Türkiye'de Milli Kooperatifçiligin Gelistirilmesi Saglanacak

Ticaret Bakanligi, kooperatiflerin ülke ekonomisindeki yerinin ve öneminin ortaya konulmasi, sektör sorunlarinin tanimlanarak çözümler üretilebilmesi, kooperatiflere yönelik farkindalik olusturularak milli kooperatifçiligin gelistirmesi amaciyla baslattigi projede son asamaya geldi KOOPDES kapsaminda bu yil için Bakanlikça yapilan degerlendirmeler sonucu, 57 ilde faaliyet gösteren 127 kooperatifin 141 projesine hibe destegi verilmesi uygun görüldü, projelerin toplam tutari 16,7 milyon lira, hibe destek tutari 12,6 milyon lira oldu.

DENIZ ÇIÇEK - Ticaret Bakanliginin, kooperatiflerin ülke ekonomisindeki yerinin ve öneminin ortaya konulmasi, sektör sorunlarinin tanimlanarak çözüm üretilebilmesi, kooperatiflere yönelik farkindalik olusturularak milli kooperatifçiligin gelistirmesi amaciyla baslattigi "Kooperatifçilik Sektör Analizi Projesi"nde sona gelindi. Projeye iliskin çalismalar bu yil ekim sonu itibariyla tamamlanacak.

AA muhabirinin Ticaret Bakanligindan edindigi bilgiye göre, her yil temmuz ayinin ilk cumartesi "Uluslararasi Kooperatifler Günü" olarak kutlaniyor. Birlesmis Milletler (BM) ve Uluslararasi Kooperatifler Birligi (ICA) tarafindan düzenlenen günün bu yilki temasi "Yeniden insa birlikte daha iyi" olarak belirlendi.

Türkiye'de Ticaret Bakanligi da kooperatiflerin desteklenmesi ve gelistirilmesi için önemli projeler yürütüyor.

Bakanlik tarafindan, Kooperatiflerin Desteklenmesi Programi (KOOP-DES) ile dogrudan kooperatiflere, esnaf ve sanatkarlar kredi ve kefalet kooperatifleri vasitasiyla dolayli olarak kooperatif ortagi esnaf ve sanatkarlara finansal destek saglaniyor.

Programla, kooperatif ve üst kuruluslarinin üretim ve istihdama katkisi olacak yatirim projelerinin desteklenmesi, faaliyetlerinde etkinlik ve verimliligin saglanmasi, teknoloji ve yeni üretim tekniklerinden yararlanmalarina katkida bulunulmasi, rekabet güçlerinin artirilmasi ve bireysel tasarruflarin uygun kooperatif girisimcilik modelleriyle ekonomiye kazandirilmasi hedefleniyor.

KOOP-DES kapsaminda, ortaklarinin çogunlugu kadinlardan olusan ve kadin emegini degerlendirme amaci güden kooperatiflere finansman destegi de saglaniyor. Bu çerçevede, kurulus, isleyis ve denetim islemlerine ait hizmetleri Bakanlikça yürütülen, ilgili mevzuattan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmis olan, ayni proje kapsaminda baska bir kamusal destekten yararlanmayan, ortaklarinin çogunlugunu kadinlarin olusturdugu ve kadin emegini degerlendirme amaci güden kooperatif ve üst kuruluslarinin, faaliyet konularina uygun, üretim ve istihdama katki saglayacak ve sürdürülebilir nitelikteki basvurulari degerlendiriliyor. Bu yil için Bakanlikça yapilan degerlendirmeler sonucu, 57 ilde faaliyet gösteren 127 kooperatifin 141 projesine hibe destegi verilmesi uygun görülürken, projelerin toplam tutari 16,7 milyon lira, hibe destek tutari 12,6 milyon lira oldu.

- Indirimli faiz imkani

Bakanlik uhdesinde yer alan esnaf ve sanatkarlar kredi ve kefalet kooperatifleri, ortagi olan esnaf ve sanatkarlara faiz indirimli kredi imkanlari sunarak ve ortaklarinin Halk Bankasindan kullanacaklari faiz indirimli kredi için kefalet hizmeti de verirken, esnaf ve sanatkarin finansmana ulasmalarina önemli katki saglanmis oluyor. Bu kapsamda, esnaf ve sanatkarlara, kredi ve kefalet kooperatifleri araciligiyla veya banka kaynaklarindan faiz indirimli krediler kullandiriliyor.

2021 yili için ilgili Cumhurbaskanligi Karari geregince, esnaf ve sanatkarlara yüzde 50 faiz indirimli veya faizsiz olarak kredi imkani saglandi. Buna göre, 2002'den 31 Mayis 2021'ye kadar 3 milyon 165 bin 665 esnaf ve sanatkara toplamda 171 milyar lira tutarinda faiz indirimli kredi saglandi. Bu yil geçen yillardan devir hariç, 87 bin 768 esnaf ve sanatkara, 10 milyar 453 milyon lira kredi kullandirildi.

- Türkiye Kooperatifler Fuari ekimde gerçeklestirilecek

Bakanlik, görev ve yetki alanindaki kooperatif ve üst kuruluslarinin kurulus, isleyis, egitim ve denetim, bilgi islem, destekleme hizmetlerinin yaninda bir girisimcilik türü olarak kooperatifçiligin yayginlastirilmasi ile kooperatifçilige yönelik genel politika ve stratejinin belirlenmesine yönelik çalismalari da yürütüyor.

Buna göre, Türk kooperatifçiliginin gelistirilmesi, potansiyelinin ortaya konulmasi, kooperatiflerin olusturduklari marka degerine sahip ürünlerinin tanitilmasi ve uluslararasi alanda benzer kooperatif kuruluslariyla baglantiya geçilerek dünya genelinde etkili bir kooperatif farkindaligi olusturulmasi amaciyla belirli dönemlerde Türkiye Kooperatifler Fuari düzenleniyor. Simdiye kadar 4 defa düzenlenen fuarin bu yil ekim ayinda yapilmasi planlaniyor.

Türkiye Kooperatifler Fuari'nin benzerlerinin Ankara disinda da gerçeklestirilmesi ve bu etkinliklere kadin kooperatifleri basta olmak üzere farkli çalisma konularinda faaliyet gösteren çevre illerden kooperatif ve üst kuruluslarinin katilmasi amaciyla düzenlenmesi öngörülen Bölgesel Kooperatifler Zirvesi'nin ilki bu ay Adana'da yapildi.

Kooperatiflerin ülke ekonomisindeki yeri ve öneminin ortaya konulmasi, sektör sorunlarinin tanimlanarak bu hususta çözümler üretilebilmesi, kooperatiflere yönelik farkindalik olusturularak milli kooperatifçiligin gelistirilmesi amaçlariyla 2019 yili sonu itibariyla Kooperatifçilik Sektör Analizi Projesi'ne de baslandi. Projeye iliskin çalismalar bu yil ekim ayi sonunda tamamlanacak.

- Kooperatif hizmetleri çevrim içi yapilacak

Kooperatifçilik hizmetlerinin çagin gereklerine ve ticari hayatin rekabet kosullarina uygun olarak çevrim içi ortamda zaman tasarrufuyla sunulmasi ve bu hizmet ve islemlerde talep edilen belgelerin gerekli kamu kurumlari ile yapilan entegrasyonlar vasitasiyla elektronik ortamda temin edilmesi amaciyla Kooperatif Bilgi Sistemi (KOOP-BIS) kuruldu. Bu islemlere iliskin basvuru ve islem sonuçlandirmalarinin elektronik ortamda tamamlanmasiyla elde edilecek verilerin istatistik üretiminde kullanilmasi ve verilerin yönetimi sayesinde kooperatifçilik sektörünün etkin ve verimli denetlenmesi saglanacak.

Bakanlikça, 2020 yilinda Kooperatifçilik Tanitim ve Gelistirme Projesi de hayata geçirildi. Proje kapsaminda geçen yil Adana, Antalya, Kayseri, Nevsehir, Malatya, Aksaray, Sakarya, Kirsehir, Edirne, Kirklareli, Çanakkale, Sivas, Tokat ve Yozgat olmak üzere toplam 14 il ve 64 ilçe ziyaret edilerek gerçeklestirilen egitim ve farkindalik faaliyetleriyle 10 bini askin kisiye egitim verildi. Ayrica, yerel yönetimler, kalkinma ajanslari ve üniversitelerden gelen egitim talepleri dogrultusunda, bu yilin ilk üç ayinda yaklasik 200 potansiyel kadin girisimci ve ögrenciye kooperatifçilik alaninda çevrim içi platformlar araciligiyla egitimler verildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile