Türkiye'de Bir Kullanici Youtube'da Günde Ortalama 45 Dakika Zaman Geçiriyor

Türkiye'de Bir Kullanici Youtube'da Günde Ortalama 45 Dakika Zaman Geçiriyor

2021 yilinda Türkiye’de bir kisi ortalama günde 45 dakika zaman video paylasim platformu Youtube’da zaman geçirdi.



Bagimsiz arastirma kurulusu Oxford Economics tarafindan YouTube Türkiye Etki Raporu hazirlandi. Rapora göre dünya çapinda 2 milyardan fazla insanin ortak platformu haline gelen YouTube, Türkiye’de 45 binden fazla tam zamanli ise esdeger istihdami destekliyor. Platformun, 2021 yilinda Türkiye ekonomisine 2 milyar katki sagladigi bilgisi verildi.

Ayrica rapora göre Türkiye’de bir kisi günde ortalama 45 dakika youtube’da zaman geçirdi.

Içerik üreticilerinin yüzde 72’si, YouTube’un yeterince temsil edilmeyen sesler için bir platform olusturdugunu söylüyor. Kadin içerik üreticilerin yüzde 82’si, video paylasim platformunun tutkularini ve fikirlerini paylasmalarina yardimci oldugunu belirtiyor. Üretici girisimcilerin yüzde 73’ü, video paylasim platformunda kendilerini ait hissettikleri ve kendilerini tanimladiklari bir yer bulduklarini söylüyor. Içerik üreticilerin yüzde 65’i, video paylasim platformunda kesfettikleri yön verme güçlerini kullanarak olumlu bir toplumsal etki olusturmak istediklerini söylüyor.

Isletmeler video paylasim platformu ile birlikte büyüyor

Video paylasim platformu, isletmelerin yurt içinde ve yurt disinda daha fazla müsteriyle baglanti kurmalarina, erisimlerini artirmalarina ve gelir elde etmelerine yardimci oluyor.

Video paylasim platformunda bir kanali olan isletmelerin yüzde 65’i, müsteri tabanlarini büyütmede platformun önemli bir rol oynadigini söylüyor. Video paylasim platformu kullanan KOBI’lerin yüzde 71’i, platformun isletmelerini büyütmek için hayati öneme sahip oldugunu belirtiyor. Video paylasim platformu kullanan KOBI’lerin yüzde 81’i, Covid-19 pandemisi döneminde platformu kullanmalarinin, kuruluslarinin sürece uyum saglamasina yardimci oldugunu söylüyor ve platformun bu döneminde isletmelerini ayakta tutmalarina yardimci oldugunu belirtiyor. Video paylasim platformunda reklam yayinlayan KOBI’lerin yüzde 83’ü, platform reklamlarinin satislarini artirmalarina yardimci oldugunu söylüyor. Video paylasim platformunu kullanan KOBI’lerin yüzde 79’u, platformun çalisanlarina egitim vermek için uygun maliyetli bir seçenek oldugunu düsünüyor.

Kültür ihracatini tesvik ediyor

Platform, Türkiye kültürünün çesitliligini ve zenginligini 2 milyardan fazla küresel izleyiciye aninda aktararak içerik üreticilerini dünyayla bulusturuyor. Türkiye’deki üretici girisimcilere islerini ulusal ve uluslararasi alanda yeni kitlelere ulastirmalari için bir yol sunan platform, pek çok farkli sektöre yeni hedef kitle ve yeni gelir kapisi olusturmayi basariyor.

Üretici girisimcilerin yüzde 68’i, video paylasim platformunun içeriklerini baska türlü erisemeyecekleri uluslararasi kitlelere aktarmalarina yardimci oldugu konusunda hemfikir. Girisimcilerin yüzde 84’ü, Video paylasim platformunu küresel ölçekte taninmak için önemli bir platform oldugunu düsünüyor. Bir video paylasim platformu kanalina sahip medya ve müzik sirketlerinin yüzde 82’si, platformun dünya çapinda yeni kitlelere ulasmalarina yardimci oldugunu belirtiyor. Video paylasim platformu kanalina sahip medya ve müzik sirketlerinin 78’i, YouTube’un yeni sanatçilar veya müzikte çigir açma konusunda kritik öneme sahip oldugu konusunda hemfikir. Medya ve müzik sirketlerinin yüzde 60’i, YouTube’un sektöre yeni yeteneklerin girisini artirdigini düsünüyor. Tüm dünyada 2 milyardan fazla insan aradigi bilgiye ulasiyor.

Video paylasim platformu kullanan ebeveynlerin yüzde 83’ü, platformun (veya 13 yasindan küçük çocuklar için YouTube Kids’in) çocuklarinin ögrenmesine yardimci oldugunu kabul ediyor. YouTube’u kullanan ögretmenlerin yüzde 80’i, platformun ögrencilerin egitimine yardimci oldugu konusunda hemfikir. Türkiye’de kullanicilarin yüzde 93’ü video paylasim platformunu bilgi ve birikim edinmek için kullandigini bildiriyor. Kullanicilarin yüzde 85’i, platformun Covid-19 pandemisi döneminde ihtiyaç aninda güvenilir bilgilere erisim saglayarak yardimci oldugunu belirtiyor. Kullanicilarin yüzde 71’i, video paylasim platformu ögrenmek ve kendini gelistirmek için herkese esit firsatlar sagladigini söylüyor.

“Türkiye’deki içerik üreticileri dünyanin dört bir yanindan izleyicilerin yasamini zenginlestiriyor”

Video paylasim platformunun üreten girisimcilerin seslerini dünyaya duyurarak, onlarin içeriklerinden elde edilen geliri dogrudan onlarla paylasan tek açik platform oldugunu belirten YouTube Avrupa, Ortadogu ve Afrika Baskan Yardimcisi Pedro Pina, “Bugün yayinladigimiz rapor, Türkiye’nin her yerinden YouTube içerik üreticilerinin tam da bunu basardigini gösteriyor. Ülkenin her yerinde kendi kurduklari isletmeler üzerinden, Türk kültürünü dünya çapindaki 2 milyar izleyiciyle paylasiyorlar. Biz Türkiye’nin basarili içerik üretici toplulugunu bekleyen yeni gelismeler için de büyük heyecan duyuyoruz. Subat ayindan itibaren video paylasim platformunda, Türkiye’deki içerik üreticilerinin YouTube Shorts’taki üreticiliklerinden gelir elde etmeleri için daha da fazla yol sunacak. Içerik üreticileri ve Türkiye’nin her yerinden binlerce kullanici, simdiden dünyanin dört bir yanindan izleyicilerin yasamini zenginlestiriyor. Ancak ben bunun onlar için henüz bir baslangiç oldugunu düsünüyorum” seklinde konustu.



’’Türkiye’de kullanicilarin yüzde 93’ü video paylasim platformunu bilgi ve birikim edinmek için kullaniyor’’

Google Türkiye Kamu Iliskileri Direktörü Pelin Kuzey basin toplantisinda etki analizi raporuyla ilgili su açiklamalarda bulunarak, “Her gün milyonlarca kullanicinin ziyaret ettigi video paylasim platformu, Türkiye ekonomisine ve sosyo kültürel hayatina birçok katki sagliyor. Burada video paylasim platformunun sagladigi katki sadece içerik üreticileriyle de sinirli kalmiyor. Içerik üreticilerinin çalisanlarinin yani sira tedarik zincirlerinde yer alan, gelirlerinin önemli bir kismini içerik üreticilerden elde eden isletmeler ve serbest çalisanlar da bu ekosisteme dahil edildiginde oldukça genis bir etki alanindan bahsediyoruz. Raporda gerçeklestirilen siniflandirmalar, video paylasim platformunun dogrudan ve dolayli olarak küresel bir ekosistem olusturdugunu ve 2021 yilinda bu ekosistemin Türkiye ekonomisine toplamda 2 milyar TL’den fazla katkida bulundugunu ve 45 binden fazla tam zamanli ise esdeger istihdami destekledigini gösteriyor. Raporun çiktilari arasinda beni en çok heyecanlandiran verilerden biri de kadin içerik üreticilerle ilgili. Kadin içerik üreticilerin yüzde 82’si, YouTube’un tutkularini ve fikirlerini paylasmalarina yardimci oldugunu belirtiyor. 10 Kadindan 8’i bu bilgiyi vermis. Kadinlarin sesinin duyulmasi, kendilerini özgürce ifade edebilmeleri anlaminda video paylasim platformunun hayatlarimizdaki önemini çok güzel vurgulayan bir çikti. Bir diger önemli çikti da kullanicilarin bilgi ve birikim edinme noktasinda Google’in kapisini ne kadar sik çaldigiyla ilgili. Türkiye’de kullanicilarin yüzde 93’ü video paylasim platformunu bilgi ve birikim edinmek için kullandigini bildiriyor. Eminim bu hepimizin hayatinda deneyimledigi önemli bir etki” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile