Türkiye'de Havza Bazlı Sektörel Su Tahsisleri Toplantısı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Karaaslan:'Hedefimiz bütün yer altı ve yer üstü sularının tek elden tahsisini yapmak. Yoksa ilerleyen dönemlerde suyun miktar olarak yönetimini yapmamız mümkün değil'

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Karaaslan, "Hedefimiz bütün yer altı ve yer üstü sularının tek elden tahsisini yapmak. Yoksa ilerleyen dönemlerde suyun miktar olarak yönetimini yapmamız mümkün değil." dedi.

Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından "Türkiye'de Havza Bazlı Sektörel Su Tahsisleri 2'nci Toplantısı" yapıldı.

Karaaslan, bir otelde düzenlenen toplantıda, son yıllarda havza bazlı yönetimin ön plana çıktığını belirtti.

Su kaynaklarının korunması için politika oluşturmak, kurumlar arasındaki koordinasyonu sağlamak, havza bazında yönetim planları hazırlamak gibi görevleri olan Genel Müdürlüğün bu doğrultuda birçok çalışma yaptığını aktaran Yakup Karaaslan, taslak su kanunu hazırladıklarını, bu kanunla suyun yönetiminde çok başlılığın önüne geçmeyi, sektörel ihtiyaçlara göre havza bazında planlı su tahsisi yapmayı hedeflediklerini ve kanunun birçok yenilik getireceğini ifade etti.

Su Yönetimi Genel Müdürlüğü kurulduktan sonra Avrupa Birliği (AB) Su Çerçeve Direktifi'ne uyum sağlamak amacıyla 26 mevzuat çıkardıklarını vurgulayan Karaaslan, bu mevzuatların uygulamasını yaptıklarını kaydetti.

Havza Koruma Eylem Planları'nın bu yıl revize edildiğini, 2023 yılına kadar da uygulanmasının planlandığını dile getiren Yakup Karaaslan, şöyle konuştu:

"Havza Koruma Eylem Planları bir yandan da Nehir Havza Yönetim Planları'na dönüştürülüyor. Bakanlık olarak hedefimiz bütün planlamaları Nehir Havza Yönetim Planları altına derç etmek, 2023 yılına kadar Nehir Havzası Yönetim Planları'nı bitirmek, 2023'den sonra da uygulamasını gerçekleştirmek."

Kaynak sularının, yer altı ve yer üstü sularının potansiyeli dikkate alınmadan tahsis edildiğine dikkati çeken Karaaslan, "Hedefimiz bütün yer altı ve yer üstü sularının tek elden tahsisini yapmak. Yoksa ilerleyen dönemlerde suyun miktar olarak yönetimini yapmamız mümkün değil." diye konuştu.

Genel Müdür Yardımcısı Karaaslan, toplantı sonrası yapılacak çalışmalarla da özellikle içme suyu şebekelerinde ve sulama suyu sistemlerindeki kayıp ve kaçakların önlenmesi için yönetmeliklerin çıkarılacağını kaydetti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile