılan Sınırları Aşmaya Devam Edecek'

İSTİB Başkanı Kopuz: 'Türkiye'nin önüne koyduğu hedefleri birer birer gerçekleştirmeye, kendisi için dayatılan sınırları aşmaya devam edeceğine yürekten inanıyorum' 'Kurlarda istikrar sağlanır ve enflasyon yeterli düzeyde düşerse, bunun 2018 yılı büyümesine katkısı 2 puana yakın olacaktır'.

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, "Türkiye'nin önüne koyduğu hedefleri birer birer gerçekleştirmeye, kendisi için dayatılan sınırları aşmaya devam edeceğine yürekten inanıyorum." dedi.

Kopuz, İSTİB'in aralık ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısını yaptığı "istihdam seferberliği" kapsamında, asgari ücrete 100 liralık Hazine yardımı, 773 liralık sigorta ve vergi teşviki, İş Başı Eğitim Programı gibi destekler verildiğini, bu sayede 2017'de 1,5 milyon ilave istihdam yaratıldığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "artı 2 istihdam" çağrısına değinen Kopuz, "Bu bizim için ilk bakışta zor görünüyor ancak mevcut teşviklerin yanına eklenecek olan yeni teşviklerle inşallah 2018'de 3 milyon yeni istihdam bizler için zor olmayacak." diye konuştu.

Kopuz, Türkiye ekonomisinin 2017'nin üçüncü çeyreğinde yüzde 11,1'lik rekor bir büyüme kaydettiğine değinerek, şunları söyledi:

"Türkiye kendine güvenenleri yanıltmaz demiştik. Nitekim öyle de oluyor. Bununla beraber ihracat son 1 yılda yüzde 10'un üzerinde arttı. Hane halkı tüketim harcamalarına baktığımızda, halkımızın ekonomisine sahip çıktığını görüyoruz. Ayrıca kamu tarafından yapılan büyük yatırımların da rekor büyüme oranının oluşmasında etkisi var. Yalnız bu noktada, kamunun bu yatırımlarına, özel sektörün de mümkün olduğu kadar eşlik etmesi gerekiyor."

- "Kurlarda istikrar sağlanmalı"

İSTİB Başkanı Kopuz, hükümetin Türkiye'nin ilerlemesi için sürekli yeni düzenlemeleri hayata geçirdiğini belirterek, özel sektörün yatırımlara yönelmesi için yapılanları anlattı.

Yeni yılda iş aleminin hükümetten en önemli beklentilerinden birinin kurlarda istikrarın sağlanması olduğunu aktaran Kopuz, bu sağlandığı takdirde, alınacak ek tedbirlerle birlikte enflasyonun düşeceğine, Türk özel sektörünün ertelenmiş olan yatırımlarının hayata geçirilebileceğine inandıklarını bildirdi.

Ali Kopuz, kurlarda istikrar sağlanır ve enflasyon yeterli düzeyde düşerse, bunun 2018 yılı büyümesine katkısının 2 puana yakın olacağını dile getirdi.

Kredi Garanti Fonu (KGF) tarafından özel sektörün krediye erişimlerine destek olunmasına 2018 yılında devam edilmesinin de büyümeye katkı sunacağını bildiren Kopuz, "Türkiye'nin önüne koyduğu hedefleri birer birer gerçekleştirmeye, kendisi için dayatılan sınırları aşmaya devam edeceğine yürekten inanıyorum." dedi.

- "Kudüs'e sahip çıkacağız"

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" ilan etmesiyle dünyada büyük bir infial oluştuğunu hatırlatan Kopuz, "ABD bu yaklaşımla dünyayı bir felakete sürüklüyor. Buna rağmen, hukuki zeminde barışçıl arayışlar sonuna kadar devam ettiriliyor. Türkiye, Trump'ın kendi koltuğu sallanınca başvurduğu bu oyunu bozacak bir hamle için, BM Genel Kurulu'nda yoğun çalışmalar yapıyor." ifadelerini kullandı.

İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi'nde alınan Kudüs kararına da değinen Kopuz, şunları kaydetti:

"Kudüs göz bebeğimiz, Mescid-i Aksa ilk kıblemizdir. Peygamber efendimizin Miraç'a yükseldiği mübarek bir mekandır. Dolayısıyla bu konu sadece Arapları ilgilendiren bir sorun değildir. Hiçbir Müslüman'ın Kudüs'ten vazgeçmesi mümkün değildir.İslam alemi olarak Kudüs'e sahip çıkacağız. Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi, Kudüs artık bizim için Filistin'in işgal altındaki başkentidir. İmanımız kalplerimizden çıkmadıkça, Kudüs ve Filistin'in İsrail'in bir parçası olmasına müsaade etmeyeceğiz. Biz biliyoruz ki Kudüs'ü savunmak vatanı savunmak, Mekke'yi, Medine'yi, İstanbul'u savunmaktır."

Ali Kopuz, Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed'in, Medine'yi İngilizlere karşı müdafa eden Fahreddin Paşa ile ilgili Twitter'da yaptığı paylaşımı da kınadığını ifade etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile