Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) tarafından ‘Fikri Hakların Korunması ve Gümrük Kontrolleri’ semineri gerçekleştirildi.
Uluslararası Patent Birliği Konsey Başkan Yardımcısı Dr. Jur. Mevci Ergün’ün sunumu ile gerçekleştirilen seminerde özellikle marka, tasarım ve patent konuları masaya yatırıldı.
Mevci Ergün, sınai mülkiyet haklarının ise patentler, markalar, endüstriyel tasarımlar gibi haklardan oluştuğunu dile getirdi. Sınai mülkiyet haklarının, fikri mülkiyet haklarından farklı olduğuna dikkat çeken Ergün, şöyle konuştu: “Sınai mülkiyet, genel tanımı ile sanayide ve tarımdaki buluşların, yeniliklerin, yeni tasarımların ve özgün tasarımların ilk uygulayıcıları adına; ticaret alanında üretilen ve satılan malların üzerindeki üreticisinin ve satıcısının ayırt edilmesini sağlayacak işaretlerin sahipleri adına kayıt edilmesini ve böylece ilk uygulayıcılarının ürünü üretme hakkına belirli bir süre olmasını sağlayan gayri maddi bir haktır.”
“TÜRKİYE’DE PATENT SAYISI AZ”
Patent alınabilmesi için bazı şartların gereğinden söz eden Mevci Ergün, “Buluşun yeni olması, tekniğin bilinen durumu aşması ve sanayide uygulanabilir olması gereklidir. Buluşların patent ile korunması; yenilikler, buluşlar ve fark yaratabilmek firmaların pazardaki güçlerini arttırır ve ayrıcalığını sağlarken, pazarda güçlü bir yerde olunmasını ve ciddi bir rekabet ayrıcalığına sahip olunmasını ortaya çıkartır. Diğer yandan firmaların pazar payını arttırır ve patentin devredilmesi ya da lisans verilerek ek gelir elde edilmesini sağlar’
Her yeni ürünün patent alamayacağını da açıklayan Ergün, keşifler, bilimsel teoriler ve matematik metotları gibi konularda patent alınamayacağını belirtti.
Türkiye’de patent başvurularının az olduğunu ifade eden Ergün, şöyle devam etti: “Bunun belli başlı nedenleri vardır. Türkiye’de araştırma ve geliştirme faaliyetlerine yeterince önem verilmemesi, Türkiye’de kaynak yetersizliği ve kaynak kullanımında gelişmiş ülkelere nazaran eksikliklerin mevcut olması, ülkemizde patent sayısının az olmasının başlıca nedenleridir.”
'Türkiye'de Araştırmaya Önem Verilmediği İçin Patent Başvurusu Az'
Uluslararası Patent Birliği Konsey Başkan Yardımcısı Dr. Jur.Mevci Ergün, Türkiye'de patent başvurusunun az olmasının nedenini araştırma ve geliştirme faaliyetlerine yeterince önem verilmemesine bağladı. Ergün, " Türkiye’de kaynak yetersizliği ve kaynak kullanımında gelişmiş ülkelere nazaran eksiklikler mevcut. Bu nedenle ülkemizde patent başvurusu sayısı az." dedi.