Sivas Gök Medrese uzun yillar süren restorasyonun ardindan yenilenen yüzüyle ziyaretçilerine kapilarini açti. Gök Medrese Vakif Müzesi içersin de ki eserler ziyaretçilerine bastan asagiya son teknoloji sistemlerle tanitiliyor. Bu sistemlerin en önemlilerinden bir tanesi olan Hololens teknolojisi. Bu teknoloji Türkiye’de sadece Sivas Gök Medrese Vakif Müzesinde bulunuyor. Hololens gözlügü takan ziyaretçiler, medresede eserlerin sergilendigi oda girislerindeki QR kodu gözlüge okutarak 749 yillik zaman yolculuguna basliyor. Çikilan zaman yolculugunda mescitte namaz kilan insanlar, derslikte ve yatakhanede ögrenci görüntüleri ile sergideki eserlerin zenginligine sahit oluyor. Yabanci turistler de gözlüklerdeki çesitli yabanci dil seçenegi sayesinde rehbere ihtiyaç duymadan müze gezisini tamamlayabiliyor.
“Medresede sergilenen yaklasik 76 tane eseri inceleye biliyorlar”
Hololens teknolojisi hakkinda bilgi veren Sanat Tarihçisi Yunus Budaktas, “Gök Medrese Vakif Müzesi barindirdigi unsurlar anlaminda bazi ilkleri bünyesinde bulunduruyor. Türkiye’de ilk defa bir müzede kullanilan Hololens teknolojisi bu müzede kullaniliyor. Yapiyi ziyaret etmek isteyen vatandaslar takmis olduklari Hololens gözlükleriyle yapi hakkinda ve Anadolu Selçuklu kültür mirasinin pek çok örnegine sahip olabiliyor. Gözlügü takan ziyaretçiler medrese içerisinde bulunan kare kodlari okutturduklari takdirde medresede sergilenen yaklasik 76 tane eseri inceleyebiliyorlar. Bu eserler hakkinda bilgilere ulasabiliyorlar. Ayni zamanda dönemin yatili medrese sistemi hakkinda, egitim sistemi hakkinda verilere ulasabiliyor” dedi.
“Güzel bir seyahate çikabiliyorlar”
Müze ziyaretçilerinin bu teknolojiyle tarihi yolculuk yapacagini belirten Budaktas, “Müzenin çesitli birimlerindeki hologlar görüntüleriyle namaz kilan insan görüntülerine, abdest alan insan görüntülerine ya da o dönemde medresede egitim gören ögrencilerin hologram görüntülerine ulasabiliyor. Ayni zamanda bu görüntüler sesle de destekleniyor. Medrese içerisindeki dönemin ögrenci hücreleri bugün sergi salonlari olarak düzenlenmis ve odalardaki otomatik kapilar ziyaretçilerin hareketiyle birlikte otomatik sensörlü açilip kapaniyor. Ikinci katindaki birimlere de parmak iziyle girilip çikilabiliyor. Hololens gözlügüyle birlikte yapi içerisindeki görselleri üç boyutlu olarak görme firsatina sahip ziyaretçiler. Gözlügün teknolojisi sayesinde ellerini kullanarak yapilari üç boyutlu tarayabiliyorlar, güzel bir seyahate çikabiliyorlar” dedi.
Türkiye'de Tek, Bu Teknoloji Zamanda Yolculuk Yaptiriyor
Sivas Gök Medrese’de Türkiye’de ilk kez bir müzede kullanilan Hololens teknolojisi sayesinde ziyaretçiler zamanda yolculuga çikiyor.