'Türkiye'de 404 Milyon Sayfa Arsiv Belgesine Dijital Ortamda Erisilebilecek Bir Altyapi Hazirlanmistir'

'Türkiye'de 404 Milyon Sayfa Arsiv Belgesine Dijital Ortamda Erisilebilecek Bir Altyapi Hazirlanmistir'

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, dijitallesme projesi kapsaminda 400 milyonu askin sayfayi elektronik ortama aktardiklarini belirterek, “Türkiye’de kamunun en büyük dijitallestirme projesiyle tam 404 milyon sayfa arsiv belgesine dijital ortamda erisilebilecek bir altyapi hazirlanmistir” dedi.



Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Ankara’da bir otelde gerçeklestirilen Elektronik Kimlik Dogrulama Sistemi (EKDS) tanitim programina katildi.

Programda sistemin üreticisi olan 7 ülkeden birisinin Türkiye oldugunu belirten Bakan Soylu, “Hayatimiza hiz ve güvenlik katacak olan yeni bir proje Elektronik Kimlik Dogrulama Sistemi projesinin tanitimi sebebiyle sizlerle bir araya gelmis bulunuyoruz. Dünyada 10 ülkenin kullandigi 7 ülkenin ürettigi, bizim de yedinci oldugumuz bir program” degerlendirmesinde bulundu.

“DÜNYADA DIJITAL TEKNOLOJIDE BIZLE REKABET EDENLERE MEYDAN OKUYORUZ”

Projelerin her birisinin hayati daha kolay ve güvenli hale getirme amaci tasidigini söyleyen Bakan Soylu, “Her bir proje hem güvenlik alaninda hem hayati kolaylastiran anlayisi içeriyor. Her projenin hayal, baslangiç ve gelisim safhasi var. En nihayetinde de her projenin vatandasa ve ilgili kuruma sunum safhasi var. Dünyada dijital teknolojide bizle rekabet edenlere meydan okuyoruz. Sadece meydan okumuyoruz. Etrafimizdaki cografyada bizim irtibatta bulundugumuz ülkelere yarin bir gün bu teknolojik ve dijital gelisimi bir vesile ile onlara da nakledebilme imkanina sahip olabiliyoruz” seklinde konustu.



“Içisleri Bakanligi, önemli sivil hizmetlerin yürütüldügü, önemli bir devlet hafizasini barindiran da bir anlayisi içermektedir”

Içisleri Bakanliginin önemli bir devlet hafizasini içinde barindirdigini ifade eden Bakan Soylu, “Türk Polis Teskilati, Türk Jandarma ve Türk Sahil teskilatlari gibi sadece ülke içerisinde de degil, dünyada da kendi alanlarinda itibarli ve önde gelen kurumlari bünyesinde barindiran ve bu kurumlar eliyle de terörden asayise, uyusturucuyla mücadeleden trafige, siber suçlardan afet ve göç yönetimine kadar genis bir alanda güvenlik hizmeti üreten bir bakanlik görevleri içerisindeyiz. Diger yaniyla Içisleri Bakanligi; önemli sivil hizmetlerin yürütüldügü, önemli bir devlet hafizasini barindiran da bir anlayisi içermektedir. Gerek mülki idare gelenegiyle olsun, gerekse göç ve afet yönetimiyle olsun vatandasla ciddi bir temasi söz konusudur. Bu temasin ve hafizanin en köklü kurumlarindan birisi de hiç süphesiz 190 yillik maziye sahip olan Nüfus ve Vatandaslik Isleri Genel Müdürlügümüzdür” ifadelerine yer verdi.

“BIZ SADECE SAVAS MEYDANINDAKI KAHRAMANLIKLARIMIZLA TARIHIN SEYRINI DEGISTIRMIS BIR MILLET DEGILIZ”

Dijitallesme projesiyle 404 milyon sayfa arsivin elektroniklestigini aktaran Bakan Soylu, “Türkiye’de kamunun en büyük dijitallestirme projesiyle tam 404 milyon sayfa arsiv belgesine dijital ortamda erisilebilecek bir altyapi hazirlanmistir. Cumhuriyetimizden çok daha eski olan bu kurumun geçmisle gelecegi bu denli basarili bir sekilde birlestirebilmesi, böyle bir hafizanin olusturulmasi, kurumun bu hafizayi korumasi bize aslinda hal diliyle sunu söylemektedir; ‘biz sadece savas meydanindaki kahramanliklarimizla tarihin seyrini degistirmis bir millet degiliz. Ecdadimizdan miras kalan, Orta Asya’dan getirip Anadolu’da destansi sekilde harmanladigimiz medeniyet birikimiz ve tecrübemizle birlikte devlet olma aliskanligimizla da güçlü bir imzanin sahibiyiz.’ Bizi bu zorlu cografyada bin yildir ayakta tutan belki de en önemli hasletlerimizden birisi de muhakkak budur. 5 yil önce bizi bir gecede yikabileceklerini, devletimizi ele geçirebileceklerini, milletimize diz çöktürebileceklerini zannedenlerin bence hesap edemedikleri, göremedikleri nokta budur. Arkamizda ciddi bir medeniyet birikimi var. Köprü kurumlarimiz var. Tarihimiz boyunca yasadigimiz tehlikeyi de iste bu birikim sayesinde atlattik” diye konustu.



“NÜFUS GENEL MÜDÜRLÜGÜMÜZ DÜNYA STANDARTLARINDA BIR BASARI YAKALAMISTIR”

Dijitallesmenin önemli güvenlik çiktilari ürettigini belirten Soylu, “Dijitallesmenin 100 yilimizin kimligi haline geldigi günümüzde Nüfus Genel Müdürlügümüzün yasadigi dönüsüm, yeni yüzyilin geleneklerine ve ihtiyaçlarina cevap verme konusunda, dünya standartlarinda bir basari yakalamistir. Bu alanda özellikle son yillarda ortaya koydugumuz dijitallesme projesi hayatimizda hem kolaylik, hem tasarruf, hem verimlilik hem de kendine has güvenlik sorunlari olan bu dijital çagda önemli güvenlik çiktilari üretmistir. Gece gündüz hepimiz çalistik. Aksamalari gidererek çalistik” dedi.



Programda ayrica, EKDS’nin nasil uygulandigini göstermek amaciyla Ziraat Bankasi Merkez Subesi, Yenimahalle Tapu Müdürlügü ve Ankara 12’inci Noterlik ile canli baglanti gerçeklestirildi.

(Ali Nargüner - Nurullah Geylani/IHA)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile