Allianz açıklamasına göre, Allianz'ın OECD verilerine dayanarak yaptığı ve 30 ülkeyi kapsayan araştırmasında Türkiye de yer aldı. Buna göre, Türkiye'de 65 yaş üstü kadınların yüzde 15,6'sı yoksulluk sınırının altında yaşıyor.
Kadınları yaşlılıkta yoksulluğa iten en önemli sebeplerin başında ise dünya genelinde evlilikler azalırken, boşanmaların artması ve uzayan yaşam süresi geliyor. Finansal bilinçteki eksiklik ise yine yaşlılıkta yoksulluğa yol açıyor. Boşanmadan dolayı yoksullukla karşılaşma riski ise nesillere göre farklılık gösteriyor.
Araştırmaya göre, boşanma vakalarında kadınların haklarını koruyan düzenlemelerin çok yakın zamanda hayata geçmiş olması, nispeten genç kadınların yoksullukla karşılaşmasına engel olarak görüldü.
Türkiye'de de boşanma esnasında mal paylaşımının nasıl yapılacağına dair düzenleme 2009 yılında hayata geçirilmiş, bu şekilde, boşanan kadınların evlilik süresince elde edilen mal varlığına ortak olmasının yolu açılmıştı.
Araştırmada yer alan bilgilere göre,1970 yılında OECD ortalamalarına göre her bin kişiden 8'i evlenirken, 40 yıl sonra bu oran binde 5'e gerilemiş durumda. Bu durum, her geçen gün daha fazla kişinin evlenme fikrinden uzaklaştığını gösteriyor.
- Türkiye'de boşanmalar yüzde 2,7 arttı
Türkiye'de de Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2012 rakamlarına göre evliliklerin sayısı 2012 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 1,9, boşanmaların ise yüzde 2,7 arttı.
Yine OECD rakamlarına göre Almanya'da kadınların ortalama evlenme yaşı 29'ken, ortalama evlilik süresinin 14 yıl ve boşanma yaşının 43 olduğu görülüyor. Türkiye'de ise TÜİK'in 2012 verilerine göre kadınlar için ortalama evlilik yaşı 23,5. Boşanmaların yüzde 39,6'sı evliliğin ilk 5 yılı içinde, yüzde 21,2'si ise evlilik süresi 6-10 yıl arası olan çiftlerde görülüyor.
Allianz Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Solmaz Altın araştırmaya ilişkin değerlendirmesinde "Kadınlar dünyanın neresinde olursa olsun ilerleyen yaşlarda yoksullukla karşı karşıya kalma riskine sahip. Erken yaşlarda yapılan birikim ve yatırımlar gelecekteki refaha önemli derecede katkı sağlıyor. Bu anlamda kadınlarımızın finansal bilinçlerinin artması ve geleceklerini iyi tasarlamalarıyla yapacakları yatırımlar, daha mutlu ve huzurlu bir yaşlılık dönemi olarak geri dönecektir" ifadelerini kullandı.
'Türkiye'de 65 Yaş Üstü Kadınların Yüzde 16'sı Yoksulluk Sınırının Altında'
Sigorta şirketi Allianz tarafından yapılan araştırmaya göre kadınlar, azalan evlilik oranları, artan boşanma vakaları ve eksik finansal bilinç nedeniyle yaşlılıklarını yoksulluk sınırının altında geçiriyor.