'Türkiye'de 68 Çocuktan Birinde Otizm Problemi Var'

MEB Müsteşar Yardımcısı Demirtaş: 'Otizmli öğrencilerin MEB bünyesinde eğitim alabileceği eğitim kurumlarının sayısı ile bu kurumlarda verilen destek eğitim hizmetlerinin niteliği artırılmıştır. Otizmli olan bireyler konusunda örgün eğitim kurumları ile rehberlik ve araştırma merkezlerinin insan kaynağı ve fiziki kapasitesi güçlendirilmektedir' Halk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Keskinkılıç: 'Türkiye'de 68 çocuktan birinde otizm problemi var. Bizim hedefimiz ilk 3 yıl içerisinde otizmi tespit edebilmek'

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Cumali Demirtaş, otizmli öğrencilerin MEB bünyesinde eğitim alabileceği eğitim kurumlarının sayısı ile bu kurumlarda verilen destek eğitim hizmetlerinin niteliğinin artırıldığını belirterek, "Otizmli olan bireyler konusunda örgün eğitim kurumları ile rehberlik ve araştırma merkezlerinin insan kaynağı ve fiziki kapasitesi güçlendirilmektedir." dedi.

Demirtaş, Tohum Otizm Vakfı tarafından Akgün İstanbul Hotel'de 2'ncisi düzenlenen "Otizm Eylem Planı Çalışmalarında Yolun Neresindeyiz?" konulu panelde yaptığı konuşmada, devletin faaliyetlerini etkinleştirmek ve farkındalığı artırmak için eylem planları hazırladığını, 2016'da hayata geçirilen Otizm Eylem Planı'nın da devletin otizme verdiği önemi gösterdiğini söyledi.

Eylem planı kağıda dökülmeden önce de devletin otizm konusunda üzerine düşen görevi yerine getirdiğine işaret eden Demirtaş, "Otizm konusu hassas bir mesele. Sivil toplum kuruluşlarının otizm konusunda üzerlerine düşeni yaptıklarını düşünüyorum. Özel eğitim alanlarına özel önem gösteriyoruz. Gençliğe özellikle özel alan dediğimiz bu alanda önem vermek zorundayız. Milli Eğitim Bakanlığı otizm konusunda duyarlılık gösteriyor. MEB ve devletin üzerine düşeni yaptığına inanıyorum." diye konuştu.

MEB'in otizmli çocukların eğitimi konusunda çeşitli çalışmalar yaptığını aktaran Demirtaş, toplumun tüm kesimlerinin otizm konusunda farkındalıklarının artırılması ile otizmli bireylere yönelik sağlık, eğitim ve destek hizmetlerinin sağlanması için çeşitli faaliyetler gerçekleştirdiklerini anlattı.

- "Otizmli bireylere özgü eğitim programları uyguluyoruz"

Türkiye genelinde erken tanı amaçlı tarama ve izleme çalışmaları yürüttüklerini belirten Demirtaş, şöyle devam etti:

"Otizmli bireylerin ayrımcılığa uğramadan bütünleştirilmiş ortamlarda eğitim görmeleri için, özellikleri ve gereksinimlerine özgü eğitim programları uyguluyoruz. Bu kapsamda Halk Eğitim Merkezlerindeki otizmli bireylere yönelik öğretim programları güncellenmiştir. Otizmli öğrencilerin MEB bünyesinde eğitim alabileceği eğitim kurumlarının sayısı ile bu kurumlarda verilen destek eğitim hizmetlerinin niteliği artırılmıştır. Otizmli olan bireyler konusunda örgün eğitim kurumları ile rehberlik ve araştırma merkezlerinin insan kaynağı ve fiziki kapasitesi güçlendirilmektedir."

- "12 ilde eğitimler düzenleniyor"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Önal İnaltekin de Otizm Eylem Planı kapsamında 12 ilde eğitimler düzenlemeye başladıklarını söyledi.

Farkındalık çalışmaları kapsamında Bakan Fatma Betül Sayan Kaya'nın da katılımıyla bir yürüyüş düzenlendiğini hatırlatan İnaltekin, her ilde tarihi binalar ile ili temsil eden binaların mavi ışığa büründüğünü anlattı.

İnaltekin, çeşitli yayınlar hazırlayarak, üniversitelere, sivil toplum kuruluşlarına, kamu kurumlarına, ilgili ve ailelere dağıttıklarını belirterek, "İllerde otizm komisyonları kuruldu. İlgili sivil toplum kuruluşlarıyla bu komisyonlar aktif bir şekilde çalışıyor. Çeşitli farkındalık seminerli düzenleyerek, bunu ön plana çıkarmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Türkiye'de 68 çocuktan biri otizmli"

Halk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Bekir Keskinkılıç ise Otizm Eylem Planı çerçevesinde sahadaki her çocuğu taramaya çalıştıklarını ve geçen yılın sonuna kadar 40 ilde taramalara ilişkin yapılanmaları tamamladıklarını bildirdi.

2018'in ilk 3 ayında bu rakamın 61 ile ulaştığını ve yıl sonuna kadar yapılanmayı tamamlamak istediklerini belirten Keskinkılıç, şöyle konuştu:

"Bu kapsamda 223 bin 341 bin çocuk tarandı. Bunların 2 bin 640'ında gelişme bozukluğu riski tespit edilmiş, 495 çocuğumuz ise otizm tanısı almış görünüyor. Türkiye'de 68 çocuktan birinde otizm problemi var. Bizim hedefimiz ilk 3 yıl içerisinde otizmi tespit edebilmek. Türkiye'de yılda bir milyon 325 bin civarında çocuk doğuyor. Bizim yaklaşık 4 milyonluk bir çocuğu taramamız gerekiyor. 4 milyonluk çocuk hedefine baktığımızda ciddi bir açığımız var. "

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile