Türkiye'de Kadınların Yaptığı İlk Eylem 1828'de İzmir'deymiş

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM)`ndeki bazı belgelere göre Türkiye`de ilk kadın eylemini, 1828 yılında ekmek fiyatlarının geri alınmasını isteyen İzmirli kadınlar yapmış.

Üç gün boyunca sokakları işgal eden kadınların eylemi sonucu zam geri alınmış.

İlhan Pınar tarafından APİKAM`a bağışlanan söz konusu belgelere göre Kadifekale, Tilkilik, Namazgâh ve Damlacık gibi Türk mahallelerindeki protesto eylemi, dönemin valisi Hasan Paşa tarafından ekmeğe zam izni verilmesiyle başlamış. İlk protestoyu erkekler yapmış ancak sonuç alınamamış. Ondan sonra ise kadınların, çocuklarıyla birlikte sokaklara çıkarak üç gün süren gösterileri üzerine ekmek zammı geri alınmış. O dönemlerde İzmir`de bulunan Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Elçisi Baron Anton Prokesch Von Osten`in de şahit olduğu olaylar, 1934 yılında Avusturya`da çıkan "Jahrbücher der Literatür (Edebiyat Yıllığı)" isimli derginin 67 ve 68. sayılarında yayımlanmış. Eski Smyrna`yı arkeoloji dünyasına tanıtan Von Osten, söz konusu yazısında İzmir`deki eylemleri masaya yatırarak, Türk kadınının zam karşısında gösterdiği mücadeleye geniş yer vermiş.

Konu hakkında açıklama yapan APİKAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Oktay Gökdemir, "Her yenilikte öncü olan, Osmanlı ve Türkiye için ilklerin kenti İzmir, bu ayaklanmanın da öncüsü konumunda. İzmirli kadınının kendi hakları için sokaklara çıkması, önemli bir demokrasi hareketi." dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile