Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Yönetim Kurulu Başkanı Piraye Antika, yabancı yatırımcının daima kazandırdığı için Türkiye'yi tercih ettiğini söyledi. YASED'in 30. kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen "Yeni Dünya Düzeni ve Türkiye Konferansı''nda konuşan Antika "Türkiye yıllardır uluslararası yatırımcılara çok değerli fırsatlar sunmuş, kazandırmış bir ülke. Hatalı uygulamalar yapmış bir iki istisna dışında Türkiye'ye yatırım yapıp da kaybeden uluslararası yatırımcı yok. Çoğu kez hepimize sorulan 'Neden Türkiye?' sorusunun en kestirme cevabı budur'' dedi. Son 30 yıldır YASED üyelerinin Türkiye'deki doğrudan yatırımlarının katlanarak arttığını kaydeden Antika, son 2 yılda dünya konjonktürüne de bağlı yavaşlama gözlense de 2009 sonu itibariyle hesaplanabilen stok rakamın 140 milyar dolar civarında olduğunu vurguladı.
'POTANSİYEL BÜYÜK'
Türkiye'nin potansiyelinin altında performans gösterdiğini kaydeden Antika, yatırım ortamını iyileştirecek ilave adımların atılmasıyla, Türkiye'nin Güney Asya, Hindistan, ve Latin Amerika bölgelerine koşut vazgeçilmez bir çekim merkezi haline geleceğine inandığını vurguladı. Türkiye'nin bölgesel hatta küresel bir üretim ve hizmet üssü olarak konumlanması gerektiğini söyleyen Antika, "Bu hedefe çok yaklaştık'' diye konuştu. TEB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi de "Türkiye olarak şımarmamalıyız. Gözlerimiz ufukta ama ayaklarımız yere iyi basmalı. Ayaklarımızı yere sağlam bastığımız sürece Türkiye için gelecek var" dedi.
ING Bank CEO'su Wilfred Nagel:
Fonlar parlak yerlere akacak
Türkiye'de yabancı yatırımlar konusunda ciddi potansiyel bulunduğuna ilişkin bütün yabancı sermaye kuruluşları mutabık. Dünyada büyümenin büyük kısmı Asya'dan geldi. Fonlar da gelecekte parlak olacak yerlere akacak. Yabancı sermaye yatırımları önemli, bunun çekilmeye devam etmesi lazım. Mali sistemde makro istikrara ihtiyaç var. Yerel tasarruflar ikiye, üçe katlanırsa iyi olacaktır. Yabancı sermayeler dahil olmak üzere yerel tasarrufların yerine geçecek hiçbir şey yoktur.
Renault Baş. Yar. Michel Gornet:
Bizim için rekabetçi pazar
2005'te Renault yönetiminde değişiklik oldu ve bu noktada Türkiye de bölgesel bir üretim merkezine dönüştü. Özellikle Orta Avrupa ve etrafındaki ülkeler için Türkiye bir üretim üssü haline geldi. Türkiye'de işçilik ücretleri Avrupa ile karşılaştırıldığında elbette daha düşük. Batı Avrupa'da küçük arabaları imal etmek çok maliyetli. Türkiye, bizim için rekabetçi bir pazar olmaya devam ediyor.
Toyota Türkiye CEO'su Orhan Özer:
Yatırım için ideal ortam
Enflasyon sorunu olmayan bir Türkiye, istikrarlı ve destekleyici kur politikası ve buna paralel olarak istikrarlı üretim, artan satışlar ve gelişen ekonomi yatırımcılar için en ideal ortam. Son yıllardaki gelişmeler olumlu ve umut verici. Türkiye'deki yasal çerçeve; istihdam, ihracat ve katma değer yaratmak için ülkemize yatırım yapan kuruluşları destekleyici bir yapıda olmalı. Teşvik bir kez alınır, ancak şirketler için uygun çalışma ortamı ve bu ortamın sürekliliği her teşviğin üzerinde.
Türkiye'de kaybeden yabancı yok
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Yönetim Kurulu Başkanı Piraye Antika, yabancı yatırımcının daima kaz...