Türkiye’de Tarım Öğretiminin 168.yılı

Türkiye’de Tarım Öğretiminin 168.yılı

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, düzenlediği törenle “Türkiye’de Tarım Öğretiminin 168.Yılı”nı kutladı.


Mavi Salonda gerçekleşen programın açılışında konuşan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhlis Macit, Türkiye’nin gelişmesi sürecinde tarım, makro düzeydeki büyüklükleri ve ifa ettiği fonksiyonları itibariyle, stratejik bir sektör olduğunu hatırlattı ve buna bağlı olarak Türkiye’nin tarımını geliştirmedikçe, gelişemeyecek bir ülke olduğunu ifade etti.

Tarım öğretiminde 57 yıldır hizmet veren Ziraat Fakültesi’nin eğitim vizyonu, tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu, yüksek standartlarda teknik eleman yetiştirmek olduğunu bildiren Macit, “ Amaçlarımız doğrultusunda öğrencilerimize aktaracağımız bilginin; doğru, güncel ve kullanılabilir olmasına özen göstermekteyiz. Fakülteden mezun olan bir mühendisin, dünyadaki hızlı değişime uyum sağlayabilen ve çiftçisini bu yeni ortamın gerektirdiği niteliklerle donatabilen, bilgiye erişebilen, bilgiyi üretebilen ve kullanabilen nitelikte olmasına çalışılmaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda yoğun bir çaba içerisinde olan fakültemiz, 60 profesör, 40 doçent, 27 yardımcı doçent ve 34 öğretim elemanı ile eğitim öğretim faaliyetlerini yürütmekte ve Türkiye’nin en saygın fakülteleri arasında yer almaktadır” diye konuştu.

Atatürk Üniversitesi Rektör vekili Prof. Dr. Mehmet Takkaç ise konuşmasında, bölgemizde tarım konusunda eğitim öğretim alanında birçok gelişmelerin olduğunu ve Ziraat Fakültesi’nin de bu çalışmalarda ayrı bir yer sahip olduğunu söyledi.

Tarım ile atılan adımların medeniyet yolunda atılan ilk büyük adım olduğunu hatırlatan Takkaç, “ Bir Kızılderili Reisi “Ancak son ağaç kuruduğunda, son nehir zehirlendiğinde ve son balık yakalandığında parayı yiyemeyeceğimizi anlayacağız” derken tarım alanlarının korunmasının önemini vurgulamış. Tarımın ülkemizin gelişmesinde sanayinin gerisinde kalmaması gereken bir sektör olduğunu söylemek istiyorum” şeklinde konuştu.

Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Erdal Şengül de konuşmasında, bilgi çağındaki dünyanın değişimin, çok boyutlu ve hızlı yaşandığı, rekabetin yoğunlaştığı, küreselleşmenin her alanda etkisini gösterdiği, kişiler, kurumlar ve devletler için fırsatların ve risklerin arttığı bir dönemin yaşandığını hatırlattı.

Ülkenin tarımını çağdaş düzeye çıkarmak, nüfusu dışa bağımlı hale getirmeden beslemek ve tarımsal sanayiye hammadde sağlamak iddiasında bulunan ziraat mühendislerinin, geleceği yakalamak ve daha fazla katkıda bulunmak için iyi yetiştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Şengül, “ Ziraat Mühendisler Odası, mesleğin geleceğini, günü kurtaracak hamleler ve popülist politikalarla değil, planlı ve akılcı seçeneklerde görmektedir. Bunun için ilk adım da yükseköğrenimden geçmektedir “dedi.

Tarım Orman Su Ürünleri Konseyi Başkanı ve Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Dekanı İrfan Aslan da “Türkiye de Tarımsal Yüksek Öğretimin Mevcut Durumu ve Geleceği” konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Ziraat Fakültesi Öğrenci Konseyi Başkanı Yusuf Alper Güllü ise, tarımsal faaliyetlerin önemini belirten bir konuşma yaparak, öğrencilere verdikleri emeklerden dolayı hocalarına teşekkür etti.

Program, Ziraat Fakültesinde 25. yılını dolduran ve akademik unvan alan öğretim üyelerine plaket verilmesi ve cüppe giydirilmesiyle sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile