Adli Bilimciler Derneği Adli Hemşirelik Komisyon Başkanı Prof. Dr. Yurdagül Erdem, Türkiye'de 350'ye yakın hemşirenin adli hemşirelik konusunda yetiştirildiğini söyledi.
Hitit Üniversitesi ev sahipliğinde yapılan Uluslararası 4. Adli Hemşirelik, 3. Adli Sosyal Hizmet ve 2. Adli Gerontoloji Kongresi Çorum'da başladı.
Kongrenin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Erdem, adli hemşireliğin, hemşirelik bilgi ve deneyimlerinin yargının hizmetine sunulması ile ortaya çıkan yeni bir uzmanlık alanı olduğunu söyledi.
Amerika Birleşik Devletleri'nde adli delil toplamada, hemşireliğin bu alanda da yetiştirilmesi noktasında bir ihtiyacın ortaya çıktığını ve 1993 yılında Uluslararası Adli Hemşireler Birliğinin kurulduğunu anlatan Erdem, "Türkiye'de de 1997 yılında bu alan ilgi görmeye başladı ve ilk olarak İstanbul Üniversitesi bünyesinde tez hazırlığı yapılarak ilk mezunlar verildi. Adli Hemşirelik, Adli Sosyal Hizmet ve Adli Gerontoloji olarak bu 3 disiplini geliştirerek, kongreler yaparak bu alanı geliştirmeye devam ediyoruz." dedi.
Prof. Dr. Erdem, Türkiye'de 350'ye yakın hemşirenin adli hemşirelik konusunda yetiştirildiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Hastanelerimizde artık izlem merkezlerimiz var. Şiddet ve cinsel tacize uğrayan çocuklar, şiddete uğrayan kadınlar için bu izlem merkezlerinde ve acil servislerde adli hemşirelere çok ihtiyaç var. Yine cezaevleri, ıslah evleri, adli psikiyatride, adli pediatri alanında ve kişiler arası şiddet olaylarında bilirkişi olarak delil toplama ve adli kanıtların toplanması için adli hemşirelere ihtiyaç var. O yüzden üniversitelerin bu alanda eleman yetiştirmesine de ihtiyaç var. Pek çok üniversitede adli hemşirelik seçmeli ders olarak yer alıyor. Ama bunun lisans üstü tezlerle geliştirilmesi lazım."
Adli Bilimciler Derneği Adli Gerontoloji Komisyonu Başkanı Prof. Dr. İlhan Tomanbay ise Adli Gerontoloji'nin önemini vurguladı.
Türkiye'de yeni bir bilim dalının filizlendiğine işaret eden Prof. Dr. Tomanbay, "Dünyanın yaşlandığı bir çağda ki önümüzdeki yıllar daha da tehlikeli olacak, dünyada yaşlı nüfus yüzde 15'lerden fazla. Türkiye'de ise yüzde 8.5'tur. 2025 ve 2030 yıllarında bu oran daha yukarılara doğru gidiyor. Yeni örgütlenmelere, yeni mesleklere ve yeni mevzuatlara, yeni çözümlere gereksinim var. Yaşlanmak pek olumlu gibi karşılanmıyor ama ömrün uzaması ve yaşlandıkça gençleşmek herkesin arzu ettiği bir şey. Gerontoloji bunun için çalışan bilim dalı ve adli gerontoloji de bunun hukuksal boyutudur." diye konuştu.
Çorum Valisi Necmettin Kılıç da, uluslararası kongrenin Çorum'da yapılmasından dolayı mutluluk duyduğunu dile getirdi.
Hitit Üniversitesi Çorum Meslek Yüksekokulunda gerçekleştirilen kongre, 20 Ekim tarihine kadar sürecek. Kongrede Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden ve Irak, Malezya, Azerbaycan, Ukrayna ile Somali'den gelen bilim insanları bildiri sunacak.
'Türkiye'de 350'Ye Yakın Adli Hemşire Var'
Adli Bilimciler Derneği Adli Hemşirelik Komisyon Başkanı Prof. Dr. Yurdagül Erdem: 'Türkiye'de 350'ye yakın hemşire, adli hemşirelik konusunda yetiştirildi' 'Şiddet ve cinsel tacize uğrayan çocuklar, şiddete uğrayan kadınlar için bu izlem merkezlerinde ve acil servislerde adli hemşirelere çok ihtiyaç var'