Kurulduğu günden beri Türkiye’de birçok ilke imza atan Karabük Üniversitesi, yine bir ilke daha imza attı. Karabük Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen ve TÜBİTAK'ın desteklediği proje kapsamında Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde bulunan peynir suyu atıklarından biyoenerji üretilecek. Karabük Üniversitesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmit Atık ve Atıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A.Ş.’ye (İZAYDAŞ) katı atıklardan biyoenerji üretirken, Kandıra ilçesinde de Türkiye’de ilk defa hayvansal atıklar ve ilçede bulunan peynir suyu atıklarını bir araya getirilerek biyoenerji üretecek
KBÜ Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, “Karabük Üniversitesi olarak hep ilkleri gerçekleştirmeye gayret ettik. Türkiye’nin ilk Raylı Sistemleri Mühendisliğini, Türkiye’nin ilk Tıp Mühendisliğini, Türkiye’nin ilk Endüstriyel Tasarım Mühendisliğini ülkemize kazandırdık. Ülkemizin bir ihtiyacının daha olduğunu gördük. Katı Atık Yönetimi ve Geri Dönüşüm Mühendisliğini sizlerde yakınen takip ediyorsunuz, Karabük’te bu tür mühendisliklere çok fazla ihtiyaç var. Atıklarımızı tekrar yönetebiliyorsak, çevreye zarar vermesini engelleyebiliyorsak, bunlardan yeni ürünler ortaya çıkarabiliyorsak çevreye saygılı, insanlığa saygılı ve atıklardan bir ekonomik değer elde ederek dünyada rekabet gücümüzü arttıracak bir bölüm olarak düşünüyoruz. Fakültemizden dosyalarımızı hazırladık, senatomuzdan geçirdik. Yüksek Öğretim Kurumuna arz ettik, İnşallah oradan gelecek olumlu cevaba göre 2014-2015 eğitim öğretim yılında Karabük Üniversitesi’nde bir ilki daha gerçekleştireceğiz. Az önce de söylediğim gibi gerçekten çevreye ve doğaya saygı birinci planda, ikincisi ekonomik bir değerinin olmadığını düşündüğümüz ama gerçekte ekonomik bir değer olan atıkları ekonomiye kazandırmış olacağız” dedi
Gelişmiş ülkelerde çöplüklerin birer enerji kaynağı olduğunu kaydeden Rektör Uysal, şunları söyledi:
“Elbette ki sadece bunu sanayi olarak düşünmeyelim, evsel atıkları düşünün. Bu evlerde kullanmış olduğumuz sıvı yağların suları nasıl kirlettiğini düşünün, sıvı yağlar toplanacak ve fabrikada işlenecek olursa bundan yakıttan tutunda aklınıza gelebilecek her konuda kullanabilirsiniz. Hayvansal atıkları düşünün; bir sürü gübreler üretiyoruz ama bunu doğal tarımda kullanamıyoruz. Çöplüklerimiz var yanıyor, çevreye gaz yayıyor ve insan sağlığını tehdit eder boyuttadır. Ama gelişmiş ülkelerde çöplükler birer enerji kaynağı bunlardan enerji üretiyoruz aynı zamanda gübreler elde edebiliyoruz. Aynı zamanda belirli atıkları da değerlendirerek belirli endüstri kurumların temel maddesini de oradan kazanmış oluyoruz. Sadece bunu bir alanda sınırlamayıp ülkemizde ki bütün atıkların geri dönüşümünü sağlayıp çevreye vereceğimiz zararı minimuma indirmek ve ekonomik değer haline getirmek için mücadele veriyoruz.”
Samsun’da ve Marmara Bölgesinde Karabük Üniversitesi’nin kurmuş olduğu tesisler olduğunu belirten Uysal, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Bu amaçla da ülkemizde biyoenerji ile ilgili Karabük Üniversitesi yatırım yapılıyor, Samsun’da, Marmara Bölgesinde Karabük Üniversitesi’nin kurmuş olduğu tesisler var. En son yaptığımız bir anlaşmayla TÜBİTAK tarafından destekleniyor. Biyogaz üreteceğiz, hayvansal atıklar ve Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde bulunan peynir suyu atıklarını bir araya getirerek bir elektrik enerjisi üreteceğiz. Bunların kalıntılarında da organik gübre üreterek, tekrar bunları doğaya atarak doğanın kendisini yenilemesini, verimin artmasını temin etmiş olacağız. Bu amaçla ben arkadaşlarımı tebrik ediyorum, Karabük Üniversitesi çevreci bir üniversite, özellikle biyoenerji konusunda çok başarılı çalışmaları olan bir üniversitedir.”
Türkiye’de İlk Defa Peynir Suyu Atıklarından Enerji Üretilecek
Karabük Üniversitesi (KBÜ) tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında Türkiye’de ilk defa peynir suyu atıklarından biyoenerji üretilecek.