'Türkiye'de 5 Bin 600 Suriyeli Üniversite Öğrencisi Var'

AFAD Başkanı Oktay: 'Şu an 5 bin 600 civarında Suriyeli üniversite öğrencimiz çeşitli bölümlerde eğitim görüyor. Özellikle yine sınır illerinde, YÖK'ün belirlediği üniversitelerimizde, belli bir kontenjanla bu öğrencilerimiz alınıyordu. Şimdi bir sınav sistemi içerisinde alımlar yapılıyor' 'Hem bir üst politikanın belirlendiği, sektörel bazda, eğitim politikasıyla, sağlık politikasıyla, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerle ilgili bütüncül bir yaklaşımla, Suriye politikasının uzun ve orta vadede nasıl yönetileceği ile alakalı taslak çalışma tamamlanmış durumda.'

ENES DURAN/İLKAY GÜDER - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Suriyeli 5 bin 600 civarında öğrencinin üniversitelerin çeşitli bölümlerinde eğitim gördüğünü belirtti.

Oktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyeli sığınmacılar içerisinde eğitim gören gençler için ellerinde güçlü bir veri tabanı olduğunu söyledi.

Okul çağındaki ilk, orta ve lise öğretimiyle alakalı Yabancı Öğrenci Bilgi İşletim Sistemi (YÖBİS) kurulduğunu ifade eden Oktay, bu sistemin bir veri tabanı olduğunu ve öğrencilerin yaşları itibarıyla nerede ve nasıl eğitim gördüklerinin takip edildiğini bildirdi.

Oktay, bu sistemin üniversite öğrencilerini de kapsadığını vurgulayarak, 'Şu an 5 bin 600 civarında Suriyeli üniversite öğrencimiz var. Özellikle yine sınır illerinde YÖK'ün belirlediği üniversitelerimizde belli bir kontenjanla bu öğrencilerimiz alınıyordu. Şimdi bir sınav sistemi içerisinde alımlar yapılıyor. YÖK'ün, sistemin daha sistematik bir içeriğe dönüştürülmesi yönündeki çalışmaları devam ediyor. Bu öğrencilerden bin 80'i de burs alıyor.' ifadesini kullandı.

- 'Taslak çalışma tamamlandı'

Suriye ve Suriyelilerin artık Türkiye için sadece kısa vadeli krizler ve tedbirler olarak düşünülebilecek bir olgu olmadığına işaret eden Oktay, bunu uluslararası kesim de dahil olmak üzere herkesin kabul ettiğine değindi.

Fuat Oktay, kimsenin yurdundan ayrı kalmak istemeyeceğini ancak şu an için gidilecek bir vatanın da olmadığına dikkati çekerek, Suriye kriziyle ilgili en kötü orta vadeli bir süreçten bahsedilebileceğini dile getirdi.

Bakanlar Kurulu talimatıyla kısa, orta ve uzun vadede alınacak tedbirlerle Türkiye'nin Suriye politikasını netleştirmesine yönelik çalışmalar yapıldığını belirten Oktay, şöyle devam etti:

'Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın başkanlığında diğer ilgili bakanlarımızdan oluşan bir heyet ve AFAD olarak, fiilen sekreteryasını yürüttüğümüz bir çalışma var. Hem bir üst politikanın belirlendiği, sektörel bazda, eğitim politikasıyla, sağlık politikasıyla, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerle ilgili bütüncül bir yaklaşımla, Suriye politikasının uzun ve orta vadede nasıl yönetileceği ile alakalı taslak çalışma tamamlanmış durumda.'

- 'Ölümler minimum düzeye indi'

Türkiye ile AB arasındaki görüşmelerin, ölümlerin ve insan kaçakçılığının önüne geçerek düzensiz göçün 'düzenli göçe' dönüştürülmesine yönelik bir anlaşma olduğunu ifade eden Oktay, bu anlaşmayı iki tarafın da sıkı bir şekilde takip ettiğini vurguladı.

Oktay, Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün 'düzenli göç'ün sağlanabilmesine yönelik ciddi çalışmaları olduğunu belirterek, şunları ifade etti:

'Düzensiz göçün önlenmesi Türkiye açısından da önemli. Ölümler minimum düzeye indi. İstatistiklere baktığımızda genç, sağlıklı, eğitim düzeyi daha yüksek ve gelir seviyesi yüksek olanların daha çok batıya geçmekle ilgili bir eğilimleri var. Böyle bir göçün önüne geçmek için Göç İdaresi, gerek kamplarda gerekse kamp dışında kalan sığınmacıları gelir düzeyi, sağlık düzeyi ve tamamı tarafından buradaki Suriyelileri temsil edebilecek bir yapıyla düzenli göç yönetimi sağlanacak.'

- 'Lider ülke konumundayız'

Türkiye'nin sığınmacı kamp uygulamalarında dünyada lider ülke konumunda olduğuna dikkati çeken Oktay, böyle bir uygulamanın BM de dahil olmak üzere dünyanın hiçbir yerinde olmadığına işaret etti.

Oktay, bu yardımları karşılık beklemeden yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:

'Zihnimizin geri planında başka bir ajanda yok. Tamamen insani boyutta yaklaşıp, bu gelen insanlara yüreğimizi açıyoruz. Bu yapılanlarla ilgili AB Konseyi Başkanı Donald Tusk bir açıklamasında, hiç kimsenin Türkiye'ye ders verebilecek konumda olmadığını dile getirdi. Bu bir gerçektir.'
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile