Tiryakioğlu, yazılı açıklamasında, Türkiye ticaret borsacılığının spot borsacılık olarak geliştiğini ve salonlarda yüz yüze alım satım yapılarak günlük emtia fiyatlarının belirlendiğini ifade etti.
Bu yapının borsacılığın lokalde sıkışmasına sebep olduğunu belirten Tiryakioğlu, ayrıca ürünlerin de diğer bölgelere ulaşamadığını vurguladı.
Teknolojinin ticaret borsacılığına yeni kapılar açtığına işaret eden Tiryakioğlu, şunları kaydetti:
"Teknolojik gelişmeler bir süredir diğer dünya borsalarında kullanılmaya başlandı. Londra, Chicago, Kansas gibi ticaret borsaları bu konuda en önemli borsalar. Biz de GTB olarak elektronik satış salonu ve internet üzerinden elektronik borsacılık sistemine geçiş için çalışma başlattık. İnternet üzerinden ticaret borsacılığı aynı zamanda mobil-cep borsacılığı olarak da işlemlerine başlayacak. Yeni sistemle üyeler, cep telefonlarına yüklenecek özel program sayesinde dünyanın herhangi bir yerine ürünlerini satabilecek. Ayrıca ofislerinden ürün alım satımı yapabilecekler. Dünyanın herhangi bir noktasındaki alıcı ister direkt olarak ister aracı vasıtasıyla borsada işlem gören ürünlere fiyat verebilecek veya direkt alım yapabilecek. Bu yeni uygulamalarla sistemin içeriğinde takas bank, lisanslı depoculuk, ürün borsacılığı ve ürün senetlerinin işlem görmesi de sağlanacak."
Gerek işlemlerin kayıt altına alınması gerekse ürünlerin dünya emtia fiyatlarından değer bulmasını sağlayacak sistemin aynı zamanda GTB'nin hem bölge hem de dünya ticaret borsası statüsü kazanması yönünde de önemli yarar sağlayacağına dikkati çeken Tiryakioğlu, GTB'nin Türkiye'nin borsacılık sistemini bir adım daha öne taşıdığını vurguladı.
Türkiye'de "internet Borsacılığı" Dönemi Başlıyor
GAZİANTEP - Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, internet üzerinden elektronik borsacılık sistemine geçiş için çalışma başlattıklarını bildirdi.