Türkiye'de Ilk Defa Sibirya Suçullugu Görüldü

Türkiye'de Ilk Defa Sibirya Suçullugu Görüldü

Hatay’in Samandag ilçesindeki "Mahalli Öneme Haiz Sulak Alan" olarak tescil edilen, göçmen kuslarin güneydeki siginagi Milleyha Sulak Alani’nda Sibirya suçullugu görüntülendi.

Kus Gözlemcisi Emin Yogurtcuoglu tarafindan Milleyha Sulak Alani’nda görüntülenen Sibirya suçullugu, alanin 288’nci kus türü olarak kayitlara geçti.

Sibirya suçullugunun, Türkiye’deki yaygin olan suçulluklarina ve orman suçulluguna çok benzedigini belirten Yogurtcuoglu, "Onlara nazaran çok ince farklarla ayirt ediliyor. Bu sebepten ötürü ülkemizden çok az sayida geçtigini düsündügümüz bu kus türünün hiç kaydi yoktu. Insanlar sürekli “biz bu kusu gördük, burada çok var” diyor. Sebebi ise bu ince ayrim noktalarini bilmemelerinden kaynaklaniyor. Ülkemizde üç tür su çullugu ve bir orman çullugu türü yasiyor. Tarif etmem gerekirse yaygin ve her yerde görülen su çullugunun kanat altinda ve kanat firar hattinda beyazi olur. Sibirya suçullugunun ise kanat alti tamamen çizgili ve firar hattinda beyaz belirgin degildir. Gene orman çullugu ya da büyük su çullugu ile karistiran olabilir ama onlar degil. Merakli olanlar Sibirya suçullugu yerine Latince ismi Galinuga stenura diye internetten ararlarsa bizim buldugumuz kusla ilgili bilgilere ulasabilirler” dedi.

Bu yeni tür ile Türkiye’de toplamda 490’dan fazla farkli kus türünün kayit altina alindigini, artik 500’e adim adim yaklasildigini ve bunun bütün dünyadaki kus gözlemcileri arasinda büyük heyecana yol açtigini ifade etti.

Geçtigimiz günlerde bir baska yeni kus türü olan Kara Taskusu’nun Milleyha’da kayit altina alindigini hatirlatan Yogurtçuoglu, Mileyha’nin Türkiye’nin yeni Manyas Kus Cenneti oldugunu ve kiymetinin bilinmesi gerektigini söyledi.



Ekosistemleri ve kus cennetlerini “surasi korunsun, buraya otel yapalim” diyerek ayrim yaparak koruyamayacaklarini, sulak alan ilan edilen bölgenin asil korunmasi gereken alanin sadece 3’te 1’ini kapsadigini ifade eden Yogurtçuoglu, "Milleyha Sulak Alani ve sahili sadece 2021 içinde Türkiye için birçok yeni kus türü çikardi. Ocak ayindan beri burayi düzenli takip ediyorum ve gerçekten vaha gibi bir yer. Kuslar, Hatay’daki Amik Gölü kurutuldugu için gidecek baska yer bulmakta zorlaniyor. Hatay, dünyanin en önemli kus göçü yollarindan birine sahip. Bu geleneksel rotada göç eden kuslar, Milleyha’yi bu yüzden tercih ediyor. Ancak içimiz aciyarak 60’larda Amik Gölü’ne yapilanin su an Milleyha’da yapildigini izliyoruz. Onlarca sene geçmis ancak hiç ders almamisiz. Bölgenin korunmasi ve kus cennetine dönüstürülmesi bölgeye yapilmasi düsünülen imar planindan daha fazla katki saglayacak. Hem Samandag halki hem de Hatay halki için yeni is firsatlari sunabilecek bu alanin potansiyeline uygun planlara ihtiyaci var. Dünyanin her yerinden insani çekebilecek bu alan umarim korunur ve Kara Taskusu gibi, Sibirya suçullugu gibi ve onlarca farkli nadir türün durak noktasi olmaya devam eder. Bu bizim insanlik olarak dogaya olan borcumuz. Yoksa uçan kusun ahi hem bizden hem çocuklarimizdan agir agir çikar" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile