Türkiye'de Alaninda Geleneksel Hale Gelen Ilk Ve Tek Kongre

Türkiye'de Alaninda Geleneksel Hale Gelen Ilk Ve Tek Kongre

Bolu’da 21-28 Nisan Ebeler Haftasi’nda 25-28 Nisan tarihlerinde düzenlenen 7. Uluslararasi Koru Gebelik Dogum Lohusalik Kongresi tüm heyecaniyla devam ediyor. Yaklasik 450 kisinin katilim sagladigi kongrede Prof. Dr. Aydan Biri, “Ülkemizde ilk ve tek kongre, 7’ncisine ulasmis olmaktan dolayi da çok mutluyuz. Dogum isi toplumdaki herkesi ilgilendiriyor” dedi.

Bolu Dagi mevkiinde bulunan temiz havasiyla dikkat çeken Bolu Koru Otel’de geleneksel hale gelen Uluslararasi Koru Gebelik Dogum Lohusalik Kongresi’nin 7’ncisi 25 Nisan’da basladi.

Kongre’nin olusturulmasinda büyük payda sahibi olan Prof. Dr. Aydan Biri, Prof. Dr. Deniz Sayiner ve Nesibe Üzel öncülügünde bir araya gelen dogum hekimlerinin yani sira perinatoloji uzmanlari, ebeler, hemsireler, yenidogan hekimleri ve doguma katki saglayan birçok brans uzmani da kongrede yerini aldi. Yaklasik 450 kisinin katilim sagladigi kongre, Türkiye’de ilk ve tek olarak geleneksel halde düzenleniyor.

Modern dogum hekimligi ve ebelik hizmetleri açisindan önemli bilgiler, arastirma sonuçlari ve deneyimlerin paylasildigi bilimsel oturumlarda katilimcilar bilgilendirildi. 3’ncü gününde de katilimin yogun oldugu kongrede çesitli oturumlar yapildi. Kongre’nin olusturulmasinda büyük payda sahibi olan Prof. Dr. Aydan Biri, Prof. Dr. Deniz Sayiner ve Nesibe Üzel kongre hakkinda IHA’ya özel açiklamalarda bulundu.

“Dogum isi, toplumdaki herkesi ilgilendiriyor”

Kongrenin sonuçlarindan hem katilimcilarin hem de kendilerinin keyif aldigini ifade eden Prof. Dr. Aydan Biri, “Enerjisi çok yüksek, çok güzel bir kongre. Temel iki özelligi var bir defa, çok disiplinli bir kongre. Doguma dahil olan bütün saglik profesyonellerinin bir arada oldugu ve uluslararasi bir kongre. O yüzden hazirlik asamasi da biraz uzun ve emek isteyen bir kongre oluyor. Sonuçlarindan hem katilimcilar hem de bizler keyif aliyoruz, memnun oluyoruz. Çünkü dogum isi en temel is. Dogum isi, toplumdaki herkesi ilgilendiriyor. Kadinlar, ebeler, hekimler, anneler, babalar, herkes yani dogumun bir parçasi. Dolayisiyla bütün boyutlariyla dogumu ele aliyoruz. Daha çok böyle paneller seklinde deneyimlerin, güncel bilginin uygulamalarin hem bilim isiginda hem de klinik pratiklerin tartisildigi keyifli bir kongre oluyor. O yüzden katilimcilarin kendilerine mutlaka bir sey katarak gittikleri bir süreç yasiyoruz kongre boyunca. Geri bildirimler de zaten sürdürmemizi ve heyecanimizi arttiriyor. Sürdürme istegimizi artiriyor. Çok çesitli basliklarimiz kongre boyunca var. Dogumun pozisyonundan mekanina kadar uygulanacak rahatlatici metotlardan sürecin tümüne göz atan daha çok dogum temasinda bir kongre. Ülkemizde ilk ve tek kongre, 7’ncisine ulasmis olmaktan dolayi da çok mutluyuz” dedi.



“Vücudumuzdaki her süreci konusuyoruz ve tartisiyoruz”

Kongrede en ince detaylara kadar dogum süreçlerini ele aldiklarini dile getiren Prof. Dr. Biri, “Vücudumuzdaki her süreci konusuyoruz ve tartisiyoruz. Sorunlarini anlamaya çalisiyoruz. Onlari daha iyi nasil yönetebiliriz, anlamaya çalisiyoruz. Dolayisiyla aslinda belki de en temel ihtiyacimiz olan önce fonksiyonlari ve normali sonra süreçlerdeki anormallikleri ve onlari iyilestirmeyi ama dogum herkesin ihtiyaci olan bir sey. Dolayisiyla çok çesitli dokunuslarla genis bir yelpazede hem çalismalarimizi hem kongremizin detaylarini sürdürüyoruz” diye konustu.



“Çok degerli nitelikli sunumlarin yapildigi arastirmalarin paylasildigi çok kiymetli bir kongre”

Kongreye çok genis katilimin oldugunu söyleyen Anadolu Ebeler Dernegi Baskani Nesibe Üzel, “Bu kongre su an büyük bir basariyla gerçeklesiyor. Çok genis bir katilim var. Ulusal düzeyde zit fikirlerde ve dogum ekseninde dogum hizmetlerinin iyilestirilmesi, gebelik dogumuyla lohusalik tüm süreçleri alan multidisipliner olmasi sebebiyle herkesin de kendi mesleki limitasyonlari içerisinde çok degerli nitelikli sunumlarin yapildigi arastirmalarin paylasildigi çok kiymetli bir kongre olarak düsünüyorum bu kongreyi. Bu kongrenin 1’incisi 2017 yilinda gerçeklesti. Ilkinde de uluslararasi bir konfeti ve bu yil 7’ncisini gerçeklestiriyoruz. Türkiye özelinde yapilmasi gereken iyilestirmelerin global düzeyinde basariyla yapilmis olan çok önemli akademisyenleri agirlamis bir konu ve ayni zamanda, bu yilin ayri bir özelligi daha var; Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafindan, çocuklarin 23 Nisan’i varsa onu da dogurtan ebelerin de bir haftasi olmali diyerek 23 Nisan’i da içinde kapsayacak sekilde bir ulusal ebelik haftamiz var. Ve bu ulusal ebelik haftasi normalde globalde Dünya’da da 5 Mayis Dünya ebeler günü olarak kutlanirken bize özel 21-28 Nisan’da o ebelik haftasi kutlanmaktadir. Anadolu Ebeler Dernegi olarak da bu kongrenin böyle bir paydasi olmaktan, böyle güzel bir haftada olmaktan gerçekten büyük bir mutluluk duyuyoruz” ifadelerini kullandi.

“8’nci kongrenin hazirliklarina basladik”

Kongrenin olusturulmasinda büyük katkisi bulunan Anadolu Ebeler Dernegi Baskan Yardimcisi Prof. Dr. Fatma Deniz Sayiner, “Bu kongrenin söyle bir önemi var; Kongre belki de Dünya’da tek dogum konusunun gebelik, dogum ve lohusalik konusunun ele alindigi ve geleneksellesen 7’ncisi yapilan tek kongre. Kongrede, dogumun özellikle dogum ekibi diye tanimladigimiz en önemli iki saglik profesyoneli olan kadin dogum hekimleri ve ebelerin bir arada oldugu zaman bu ekibin içerisine, bebek sagligi için yenidogan hekimlerinin de eklendigi konunun ilgili uzmanlarinin da davet edildigi uluslararasi bir kongre. Uluslararasi Kongre’ye yurt disindan gelen konusmacilarimiz var. 155 konusmacisi olan panelleri, kurslariyla son derece ilgi çeken bir kongre. Yaklasik 450 katilimcisi olan bir kongre. Kongre boyunca ebelerin ve kadin dogum hekimlerini meslegini ve daha fazla gelisimine katki verecek ve ihtiyaci olan konularda da kurslar düzenlenmekte. Kongremize ilgi her geçen yil giderek artmakta ve ülkenin her bir bölgesinden katilimci olmakta. Özellikle bizi bu yil En çok heyecanlanan katilimcilardan deprem bölgesinde çalisan hekim ve ebe arkadaslarimizin burada olmasi. Ayrica konteyner kentte çalisan 11 ilde mor yerleskelerde ‘Anadolu Ebeler Dernegi’ adina çalisan ebe arkadaslarimizi burada konuk etmis olmaktan son derece mutluyuz. Basarili bir kongre geçiyor diye düsünüyorum. Katilimcilari dinledigimizde bu geri bildirimler bizim için çok daha önemli, ama ben kendi adima kongre baskani olarak ve gerçekten kongrenin gidisatindan çok mutlu oldugumu ifade etmem gerekir, 8’incisi yapmak üzere de çok büyük bir heyecan tasidigimizi ve hazirliklarina daha burada kongre bitmeden basladigimizda belirtmek istiyorum. Bu hafta bizim için ayrica önemliydi. 21-28 Nisan haftasi Ulusal Ebelik Haftamiz Atatürk’ün herhalde bu meslege hafta olsun, günü olsun diye hediye ettigi tek hafta evlilik haftasi olsa gerek. Onun için gururla kutladigimiz bir hafta. Ulusal Ebelik Haftamizin meslektaslarimiza annelere, bebeklere ve tüm topluma kutlu olmasini diliyorum” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile