Denizli Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, insanların hayatiyetini devam ettirmesinde olmazsa olmazı olan gıda ile ilgili meseleleri gündeme getirmek ve dikkat çekmek için, 1945 yılından beri 16 Ekim’in Dünya Gıda Günü olarak değerlendirildiğini söyledi.
İnsanoğlunun yerkürenin kendisine sunduğu nimetlerden en iyi şekilde istifade etmek amacıyla her yola başvurduğunu, dünya nüfusunun her geçen gün artarken, yerkürenin kaynaklarının aynı kaldığını belirten Uzakgider açıklamasında, “Dolayısıyla artan nüfusu beslemek için daha fazla gıda üretimi yapılmak zorundadır. Bugün 1 milyardan fazla insan açlıkla boğuşmaktadır. Çoğu insan yetersiz beslenmeden bir çok hastalığa maruz kalmaktadır. Ülkemizde 10 milyon insanımız yetersiz beslenmektedir. Çoğu açlık sınırında hayatiyetini devam ettirmeye çalışmaktadır. Halbuki dünyanın nimetleri herkese yetecek kadar vardır. Ancak adaletsiz dağılım çoğu insanın gıdaya ulaşımını engellemektedir” ifadelerine yer verdi.
Bugün dünya gelirinin yüzde 70‘ini dünya nüfusunun yüzde 30‘unun tükettiğini, geri kalan yüzde 30‘unun ise dünya nüfusunun yüzde 70‘i paylaştığını belirten Mehmet Ali Uzakgider, dünyada 2000‘li yıllardan sonra gıda piyasasının kartellerin eline geçtiğini, gıda fiyatlarını istedikleri şekilde belirlediklerini, istedikleri ülkeye gıda satabildiklerini ve ayrıca ambargolar vasıtasıyla maalesef bir silah olarak kullanabildiklerini bildirdi.
Gıdanın stratejik bir sektör olduğunu ifade eden Denizli Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider açıklamasında şunları kaydetti: “Bütün ülkeler kendi insanını yeterli ve dengeli beslemek için çaba sarf eder. Dolayısıyla gıda güvenliği ve gıda güvencesi önemli bir faktördür. Ülke olarak bugün tarımda maalesef sattığımızdan fazla tarım ürününü dışarıdan almaktayız. Öncelikle ülkemizin toprağı, iklimi her türlü ürünün yetişmesine elverişlidir. Tarımda dışa bağımlılık her zaman başkalarının kararlarına mahkum olmaktır. Diğer taraftan ülkemizde de, köyden şehre göçler yüzünden tarımda çalışacak genç nüfus azalmaktadır. Arazilerin değeri düşmektedir. Arazilerin parçalı küçük olmasından işletmeler ekonomik olmaktan uzaktır. Bu şartlarda arazi toplulaştırmaların hızlandırılması ve üretimin artırılması gerekmektedir. Bu yıl Dünya Gıda Günü teması olan Kooperatifçilik, Türk tarımında hem kartelleşmeyi önleyecek hem de ekonomik anlamda, sağlıklı, yeterli üretimin yapılmasını ve tüketiciye birinci elden ulaşmasını sağlayacaktır”
Türkiye’de 10 Milyon İnsan Yetersiz Besleniyor
Türkiye’de yaklaşık 10 milyon kişinin yetersiz beslendiği belirtildi.