Türkiye'de Bir Ilk Açiklamasi Biyomimetik Proje Yarismasi Basliyor

Türkiye'de Bir Ilk Açiklamasi Biyomimetik Proje Yarismasi Basliyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanligi koordinasyonunda çalisan Istanbul Kalkinma Ajansi’nin (ISTKA) destegiyle hayata geçirilen ’Istanbul Dogadan Ilham Alan Inovasyon (Biyomimetik) Merkezi Projesi’nin kapanis toplantisi Eyüpsultan’da bulunan Rami Kütüphanesi’nde gerçeklestirildi. Toplantida, 1 Mart-25 Mayis tarihleri arasinda düzenlenecek ’Biyomimetik Temali Proje Yarismasi’ ile gençlerin bu alana tesvik edilecegi duyuruldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanligi koordinasyonunda çalisan Istanbul Kalkinma Ajansi’nin (ISTKA) destegiyle hayata geçirilen ve Düsün Tasin Dernegi tarafindan projelendirilen, ’Istanbul Dogadan Ilham Alan Inovasyon (Biyomimetik) Merkezi Projesi’nin kapanis toplantisi gerçeklestirildi.

Eyüpsultan’da bulunan Rami Kütüphanesi’nde düzenlenen kapanis toplantisinda, Istanbul Kalkinma Ajansi (ISTKA) Genel Sekreteri Dr. Ziya Taskent, Proje Koordinatörü Dr. Ahmet Talat Us ve Düsün Tasin Dernegi Baskani Selim Çavus konustu.

Türkiye’de biyomimetik alanindaki ilk merkez unvanina sahip olan projenin kapanis toplantisinda, 1 Mart - 25 Mayis tarihleri arasinda “Biyomimetik Temali Proje Yarismasi” yapilacagi duyuruldu. Konusmalarin ardindan Düsün Tasin Dernegi tarafindan Istanbul Kalkinma Ajansi (ISTKA) Genel Sekreteri Dr. Ziya Taskent ve Rami Kütüphanesi Müdürü Ali Çelik’e plaket takdim edildi. Katilimcilarin, kütüphanede 19 Aralik 2023 tarihinde açilan Biyomimetri Müzesi’nin ziyaretinin ardindan toplanti sona erdi.

Biyomimetri Müzesi’ni 22 bin kisi ziyaret etti

’Dogadan ilham alarak gerçeklestirilen inovasyon, anlamina gelen biyomimetik, ’tabiat, doga’ anlamindaki ’bios’ ve ’taklit etmek, ilham almak’ anlamindaki ’mimesis’ kelimelerinin birlesiminden olusuyor. Insanlarin dogada bulunan sistemleri taklit ederek yaptiklari maddelerin, aletlerin, mekanizma ve sistemlerin tümünü ifade ediyor. Düsün Tasin Dernegi tarafindan projelendirilen ve Istanbul Kalkinma Ajansi’nin destegiyle kurulan Biyomimetik Merkezi projesi ile çocuklar ve gençlerin hayatlarina doga, bilim ve biyomimetik kavramlarini tasiyarak dogadan ilham alan yenilikçi projeler üretmeleri hedefleniyor. Öte yandan proje kapsaminda bugüne kadar bin ögrencinin ekolojik okuryazarlik becerileri gelistirildi. Rami Kütüphanesi’nde açilan Biyomimetri Müzesi’ni 22 bin kisi ziyaret etti.

"Istanbul Kalkinma Ajansi’nin destekleri devam edecek"

Istanbul Dogadan Ilham Alan Inovasyon (Biyomimetik) Merkezi projesinin kapanis toplantisi hakkinda konusan Istanbul Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri i Dr. Ziya Taskent, "Istanbul Kalkinma Ajansi tarafindan desteklenen, Düsün Tasin Dernegi tarafindan yürütülen Biyomimetik Merkezi Projesi’nin kapanis toplantisi için bir araya geldik. Istanbul Kalkinma Ajansi kuruldugu 2009 yilindan beri kamudan, yerel yönetimlerden, üniversitelerden ve sivil toplumdan gelen proje basvurularini degerlendirerek bunlara mali destek sunan bir yapidir. Ayni zamanda fikirlerin proje yönüne dogru evrilmesine bilgi, görgü ve is zekasi destekleri sunmaya da gayret ediyoruz. Bu projede, çocuklar ve gençler basligi altinda desteklenen bir projeydi. Çok özellikli bir baslikta, öncü bir is. Bu manada bizim çok degerli buldugumuz bir proje oldu. Bugün hem Rami Kütüphane’sinde projenin sergisini ziyaret etmis olduk. Teknik anlamda da projenin kapanisini yapmis olduk. Istanbul Kalkinma Ajansi’nin destekleri devam edecek. Bu manada potansiyel yararlanicilarin çagrilarimizi takip etmelerinde fayda var. Tesekkür ederim" dedi.

"Organizasyonumuzu ve hedeflerimizi gözden geçirdigimiz bir asamadayiz"

Istanbul Dogadan Ilham Alan Inovasyon (Biyomimetik) Merkezi Proje Koordinatörü Dr. Ahmet Talat Us, "Projemiz bugün itibariyla kurulus dönemini tamamladi. Artik büyüme ve atilim dönemi diyebilecegimiz bir döneme giriyoruz. Organizasyonumuzu ve hedeflerimizi gözden geçirdigimiz bir asamadayiz. Devaminda yurt disindaki biyomimetik enstitüleri, doga tarihi müzelefi gibi bir altyapiya ulasmayi hedefliyoruz. Böylelikle ülkemiz entellektüel sermayesine daha fazla katkida bulunmus olacagiz. Biyomimetik kelime anlamiyla dogayi taklit, dagadan ilham alma. Kelime olarak yeni adledilebilir ama aslinda insanlik tarihi kadar eski. Pek çok teknolojinin, pek çok bulusun ilham kaynagidir. Dogadan form ve sekil olarak ilham alabiliriz. Bütün uçaklarda bas, gövde, kanatlar ve kuyruk kismi kuslara benzer. Sanatta form ve sekilden ilham alir. Doganin desenleri tekstil veya görsel sanatlara uyarlanir" ifadeleri kullanildi.

Biyomimetik temali proje yarismasi basliyor

Biyomimetik Temali Proje Yarismasini duyuran Düsün Tasin Dernegi Baskani Selim Çavus, "Içerisinde bulundugumuz Rami Kütüphanesi’nde 19 Aralik 2023 tarihinde sergimiz ziyareti kabul etmeye basladi.

29 Subat itibariyla suana kadar 19 bin 500 kisi sadece Rami Kütüphanesi’nde bizi ziyaret etti. Projemizin tüm kapsaminda 22 bine yakin ziyaretçi bizim projemizden haberdar oldu ve ziyaret ettiler. Bunlar çok degerli ziyaretler. Onlarin bu ziyaretleri sonrasinda yetistirmek istedikleri projeleri, konuyla ilgili yapmak istedikleri için bir proje yarismasi baslattik. Bu proje yarismasi da Biyomimetik Temali Proje Yarismadir. Bu sayede de onlarin proje fikirlerini hayata geçirmek için imkan saglayacagiz. Biyomimetik Merkezi projemiz Türkiye’de bir ilk olarak hayata geçti. Bizim projemiz bu alanda kurulmus olan ilk kurumsal yapi. Biyomimetik Müzesi’de Türkiye’de ilk defa hayata geçen bir proje oldu" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile