Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Sosyal Araştırmalar Merkezi 'nin 'Türkiye 'de Kadına Yönelik Şiddet' konulu analizi bir basın toplantısı ile açıklandı. Rapora göre, Türkiye 'de her 100 kadından 42 'si fiziksel ve cinsel şiddet görüyor.
USAK Stratejik Gündem 'in yayın koordinatörü Elvan Aydemir ve USAK projelerinde görev alan Dilek Karal araştırmanın sonuçlarını açıkladı. USAK 'ın 'Türkiye 'de Kadına Yönelik Şiddet Araştırması' bulgularına göre her eğitim düzeyinden kadın şiddet mağduru olabiliyor. Kadınların ve erkeklerin eğitim düzeyleri arttıkça kadına yönelik şiddet oranı belirgin bir biçimde düşüyor. Raporda, kadınların gelir düzeyinin artması şiddetin yoğunluğunu azaltıyor, bununla birlikte hane gelirine katkısı erkekten çok olan kadınların aile içerisinde şiddet görme riskinin iki misli arttığı görülüyor.
ON KADINDAN DÖRDÜ EŞİ VEYA BİRLİKTE OLDUĞU KİŞİLER TARAFINDAN FİZİKSEL ŞİDDET GÖRÜYOR
Raporda, Türkiye 'de fiziksel ve cinsel şiddetin yaygınlığı bölgeler arasında değişim göstermekle birlikte ülke geneline yayılan bir mesele olduğu göze çarpıyor. Kadına yönelik fiziksel şiddetin yüzde 53,2 'lik bir oranla en fazla kuzeydoğu Anadolu bölgesinde yaygın olarak görüldüğü açıklandı. Raporda, kadına yönelik fiziksel şiddetin en az yaygın olduğu bölge yüzde 24,6 oranla Batı Marmara olarak belirtiliyor. Bir diğer şiddet türü olan cinsel şiddete rastlama yoğunluğu ise yüzde 29,5 oranıyla Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi 'nde görülürken, en düşük rakamları ise yüzde 8,7 'lik oranıyla Batı Marmara.
Raporda yaşa göre fiziksel şiddet yaygınlığının 45-59 yaşları arasından arttığı açıklandı. Yaşa göre fiziksel şiddet yaygınlığı ise yüzde 45,4 oranıyla en fazla 45-49 yaş aralığındaki kadınlara yönelik olduğu görülüyor. En az şiddet yüzde 31,9 oranıyla 15-24 yaş aralığındaki bireylerde görüldüğü tespit edildi. Rapor, insani gelişmişlik düzeyi görece düşük olan bölgelerde, kadına yönelik fiziksel ve cinsel şiddetin daha sık rastlandığını da gözler önüne seriyor. Şiddet yaşayan kadınların yüzde 92 'sinin hiçbir yere başvurmadığı çarpıcı sonuçlar arasında yer alıyor.
Düzenlenen basın toplantısının ardından, USAK Stratejik Gündem 'in yayın koordinatörü Elvan Aydemir ve USAK projelerinde görev alan Dilek Karal araştırmanın sonuçlarını değerlendirdi. Ardından Karal ve Aydemir gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir basın mensubu, Ayşe Paşalı olayını örnek vererek, 'Şiddet gören kadınların yüzde 92 'si herhangi bir kuruma başvurmuyor. Yargının verdiği kararlar sonucu şiddet gören kadınların nasıl yargıya başvurması bekleniyor?' sorusunu yöneltti.
Dilek Karal soruyu şöyle cevapladı: “Yargı mensuplarına yaptırım uygulanmadı. İnsanlar güvenmiyorlar. Polis bir şey yapmadı diyorlar. İhbar etmiyorlar. Bu yapıya dışarıdan nüfuz etmek gerekiyor. Bizler o noktada sivil toplum kuruluşları olarak 'evet senin böyle bir hakkın var ' diyebilmeliyiz, çünkü insanların birçoğu böyle haklarının olduğunu bilmiyorlar. Şiddet mağduru olan kadın kendisinin başvurması gerektiğini, nasıl başvuracağını bilmiyor. Yeni yasayla birlikte şiddet mağduru olduğunda başvurması artık kadının inisiyatifine bırakılmıyor. Yani ben komşumun şiddete uğradığı bir durumda kendim de gidip başvurabiliyorum. Kadının ise bu şiddeti onaylaması gerekiyor.”
Türkiye’de 100 Kadından 42’si Fiziksel veya Cinsel Şiddet Mağduru Çıktı
Türkiye’de her 100 kadından 42’si fiziksel ve cinsel şiddet görüyor.