Türkiye’de Mali Müşavirler Arasındaki Haksız Rekabet Afyonkarahisar’da Tartışıldı

Türkiye’de Mali Müşavirler Arasındaki Haksız Rekabet Afyonkarahisar’da Tartışıldı

Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Mehmet Okkalı, meslek içerisinde haksız rekabetin önüne geçmek için gerekli çalışmaları yaptıklarını kaydederek, “Buradaki en büyük haksız rekabetin sebeplerinden bir tanesi de mesleğe girişin çok fazla olması.

Bunu TÜRMOB ve Maliye Bakanlığı ile de görüşüyoruz” dedi.


ASMMMO tarafından gerçekleştirilen “Haksız Rekabet ve Etik Kurallar Çalıştıyı” Afyonkarahisar’da başladı.

Bir termal otelde gerçekleştirilen çalıştaya ASMMMO üyesi çok sayıda serbest muhasebeci ve mali müşavir katıldı.

Çalıştayla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Okkalı, 2015 yılını ASMMMO olarak meslek içerisinde haksız rekabetle mücadele yılı olarak ilan ettiklerini kaydetti.

Mali müşavirler olarak bizler Türkiye’de 100 bin bir ordu olduklarını aktaran Başkan Okkalı, “Fakat meslekte bazı disiplinsize edilmesi gereken bazı eksiklikler mevcuttu. En son yayınlanana yönetmeliklerle haksız rekabetle mücadelenin meslektaşlar arasında mücadele yönünde kararlar alındı ve 2015 yılından itibaren bu kararlar uygulanmaya başlanacak. Bizde yapmış olduğumuz çalıştay ile ASMMMO olarak haksız rekabetim engellenmesi ile ilgili olarak programa desteğimizi verdik. Burada ilk olarak damız içerisinde bulunan yönetim, denetim ve disiplin kurulları komisyon başkanlarımızı haksız rekabet, etik ve diğer staj komisyonu üyelerimizi ve bölge temsilcilerimizi davet ederek, çalışmanın faydalı olması için ilk evvel ekip başlarımızı bu eğitim programına aldık. Bu eğitim programı sonucun hazırlamış olduğumuz Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) tarafından hazırlanan bir yazılım programı var. bu programın Türkiye genelinde uygulanmasını sağlayacağız. Meslektaşlarımızın daha kaliteli hizmet etmesini, mükelleflere daha verimli işler sağlamak amacı ile bu çalıştayı gerçekleştirdik. Bu çalıştayın dalga dalga büyümesi de bölgelerdeki diğer meslektaşlarımıza anlatım yolu ile gerçekleşecektir” diye konuştu.

“BİR YERLERİN DİSİPLİNİZE EDİLMESİ GEREKİYOR”
Mali müşavirlerin ne iş yaptığının öneminin anlaşılması gerektiğini bunun da önce devlet tarafından farkına varılması gerektiğini belirten Başkan Okkalı, “Biz mali müşavirler olmasak şuan ki beyannameler verilemez. Devlet vergilerini ve gelirlerini toplayamaz, harcama kalemlerini elde edemez bunun çok iyi bilinmesi gerekiyor. Bu çalışma hem mesleğe hem de ülke ekonomisine vergisel boyuttaki düzenlemeler ile yarar sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

Meslek içi haksız rekabetin önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Okkalı açıklamalarına şöyle devam etti:
“Bizim artık bu mesleğe girişin önünün kesilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir örnek verecek olursak şuanda biz Ankara odasında 11 bin 500 üyemiz var. 2000 yılındaki üye sayımız 6 bindi. Şuanda 11 bin 500 olmuş, yüzde 100'ün üzerinde bir artış olmuş. Katma değer mükellef sayımızı baktığımız zaman Ankara’da 180 bin KDV mükellefi var, şuanda 194 bin KDV mükellefi var yani mükellef sayımız yüzde 1 oranında artmış, ama meslektaş sayımızı yüzde yüzün üzerinde artmış. Demek ki bir yerlerin disiplinize edilmesi gerekiyor. Meslektaşa yeni iş alanlarının açılması gerekiyor, haksız rekabetin engellenmesi gerekiyor yani buradaki en büyük haksız rekabetin sebeplerinden bir tanesi de mesleğe girişin çok fazla olması. Bunu TÜRMOB ve Maliye Bakanlığı ile de görüşüyoruz. Bunun önünün kesilmesi gerektiğini, meslektaşın daha kaliteli yetişmesi gerektiğini her ortamda dile getiriyoruz. Biz haksız rekabeti Ankara’da engelleyecek güç ve iradedeyiz. Buradaki yapacağımız çalışma ile meslektaşlarımızı çok iyi bilgilendireceğiz. Kendilerine deneyimlerimizi ve bilgilerimizi aktaracağız. Onlarda bu kurallara uydukları zaman yarar görecekler, bunda hiçbir zararlı sistem yok. Deminde bahsettiğim gibi az iş, kaliteli ücret, ailesine ve çocuklarına zaman ayıran mutlu meslektaş profilini çizeceğiz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile