Dünyada giderek ciddi bir saglik sorunu olarak artis gösteren diyabet, Türkiye’de de tehlikeli hastaliklarin basinda geliyor. Türkiye’de 7 milyon eriskin, ‘çagimizin hastaligi’ olarak da adlandirilan diyabet hastaligini tasiyor. Uzmanlar bu hastaligi tasiyanlarin sayisi kadar diyabet gelisimi açisindan risk grubunda bulunanlarin da oldugu konusunda uyariyor.
Türkiye’deki eriskinlerin yüzde 15’inin tasidigi diyabet belirtileri ve hastaliktan korunma yollari hakkinda bilgi veren Avcilar Hospital Iç Hastaliklari Uzmani Filiz Çaliskan, ”Diyabet olan veya risk tasiyan kisilerde sik idrara çikma, açlik hissi, çok su içme, cilt yaralarinda geç iyilesme, agiz kurulugu, sik sik enfeksiyon geçirme, kuru cilt, ellerde ve ayaklarda uyusma gibi belirtileri görmekteyiz. Bu belirtiler bir veya birkaçi ortaya çikmissa hasta adayi gerekli takiplerin yapilmasi için bir saglik kurumuna giderek basvuruda bulunmasi gerekmektedir” dedi.
“Hareketsiz yasam birçok saglik sorunlarini beraberinde getirir”
Diyabetten korunmak için yapilmasi gerekenleri siralayan Çaliskan, “Düzenli egzersiz ve düzenli beslenme korunmak için en önemli yollarin basinda gelmektedir. Hareketsiz yasam ve dengesiz, düzensiz beslenme, birçok saglik sorunlarini da beraberinde getirir. Dengeli, düzenli beslenme ve düzenli egzersizler sizleri diyabet basta olmak üzere birçok saglik sorunundan korur. Bu arada hiçbir sorun olmasa bile yilda bir kan yaglari kontrolü yapilmasi faydali olacaktir. Bunlarla birlikte diyabet ilaçlarla tedavi yöntemi en iyi bilinen ve genis tedavi seçenekleri olan hastaliklardan biridir. Ancak bu tedavi seçeneklerinin dogru uygulanabilmesi için diyabetlinin dogru bilgi ve becerilerle donatilmasi, hastaligin yönetiminin kendisinde olduguna inandirilmasi gerekmektedir” diye konustu.
“Kan sekeri ölçümü diyabetlinin sigortasidir”
Diyabet olma riskinden de bahseden Çaliskan, “Sagliksiz beslenenlerde, hareketsiz yasayanlar, sisman olan, sik acikan ve hizli kilo alanlar, birinci derece akrabalarinda diyabet bulunanlar, daha önceden gizli diyabet tanisi almis olanlar, gebelik diyabeti tanisi almis ya da 4 kilogramin üstünde bebek dogurmus olan kadinlar, kan yaglari yüksek olanlar, uyku apne sendromu olan kisiler, erken yasta kalp-damar hastaligi baslamis olan kisilerin daha dikkatli olmalari gerekiyor. Diyabetli birey evde, okulda, iste tedavi ve bakimini nasil sürdürecegi ile ilgili bilgi ve becerili olmalidir. Evde kendi kendine kan sekeri ölçümü diyabetlinin sigortasidir. Yapilan bir ölçümle hipoglisemi tespit edilebilir ve hayat kurtarici olabilir” seklinde konustu.
Türkiye'de Milyonlarca Insan Bu Hastaligi Tasiyor
Iç Hastalilari Uzmani Filiz Çaliskan, Türkiye’de 7 milyon eriskin bireyde bulunan ve çok sayida kisinin riskli grupta yer aldigi diyabet hastaligina karsi dikkat edilmesi gerekenleri anlatti.