Türkiye'de Oyuncak Pazarı Yüzde 6 Büyüdü

Zambak Yayıncılık ve Eğitim Gereçleri Genel Müdürü Bayram Murat, Türkiye'de oyuncak pazarının yüzde 6, markalı oyuncak pazarının ise yüzde 10'un üzerinde büyüdüğünü belirtti.

Zambak yayıncılık'tan yapılan açıklamada Türkiye'de oyuncak pazarının yüzde 6, markalı oyuncak pazarının ise yüzde 10'un üzerinde büyüdüğü ifade edildi.

Almanya'nın Nürnberg şehrinde düzenlenen Uluslararası Oyuncak Fuarı Toy Fair değerlendirmelerini aktaran Zambak Yayıncılık ve Eğitim Gereçleri Genel Müdürü Bayram Murat, ''Türkiye çocuk başına Dünya'nın beşte birinden daha az oyuncağa harcama yapıyor. Türkiye'de oyuncak pazarı yüzde 6, markalı oyuncak pazarı ise yüzde 10'un üzerinde büyüdü. Bu rakamlar oyuncakta seçiciliğin ön plana çıktığının bir göstergesi'' şeklinde konuştu.

Uluslararası Oyuncak Endüstrileri Konseyi verilerine göre oyuncak sektörünün hacminin 2012 yılı için yaklaşık 90 milyar dolar olduğunu aktaran Murat şunları kaydetti:

''Araştırma sonuçlarına göre Dünyada çocuk başına ortalama 175 dolarlık oyuncak harcaması yapılıyor. Oyuncak pazarının yüzde 68'ine sahip 10 ülke Amerika, Japonya, Çin, Birleşik Krallık , Fransa, Almanya, Brezilya, Hindistan, Avustralya, Kanada'dan oluşuyor. Çin üretim lideri ancak bu pazardan payı 13 ila 15 milyar dolar. Türkiye oyuncak sektörünün yıllık hacmine baktığımızda ise 700 ila 800 milyon lira. Türkiye'de çocuk başına ortalama 30 dolarlık oyuncak harcaması yapılıyor. Türkiye'de 2011 TÜİK verilerine göre 0 ila 4 yaş arası 6 milyon 199 bin 824 ve 5 ila 9 yaş grubunda ise 6 milyon 84 bin 146 çocuk bulunuyor. Henüz oyun yaşında olan bu çocuklar için yapılacak oyuncak seçimi, hem eğitim hayatlarını hem gelişimlerini etkiliyor. Uzmanlar çocuklara alınacak oyuncağın gelişimlerini zihinsel, bedensel ve psiko-sosyal/duygusal olarak destekleyecek ve kendi kültürünü de öğretecek nitelikte olması gerektiğine dikkat çekiyor. Anne ve baba bu dönemde, çocuğun gelişim özelliklerine uygun, ihtiyaç duyduğu ortamı ve materyalleri sağlamaktan sorumludur.''

Muhabir: Ahmet Hacıfazlıoğlu

Yayıncı: Ali Bayaslan
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile