'Türkiye'de Her 16 Kisiden 1'I Nadir Hasta'

'Türkiye'de Her 16 Kisiden 1'I Nadir Hasta'

Nöroloji Uzmani Doç. Dr. Yakup Türkel, Türkiye’de her 16 kisiden 1’inde nadir hastalik görüldügünü söyledi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Nöroloji Uzmani Doç. Dr. Yakup Türkel, “29 Subat Nadir Hastaliklar Günü” dolayisiyla bilgilendirmelerde bulundu. Avrupa Nadir Hastaliklar Birligi’nin (EURORDIS) girisimiyle 2008 yilindan bu yana 100’den fazla ülkede kutlanan Nadir Hastaliklar Günü, toplumda nadir hastaliklara dikkat çekmeyi ve bu hastaliklara maruz kalanlara destek olmayi amaçlandigini belirten Doç. Dr. Yakup Türkel, “Nadir hastalik, toplumda 2000’de 1’den az görülen bir hastalik olarak kabul edilmektedir. Dünya genelinde 300 milyon hasta ve hasta yakini nadir hastaliklardan etkilenmektedir” dedi.



“Türkiye’de 5 milyon kisi nadir hastalik tanisina sahiptir”

Literatürde yaklasik 8 bin nadir hastalik tanimlandigini, bu hastaliklarin yüzde 80’inin genetik geçisli oldugunu söyleyen Doç. Dr. Türkel, “Nadir hastaliklar, Türkiye’de her 16 kisiden 1’inde görülürken, ülkemizde 5 milyon ve dünya genelinde yaklasik 350 milyon kisi nadir bir hastaliga sahiptir. Türkiye’de akraba evliliklerinin sikligi ve genetik geçis özelligi nedeniyle nadir hastaliklarin görülme sikligi yüksektir” diye konustu.

Nadir hastaliklarin çogunda nörolojik tutulum görüldügünü vurgulayan Doç. Dr. Türkel, “Tani ve tedavi sürecinde birçok bölümün birlikte hareket etmesi gerekmekle birlikte, tani ve tedavide esas hekim nörolog olmalidir” diyerek sözlerini sonlandirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile