Türkiye'de Bir İlk Açıklaması 'Şoföre Trafik Adabı' Dersi

Türkiye'de Bir İlk Açıklaması 'Şoföre Trafik Adabı' Dersi

Edirne’de, ‘Trafik adabı projesi’ hayata geçirilerek, Türkiye’de bir ilke imza atıldı. Hem trafiği hem de sosyal hayatı kapsayacak eğitim ve çalışmalarla, yaşanabilecek tüm olumsuzlukların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Edirne Valiliğinin öncülüğünde gerçekleştirilecek proje ile il merkezinde faaliyet gösteren 8 Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursunda görevli eğiticiler tarafından bin 51 minibüs, taksi ve servis şoförüne ’Trafik Adabı’ dersi verilecek. Valilik Toplantı Salonunda protokol imzalarıyla hayata geçirilen ve Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan proje kapsamında şoförler, ‘Doğru İletişim Kurabilme, Trafikte Hoşgörü, Yayaların Geçiş Hakkı’ gibi 15 başlıkta toplanan konularda eğitim alacak.

Edirne Valisi Günay Özdemir, hem sosyal hayatta, hem de geleneklerde önceden kalan adabı muaşeret denen kuralları Edirne’de örnek oluşturacak şekilde hayata geçirmek istediklerini belirterek, "Belediyemiz, Emniyetimiz, Milli Eğitim, Şoförler Odası ve bununla ilgili tüm sivil toplum kuruluşlarımız olmak üzere bütün taraflar olarak bu işin Edirne’de daha iyi yapılmasını istedik. Edirne huzurlu bir şehir ve bu huzurun bozulmasını engelleyip daha iyi hale getirmek amacındayız. Edirne’nin huzurunu bozacak, refahını zedeleyecek ne varsa bununla ilgili önceden tedbir almak istiyoruz, hepsi budur. Bu eğitimin sonunda topluma olumlu dönüşleri olacağını düşünüyoruz. Bu konuda ben bütün arkadaşlarıma şimdiden teşekkür ediyorum" dedi.

"İlk uygulayacağımız eğitimlerin başında doğru iletişim geliyor"

Vali Günay Özdemir, "’Bir musibet bin nasihattan beterdir’ mantığıyla bu ‘Trafik Adabı’ projesi Türkiye’de ilk defa yapılıyor" diyerek, şunları kaydetti:

"Umuyorum ki bunu duyurmada diğerleri kadar etkisiz olmayız en azından bunu ilk kez Edirne’de yapıldığını duyurmayı sağlarız. Proje kapsamında ilk uygulayacağımız eğitimlerin başında doğru iletişim geliyor. Onun dışında trafik güvenliğiyle ilgili farklı eğitim konularımız var. Bu eğitim konularımız da kırmızı ışıktaki davranışınızdan tutun da, emniyet şeridinin kullanılması, trafik işaretlerinin kullanılmasına kadar bütün trafik güvenliği anlamında da insanların rahat edeceği şekilde eğitimler verilmesi ve onunla ilgili araçta müzik dinlemeden yüksek sesle konuşmaya kadar günlük hayatımızda karşılaştığımız bütün olayları bu eğitimde şoför arkadaşlarımıza vereceğiz. Eğitimlerden belli bir dönem sonrasında şoförlerimizdeki değişimleri takip ederek bunların raporlarına göre yeni eğitimlere ve çalışmalara devam edeceğiz."

"Bu eğitim birlikteliği Türkiye’de bir ilktir"

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da toplu taşımanın şehirlerde 7’den 70’e herkesi yakından ilgilendirdiğini hatırlatarak, "Burada amaç vatandaşı bir noktadan diğer noktaya taşımak olsa önce can güvenliği, sonra mal güvenliği temel kriterdir ama Edirne gibi medeniyetin, kültürün ve insanlarla iletişim merkezi adresi olan bir şehirde de toplu taşımada özellikle şöfor arkadaşlarımızın asgari nezaket kurallarının üstünde davranış göstermesini bütün vatandaşlarımız bekliyor. Doğal olarak biz de bekliyoruz. Baktığımızda toplu taşımada farklı farklı sıkıntılar dile getiriliyor. Ama bize gelen en büyük şikayet şoförle yolcu arasında iletişim problemi. Kendilerini doğru ifade edememeleri, nezakete bazen de adaba uymayan ifadeler kullanmaları. Bu eğitimleri hep verdik vermeye de devam edeceğiz. Toplu taşımada tüm paydaşların, milli eğitiminden de uzmanlığından faydalanarak, şoförler odası, emniyeti ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birliktelik oluşturulan bu eğitim birlikteliği Türkiye’de bir ilktir" şeklinde konuştu.

Edirne Valiliği Toplantı Salonunda, Vali Günay Özdemir’in başkanlığında toplanan heyette Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, İl Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, Şoförler Odası Başkanı Erbey Kılıç ve özel sürücü kursları temsilcileri yer aldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile