Türkiye'de Bir Ilk, Asitsiz Kagit Üretimine Kenevirli Çözüm

Türkiye'de Bir Ilk, Asitsiz Kagit Üretimine Kenevirli Çözüm

Kocaeli’de bulunan sanayi mirasi SEKA Kagit Müzesi’nde, Türkiye’ye yurt disindan getirilerek tarihi eserlerin onarimi için kullanilan asitsiz kagitlarin üretimi yapiliyor. Daha önce kullanilmayan kenevir bitkisinden geleneksel yöntemlerle elde edilen asitsiz kagitlar ile hem tarihi eserlerin onarimi saglanacak hem de yurt disindan temin edilmesinin önüne geçilecek.

Kocaeli’de Türkiye Selüloz ve Kagit Fabrikalari Isletmesi (SEKA) olarak uzun yillar faaliyetlerini sürdüren, 2016 yilinda ise Kocaeli Büyüksehir tarafindan müzeye dönüstürülen SEKA Kagit Müzesi’nde, geleneksel yöntemle sadece yurt disindan temin edilebilen asitsiz kagit üretimi yapiliyor. Istanbul Üniversitesi Orman Endüstri Mühendisligi’nden mezun olan ve asitsiz kagit üstüne tez yapan SEKA Kagit Müzesi’nin Ar-Ge ve proje ekibinde çalisan Emre Külcü (31), gelistirdigi proje ile büyük bir basari sagladi. Daha önce kullanilmayan kenevir bitkisinden asitsiz kagit yapan Külcü, agaçlarin kesilmesinin de önüne geçiyor.

"Türkiye’de üretimi olmayan asitsiz kagitlari ürettim"

Müzede asitsiz kagit projesi gelistirdiklerini ifade eden Külcü, "Bu üretimi alkali yöntemle kagit hamuru pisirip, selüloz elde ederek yaptik. Ben bunun üzerine Istanbul Üniversitesi’nde yüksek lisans alaninda tez yazdim ve Türkiye’de üretimi olmayan asitsiz kagitlari ürettim. Bunun için yurt disinda Japon kagit çalisi (mitsumata) ve çesitli bitkiler kullanilirken, ben bu bitkilere ek olarak alternatif bitkiler bulmaya çalistim. Bunlardan ilki kenevir bitkisi digeri ise linter pamuguydu. Kenevir, çok yüksek selüloz içerigi olan ve yüksek mukavemette kagit hamuru elde edebilecegimiz bir bitki. Elde ettigimiz kagitlarin mukavemet testleri, çesitli direnç testleri Istanbul Üniversitesi Cerrah Pasa Orman Fakültesi’nde gerçeklestirildi.

Degerlere baktigimizda kenevir ve linter pamugundan elde edilen kagitlarla Japon çalisi kiyaslandi ve degerlerin gayet yüksel oldugu tespit edildi. Bu noktada sadece yurt disinda elde ettigimiz asitsiz kagitlarin ülkemizde de çesitli alternatif bitkilerden elde edilebilecegi kanitlanmis oldu. Elde edilen asitsiz kagitlarin Atatürk Kitapligi restorasyon ve konservasyon laboratuvarinda restoratörler tarafindan çesitli eserlere uygulandi ve kagitlarin kullanilabilecegi kanitlanmis oldu" dedi.



"Basarili olursam kagit müzesine çok büyük katki saglamis olacagim"

Kagit hamurunda geri dönüsüm yönteminin de kullanildigini söyleyen Külcü, su ifadeleri kullandi:

"Normal kagit yapiminda geri dönüsüm yöntemini atölyemizde kullaniyoruz fakat geri dönüsüm yöntemi ile asitsiz kagit hamuru üretimi Türkiye’de yapilmamaktadir, yurt disinda da örnegine rastlamadim. Doktora tezimde bunu çalismayi planliyorum, basarili olursam kagit müzesine çok büyük katki saglamis olacagim. Asitsiz kagitlar restorasyon ve konservasyon alaninda kullanilamamaktadir çünkü kirilganlik sagliyor. El yazmasi eserlerin asitli kagitlara uygulanmasi halinde 40-50 sene sonra bu kagitlarin kirilmaya basladigini ve el yazmasi eserlere zarar verdigini görmüs olacaksiniz. Asitli kagitlarin yurt disindan getirilmesi ülkemiz için çok maliyetlidir. Ufacik bir kagit için 50-100 TL verebilirsiniz. Biz bu kagitlari Türkiye’de seri sekilde üretmeye baslarsak ülkemiz için de büyük bir katki saglamis olacagiz. SEKA Kagit Müzesi için biz bunun ilk adimini baslattik. Umarim gelistirip daha yüksek ölçekli üretimlere geçebiliriz. Yüzde 100 kenevirden elde ettigim kagitlar sayesinde agaçlarin kesilmesini önlüyor ve daha düsük maliyette üretimini sagliyorum."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile