Türkiye'de İlk Kez Bir Vaşağa Verici Takıldı

KuzeyDoğa Derneği'nin, Kars'ın Sarıkamış ilçesinde ormanlık alanlarda yürüttüğü yırtıcı memeleri takip projesi kapsamında Türkiye'de ilk kez bir vaşağa verici takıldı.

Dernek tarafından 2011 yılından beri yürütülen yırtıcı memeli hayvanlara yönelik takip projesi kapsamında bir hafta önce yakalanarak verici takılan ve ilk veriler alınmaya başlanan vaşak, bir yıl süreyle takip edilecek.
KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vaşaklara verici takmak için yaklaşık 1,5 yıldır yoğun bir çaba harcadıklarını söyledi.

Vaşakların temkinli olması nedeniyle kurulan tuzağa düşmediğini belirten Şekerciolğu, "Yakalanan vaşağa Latince isminin anlamı olan 'Işık' konuldu. Işık'tan gelen ilk veriler, ormanlık alanın dışına çıkmadığını, 1 haftada 44 kilometre yol yürüyerek 53 kilometre alanı kullandığını gösterdi. Vaşak takılan bu verici sayesinde küresel çapta tehlikede olan Kafkas vaşağının (Lynx lynx dinniki) Sarıkamış'ta üreyen bir popülasyonunu ve vaşakların gizemli hayatını takip altına almayı başardık" dedi.

Şekercioğlu, 5 yaşında 15,3 kilogram ağırlığında erkek vaşağa GSM/GPS özellikli, 350 gram ağırlığındaki tasmayı taktıklarını ve bu tasmanın bir yıl sonra kendiliğinden düşeceğini dile getirdi.
Bir yıllık izlemenin sonunda vaşağın gizemli hayatını aydınlatacaklarını ifade eden Şekercioğlu, şunları kaydetti:
"Dünya çapında soyu tehlikede olan Kafkas vaşağı, milli parkın dışında, Orman Genel Müdürlüğü arazisinde yakalandı. 2006 yılında başladığımız fotokapan araştırmalarıyla bölgede üreyen yeni bir Kafkas vaşağı popülasyonu olduğunu tespit ettik. Yavrularıyla beraber fotoğrafladığımız Kafkas vaşaklarından bölgede en az 5 erişkin birey olduğunu benekli kürklerindeki farklılıklardan belirledik. Zagreb Üniversitesi'nden Prof. Josip Kusak'la beraber 2013 yazında vaşakları yakalamak için zarar vermeyen kapılı tuzaklar kurduk fakat çok temkinli hayvanlar olan vaşaklar, iki kere tuzağa girmelerine rağmen yakalanmamayı başardı. Geçen seneden edindiğimiz tecrübelerle vaşakların en yoğun yaşadığı 3 noktaya haziran başında tekrar tuzak kurduk. Üçüncü tuzağı aktif hale getirdikten sadece 6 saat sonra vaşak yakalandı. Gecen sene 1,5 ay uğraşmamıza rağmen elde edemediğimiz sonuca, tecrübe sayesinde bu sene sadece 6 saatte ulaştık."
Şekercioğlu, bölgede yapılan söz konusu çalışmalar sayesinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından oluşturulan yaban hayatı koridorunun öneminin daha da arttığını vurguladı.
Oluşturulan koridor sayesinde yaban hayvanlarının güvenli bir şekilde ormanlara ulaşacağını anımsatan Şekercioğlu, şöyle devam etti:
"Ormanın bu gizemli canlısını yakalamak için Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Kafkas Üniversitesi, Sarıkamış Orman İşletme Müdürlüğü'nün büyük desteği oldu. Yaban hayatı koridoru, Sarıkamış ormanlarına sıkışmış yaban hayvanlarının güvenli bir şekilde Yalnızçam ve Doğu Karadeniz ormanlarına ulaşmalarını sağlayacaktır. Koridoru ilk kullanan uydu vericili bozayı, beslenmek için gittiği Artvin'in Şavşat ilçesinden kış uykusuna yatmak için tekrar Kars'ın Sarıkamış ilçesine döndü. 162 kilometre uzunluğundaki koridorun ilk kısmının ağaçlandırma çalışmaları Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, Orman Genel Müdürlüğü tarafından geçen yıl başlatıldı ve çalışmalar sürmektedir. Bu çalışmalar doğal hayatın sürmesinde etken bir rol oynuyor."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile