ABD'de Turkish Heritage Organization (THO) tarafından düzenlenen 'Türkiye'de Demokrasi Saldırı Altında' başlıklı telekonferansta, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in iade sürecinin, önümüzdeki dönemde Türk-Amerikan ilişkilerinin gidişatına yön vereceği vurgusu yapıldı.
Telekonferansa Bahçeşehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülnur Aybet, German Marshall Fund araştırmacısı Joshua Walker ve Princeton Üniversitesi Yakındoğu Bölümü öğretim üyesi Michael Reynolds katıldı.
FETÖ'nün darbe girişimini 15 Temmuz'da bizzat yaşadığını anlatan Gülnur Aybet, İstanbul'dan katıldığı programda, 'Hepimiz, 'Darbeler artık geride kaldı' diye düşünüyorduk. İnanılması güç bir geceydi.' dedi.
Darbe girişiminin iyi planlandığını dile getiren Aybet, uygulamada ise özellikle halkın sokaklara çıkmasından ötürü darbecilerin istediklerini yapamadıklarına işaret etti.
Aybet, FETÖ elebaşı Gülen'le ilgili Türkiye'de birçok dava ve hukuki karar bulunduğunu anlatarak, Gülen'in iadesiyle ilgili resmi başvuruda tüm bu dosyaların yer aldığını belirtti.
Gülen'in iade sürecinin Türk-Amerikan ilişkilerini doğrudan etkileyeceğini belirten Aybet, sürecin özellikle Türk kamuoyunda yakından takip edileceğine işaret etti.
- Kerry'nin açıklamaları zarar verdi
Aybet, Amerika yönetiminin bu süreçteki bazı açıklamalarının 'talihsiz' olduğunu, özellikle ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, 'Türkiye'nin NATO'dan çıkarılabileceği' yönündeki açıklamasının Türk-Amerikan ilişkilerine zarar verdiğini vurguladı.
Aybet, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'de gündemde olan idamın geri getirilmesi konusunda aşırı hassasiyet gösterdiğini dile getirerek, AB'nin cümlelerine önce taziye ve üzüntü dileği ile başlaması gerektiğini ifade etti.
- 'Amerikan medyasında 'darbe kötüdür ama Erdoğan da kötüdür' tavrı var'
Programa Washington DC'den katılan ve darbe girişiminin Türk halkı sayesinde başarısız olduğunu vurgulayan Joshua Walker, ABD medyasındaki tutarsız yaklaşımlara dikkati çekti.
Amerikan medyasında 'Darbe kötüdür, ama Erdoğan da kötüdür' tavrı var' diyen Walker, bunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili Amerikan medyasında birkaç yıldır biriken negatif algının rol oynadığını söyledi.
Türk-Amerikan ilişkilerinde orta ve uzun vadede yine ulusal çıkarlar temelinde orta yolun bulunacağına değinen Walker, 'Darbe girişiminin arkasında ABD olabilir söylemi Washington'u çok rahatsız ediyor.' dedi.
Walker, gelecek aylarda FETÖ elebaşı Gülen'in iade sürecinin Türk-Amerikan ilişkilerindeki en önemli unsurların başında geleceğini ifade ederek, Amerikan seçimlerinin de bu süreci olumsuz etkileyebileceğini belirtti.
- Darbe girişiminin Türkiye-Rusya ilişkilerine etkisi
Rusya'dan telekonferansa katılan Michael Reynolds da FETÖ'nün darbe girişimi sonrasında Türkiye nezdinde ABD'nin sorgulanıyor olmasının, Türkiye-Rusya yakınlaşmasına yapacağı etkiye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Son dönemde ABD'nin Suriye'de (PKK'nın Suriye'deki uzantısı) PYD ile çalışıyor olmasının da ayrıca bir sorun olduğunu kaydeden Reynolds, Türk-Amerikan ilişkilerinin daha da zor bir döneme girebileceğini ifade etti.
Türkiye'nin darbe girişimi sonrası başlattığı soruşturma sürecinin Batı tarafından yakından takip edildiğini aktaran Reynolds, bu süreçteki adımların hukuki çerçevede atılıyor olmasının ABD yönetimi nezdindeki önemine dikkati çekti.
'Türkiye'de Demokrasi Saldırı Altında' Programı
ABD'de Turkish Heritage Organization tarafından düzenlenen 'Türkiye'de Demokrasi Saldırı Altında' başlıklı telekonferansta FETÖ'nün darbe girişimi ele alındı Konuşmacılar, FETÖ elebaşı Gülen'in Türkiye'ye iade sürecinin TürkAmerikan ilişkilerinde kritik rol oynayacağına vurgu yaptı.