YASEMIN KALYONCUOGLU - Çevre ve Sehircilik Bakanligi, bukalemun, tosbaga, toprak kertenkelesi, Kafkas engeregi, Fazila kara semenderi basta olmak üzere nesli tehlike altindaki 500 sürüngen ve amfibiyi çip takarak izleyecek.
AA muhabirinin, Çevre ve Sehircilik Bakanligi Tabiat Varliklarini Koruma Genel Müdürlügünden edindigi bilgiye göre, Bakanlik, "Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Yasayan Sürüngenlerin (Herpetofauna Elemanlarinin) Arastirilmasi, Korunmasi ve Izlenmesi Projesi" kapsaminda, Antalya'nin Belek, Kas-Kekova, Mugla'nin Fethiye-Göcek ve Köycegiz-Dalyan ile Trabzon'un Çaykara ilçelerindeki 5 Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde sürüngen türlerini takip edecek.
Bakanlik, alaninda uzman akademik kadrolarla, Özel Çevre Koruma Bölgeleri'nin önemli bir parçasi olan sürüngen ve amfibiler ile ilgili bugüne kadar yapilmis en detayli çalismayi yürütecek.
Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum'un koordine ettigi proje kapsaminda, çip takilacak 500 sürüngen, radyo telemetri sistemi ile uydudan gözlemlenecek. Sürüngenlerin, vücut isilarinin düsük oldugu sabahin erken saatlerinde çip takilarak izlenmesine baslanacak.
Izlenecek sürüngenlerin, yasam alanlarinin bilimsel çalismalara dayali olarak daha güvenilir, saglikli ve korunur hale getirilmesi amaçlaniyor. Elde edilecek verilerle korunan alanlarda ekolojik koridorlar da belirlenecek.
Proje sonunda, bukalemun, tosbaga, toprak kertenkelesi, Kafkas engeregi, Kafkas kurbagasi, Fazila kara semenderi gibi türlerin yogunluklari, popülasyonlardaki sayisal degisimler, habitat tercihleri, alan bagimliliklari ve iklim degisikliginden ne sekilde etkilenebilecekleriyle ilgili sayisal sonuçlara ulasilacak.
2 yil sürecek saha çalismalarinda, nesli tehlikedeki bu türlerin birey sayilari, ölüm oranlari gibi popülasyon verilerine ulasilarak koruma stratejileri ortaya konacak.
Türlerin nesillerinin devam edebilmesi için uygulanacak koruma alternatifleri, projede elde edilecek veriler ile mümkün olacak. Projenin, saglikli bir ekosistem tesis ederek, insan ve doga iliskisini düzenleyici yönde önemli bir adim olmasi hedefleniyor.
Türkiye'de Nesli Tehlike Altindaki 500 Sürüngen Uydudan Takip Edilecek
Çevre ve Sehircilik Bakanliginin projesiyle bukalemun, tosbaga, toprak kertenkelesi, Kafkas engeregi gibi nesli tehlike altindaki sürüngenler, üzerlerindeki çiple Antalya, Mugla ve Trabzon'da bulunan 5 Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde izlenecek Proje sonunda, sürüngen ve amfibilerin yogunluklari, popülasyonlardaki degisimler, habitat tercihleri ve iklim degisikliginden nasil etkilenebilecekleriyle ilgili veriler elde edilecek, koruma alanlarinda ekolojik koridorlar belirlenecek.