'Türkiye'de 3 Milyondan Fazla Kisi Hepatit B Virüsü Tasiyor'

'Türkiye'de 3 Milyondan Fazla Kisi Hepatit B Virüsü Tasiyor'

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) ve paydaslarinin, 2030 yilina kadar hepatitin ortadan kaldirilmasi hedefine dogru ilerlemek için büyük çaba sarf edildigini belirten Enfeksiyon Hastaliklari ve Mikrobiyoloji Uzmani Prof. Dr. Hakan Leblebicioglu, “Viral hepatit, dünya çapinda 300 milyondan fazla insani etkilemekte ve her yil 1 milyondan fazla ölüme neden olmaktadir. Türkiye’de ise 3 milyondan fazla kiside hepatit B, 300 bin kiside hepatit C mevcuttur” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Mikrobiyoloji Uzmani Prof. Dr. Hakan Leblebicioglu, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü dolayisiyla bilgilendirmelerde bulundu. Türkiye’de hepatit B ve hepatit A asilarinin bagisiklama programinda yer aldigini ve yaygin olarak yapildigini söyleyen Prof. Dr. Hakan Leblebicioglu, “Etkili asilar, önleme stratejileri ve ilaçlar mevcut olmasina ragmen, hepatitten kaynaklanan ölümler küresel olarak artmaya devam etmektedir” diye konustu.



“Dünyada hastalarin 3’te 2’si yeterli bakim ve tedavi almiyor”

Önemli bir halk sagligi sorunu olan viral hepatitin karaciger hastaligi, karaciger sirozu ve karaciger kanserine yol açabildigini belirten Prof. Dr. Leblebicioglu, “Bununla birlikte, dünyada Hepatit B hastalarinin üçte ikisi hala yeterli bakim ve tedavi almamaktadir. Bu durum, hastalari ciddi saglik sorunlariyla karsi karsiya birakmaktadir. Dünya Hepatit Günü’nün, 28 Temmuz’da her yil kutlanan küresel bir girisim oldugunu söyleyen Prof. Dr. Leblebicioglu, “Bu etkinligin temel amaci, viral hepatitle mücadele etmek, önleme yollarini yayginlastirmak ve test edilmesinin yani sira tedavinin önemini vurgulamaktir” ifadelerini kullandi.

“Yeni slogan: harekete geç, test et, tedavi et, asila”

Bu yilki Dünya Hepatit Günü’nün temasinin "Harekete geç. Test et, tedavi et, asila" olarak belirlendigini söyledi.

Prof. Dr. Leblebicioglu, bu tema dogrultusunda, öne çikan çagrilari ve eylemleri söyle siraladi:

"Bilgi edinme ve farkindalik olusturma: Hepatitin türleri, bulasma yollari, önlenmesi ve tedavisi hakkinda bilgi edinin. Bu bilgileri arkadaslariniz, aileniz ve toplumunuzla paylasarak farkindalik olusturun.

Test yaptirma ve asilanma: Özellikle risk altindaki kisileri hepatit testi yapmaya tesvik edin. Hepatit A ve B için asi olmak, önleme açisindan hayati önem tasimaktadir. Hepatit C’nin erken teshisi ve tedavisi ise iyilesmeye yol açabilir.

Harekete geçme: Her 30 saniyede bir kisinin Hepatitle iliskili bir hastaliktan ölmesi nedeniyle, viral hepatitle mücadelede harekete geçmek için bekleyemeyiz. Bireysel ve toplumsal olarak, hepatit konusunda daha aktif rol almaliyiz.”

Dünya Hepatit Günü’nün, viral hepatitin küresel etkisini azaltmak ve 2030 yilina kadar hepatitin ortadan kaldirilmasi hedefine ulasmak için önemli bir firsat oldugunu dile getiren Prof. Dr. Leblebicioglu, “Farkindalik olusturma, test ve tedavi hizmetlerine erisimi artirma, asilama ve toplumsal seferberlik, bu mücadeledeki kilit unsurlardir. Hep birlikte hareket ederek, viral hepatitin yikici etkilerini azaltabiliriz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile