Yolcu sayısı 30 milyondan 130 milyona çıkarak 3 katına ulaştı. Dolayısıyla Türkiye’de ticari hava taşımacılığında rekorlar kırılıyor” dedi.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Devlet Hava Meydanları (DHMİ) Genel Müdürlüğü himayesinde Samsun Sportif Havacılık Kulübü ve OMÜ UZAYTEM Müdürlüğü koordinesinde “Amatör Havacılık ve Sorunları Çalıştayı” düzenlendi.
OMÜ Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen çalıştaya Samsun Vali Yardımcısı Hulusi Kaya, Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, DHMİ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Karakan, OMÜ Rektör Danışmanı ve Havacılık ve Uzay Teknolojileri Araştırma Merkezi Müdürü Ferşat Kolbakır, Atakum Belediye Başkan Metin Burma, Çek Cumhuriyeti Hafif Hava Araçları Birliği Başkan Yardımcısı Jan Fidrich, Çek Cumhuriyeti Evektor Uçak Üretici Şirket Direktörü Milan Mach, Samsun Sportif Havacılık Kulübü Başkanı Aytekin Turgut katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Samsun Sportif Havacılık Kulübü Başkanı Aytekin Turgut, “Biz Samsun Havacılık Kulübü olarak 1988 yılında havacılığa başladık. Bu havacılığı seve seve yapmaya devam ettik. Çok zorluklar çektik. Zaman geldi uçamadık, zaman geldi meydanda motor çalıştırdık. Ama yılmadık, sizler gibi hepimiz buradayız. 19 Mayıs ilçesindeki Engiz Havaalanı yaptık. Ama maliye bize 10 yıl boyunca ‘niçin yaptınız’ diye bizden hesap sordu. Onu da aştık, şimdi çok güzel bir meydan daha kuruldu. İnşallah bundan sonra Samsun’da havacılık sporunu en güzel şekilde yapılacak. Bin metre uzunluğunda, sıfır asfalt, 35 metre genişliğinde çok güzel bir yer. Burada bu havacılığın bu zamana kadar olan sorunlarını Atatürk’ün Samsun’a ilk çıktığı gibi, bizde buradan bunun ilk ışığını ve ilk meşalesini yakacağız. Buraya gelen arkadaşlarda tarihe geçecektir. Sorunlarımız çok büyük. Burada önemli olan dünyadaki havacılık aktiviteleri nasıl yapılıyorsa ülkemizde de havacılık aktivitelerinin aynı şekilde yapılıp, bizim onlardan aşağı insanlar değil bir Avrupalıdan çok üstün tarafımız var. Önce biz kendimize bu konuda güvenmemiz lazım. Burada güzel kararlar alınacağına inanıyorum” diye konuştu.
TÜRKİYE’DE TİCARİ HAVA TAŞIMACILIĞINDA REKORLAR KIRILIYOR Türkiye’de ticari hava taşımacılığında rekorların kırıldığını belirten Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi şöyle konuştu: “Bu çalıştay bir başlangıç çalıştayı. Her ne kadar etiketinizde birinci diye yazmıyorsa da bence buna birinci diye yazmanız lazım. 2003 yılında Türkiye’de 163 tane yolcu uçağı vardı. Bugün bu rakam 372’ye çıkmıştır. Nerdeyse 2.5 kattan daha fazla bir artış var. Toplam hava aracında ise 2003 yılından itibaren 2 katına çıktı. Yolcu sayısı 30 milyon’dan 130 milyon’a çıkarak 3 katına çıktı. Dolayısıyla Türkiye’de ticari hava taşımacılığında rekorlar kırılıyor. Dünyada ilerleme belli rakamlarda bir dijitlik rakamlarda olurken, Türkiye’de her sene yaklaşık yüzde 10 oranında artıyor. Şimdi 2023 hedeflerine baktığımızda Türkiye dünyada ekonomi açısından ilk 10’a girmeyi hedefleyen bir ülke. Dolayısıyla yolcu uçak sayısının 370’den 750’ye, yolcu sayısının 130 milyon’dan 350 milyon’a ulaşacağı bir projeksiyon var. Bu projeksiyonların en büyüğü de Türkiye’nin kendi sivil uçağını yapabilir noktaya gelmesi ve yapmasıdır. Dolayısıyla bu kadar büyük bir hedefleri olan havacılığın kendi temelleri olmadan temellerine sağlam basmadan istikrarlı bir şekilde büyümesi pek mümkün gözükmüyor. Temelde amatörcülüktür. Amatörcülüğü olmayanın profesyonelliği kaliteli olmaz. Dolayısıyla bu anlayış içersinde amatörcülüğün Türkiye’de önünün açılması dünya örneklerinde olduğu gibi gelişmesi gerekiyor. Burada tüm dünyada yapılan bir araştırmada önümüzdeki 20 yıl içersinde dünyadaki toplam yolcu uçak sayısından 20 bin yolcu uçağı ilave edileceği hesaplanıyor. Bunun da 600 bin ilave uçak teknisyenine, 400 bin de pilota ihtiyaç duyulacağı gözüküyor. Türkiye özeline getirdiğimizde de Türkiye 2023 yılı hedeflerini yakalayabilmesi için her yıl yaklaşık 500 pilotu yetiştirmesi ve sektöre sokması gerekiyor. Şuanda Türkiye’ye baktığımızda 780 civarında yabancı pilot istihdam ediliyor. Dolayısıyla bu sürecin tersine dönmesi, bu kaynakların yerli kaynaklardan karşılanması, hatta dışarıya pilot ihraç edilmesi için bizim temellerin çok sağlam olması gerekiyor. Buda Türkiye’de havacılığın tabana yayılması için amatörcülüğün gelişmesi gerektiğini gösteriyor. Bizim hedefimiz temelleri sağlam tutmaktan geçiyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a bu konuyu arz ettiğimizde bize her zamanki gibi talimatı olan ‘emniyetten taviz vermeden vatandaşın önünü açınız’ olmuştur. Kendisi ‘amatör olmayanın profesyonelliği zayıf olur, dolayısıyla amatörlerin sıkıntılarını anlayın ve çözüm’ talimatlarını alarak biz buraya geldik.
Buradaki amacımız, sizlerle bir şeyler konuşmak veya bir şeyler ifade etmek değil, sorunlarını dinlemeye, eleştirilerinizi not almaya geldik. Bugünkü çalıştaydan beklediğimiz sorunlarınız ve sıkıntıların neyse çözüm önerilerinizle beraber bunları not almaya geldik.” Daha sonra Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Karakan da katılımcılara sportif havacılık faaliyetlerine yapılan katkılar hakkında bilgi verdi.
Çalıştayın sonucunda Avrupa’da ve dünyada yapılan havacılık ve Türkiye’de yapılan havacılık karşılıklı olarak karşılaştırılıp, bunların tespitleri ve Türkiye’deki Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü olarak amatör havacılığa değer verilmesi ile deneysel uçak yapımı desteklenecek .
Türkiye’de Ticari Hava Taşımacılığında Rekorlar Kırılıyor
Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, “2003 yılında Türkiye’de 163 tane yolcu uçağı vardı, bugün ise 372’ye çıktı.