MHP Hatay Milletvekili Şefik Çirkin'in yazılı soru önergesini Diyanet İşleri Başkanı Vekili Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz'ın bilgi notuyla yanıtlayan Bozdağ, cami görevlilerine yalnızca ibadet edilen mekanların temizliğini yapma görevi verilmesinin, temizlik için ayrı bir personelin bulunmamasından kaynaklandığını belirtti.
Özellikle şehir merkezlerindeki camilerde imam-hatiplerin yanında müezzin kayyımlar istihdam edildiğini ifade eden Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanlığı Görev ve Çalışma Yönergesi'nde cami temizliğinin, müezzin-kayyımların görevlerinden birisi olduğunun belirtildiğini kaydetti. Bozdağ, Türkiye'de 83 bin 574 caminin ibadete açık olduğunu belirterek, 20 camide hizmetli, 13 bin 656 camide de görev alanları arasında cami temizliği de yer alan müezzin-kayyımların görev yaptığını bildirdi.
-Şehit yakınlarına psikolojik yardım-
MHP'li Çirkin'in, ''şehit ailelerine yaşadıkları psikolojik sorunları çözmek amacıyla ne tür yardımlar yapıldığına'' ilişkin yazılı soru önergesini de İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin yanıtladı. Şehitlerin geride bıraktığı anne ve babaları, eş ve çocukları ile kutsal görev sırasında yaralanıp gazi olan vatandaşlara sahip çıkma, onların sorunlarına duyarlılıkla yaklaşma, yaşam şartlarını iyileştirme ve ihtiyaçlarını karşılamanın asli görevleri arasında yer aldığını belirten Şahin, ''Devletimizin bütün kurum ve kuruluşları ile birlikte vali ve kaymakamlarımız tarafından, şehit yakınları ve gazilerimizin her türlü sorunuyla en hassas şekilde ilgilenilmektedir'' dedi.
Bakan Şahin, şehit ailelerinin yalnız olmadıkları yönünde algılarının güçlendirilmesi, var olan ihtiyaç ve sorunlarının belirlenmesi ve bu ihtiyaçları karşılayabilecekleri kamu kurum ve kuruluşlarına yönlendirilmelerinin sağlanması amacıyla; vali ve kaymakamların başkanlık ettiği heyetlerle Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü birimlerince düzenli olarak ziyaretler yapıldığını belirtti.
Bu ziyaretler sırasında ailelerin ihtiyaçları olan psikososyal desteğin, sosyal hizmet uzmanları ve psikologlar tarafından verildiğini ifade eden Şahin, şunları kaydetti: ''Personelimizin şehit olması durumunda şahadet bilgisi ailesine, garnizon komutanlıklarınca görevlendirilen üst düzey subay nezaretinde doktor ve psikolog/sosyal hizmet uzmanı refakatinde verilmekte olup, aileye defin işlemi tamamlanıncaya kadar doktor ve psikolog tarafından psikolojik destek verilmektedir. Şehit yakınlarının ölümün ardından yaşadıkları belirsizlik durumunu ortadan kaldırmak için ise Türk Silahlı Kuvvetleri genelinde bilgilendirme sistemi kurulmuş olup, bilgilendirme süreci şahadet haberinin verilmesinin ardından hemen başlatılmakta, bu sürede aileye bundan sonra yapılacaklar, haklarının kazanımı, yardım alabilecekleri kurum ve kuruluşlar hakkında bilgi verilmektedir.''
Şahin, şehit ailelerinin Ramazan ve Kurban Bayramı, Yılbaşı, Anneler Günü ve 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle evlerinde ziyaret edildiğini, psikologların sık sık ailelerle irtibat kurarak sorunlarını dinlediğini, psikolojik destek verildiğini ifade ederek, ayrıca şehidin eş, çocuk, anne babaları ile refakatçi bulunan şehit personelin 18 yaşını doldurmamış erkek kardeşleri ve evlenmemiş kız kardeşlerinin Bahkesir'in Ayvalık ilçesinde bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri Ali Çetinkaya İlk Kurşun ve Rehabilitasyon Merkezinden faydalanabildiğini kaydetti .
Türkiye'de 83 Bin 574 Camide İbadet Yapılıyor
TBMM Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye'de 83 bin 574 camide ibadet yapıldığını bildirdi.