Türkiye'de işlenen faili meçhul cinayetler

Türkiye, hukuk ve demokrasi sürecinde büyük acılar yaşadı. İşkence ve gözaltında kayıpların yanı sıra 17 bin 500 faili meçhul cinayetten bahsediliyor....

Listede Doğan Öz, Abdi İpekçi, Çetin Emeç, Uğur Mumcu, Musa Anter, Rıdvan Özden, Bahriye Üçok, Bahtiyar Aydın, Kutlu Adalı, Cem Ersever ve Necip Hablemitoğlu gibi kamuoyunun yakından tanıdığı isimler de bulunuyor.

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) her yıl hazırladığı hak ihlalleri raporlarına göre, Türkiye'de faili meçhul cinayetler son 3 yılda 2 buçuk kat azaldı. Strateji uzmanı Nihat Ali Özcan, bu tabloyu devlet fonksiyonlarının daha iyi yerine getirilmesine bağlıyor. Hukuk ve demokrasi egemen kılındıkça bu tür cinayetlerin faillerinin çok daha kolay bulunduğunu dile getiriyor. Özcan, "Hukuk işleyince, kolluk kuvvetleri işlerini daha etkin ve iyi yapınca failler bulunur, cinayetlerde azalma olur. Cinayet işlemeyi düşünenler de bu işi yapmaktan vazgeçer." diyor. İHD Hak İhlalleri Bilançosu raporunda pek çok husus yer alıyor. 2009 yılı verileriyle birlikte hazırlanan rapor özellikle faili meçhul cinayetlerle ilgili olumlu tabloyu ortaya koyuyor. Buna göre Türkiye'de faili meçhullerin sayıları önemli miktarda azaldı. 2007 yılında 42 olan faili meçhul sayısı 2008'de 29'a düştü. 2009'da ise 18'e kadar geriledi.
Türkiye'de işlenen faili mechul cinayetlerin foto galerisi sitemizde...
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile