Türkiye'de Üniversitede NFT Diplomalari Dagitildi

Türkiye'de Üniversitede NFT Diplomalari Dagitildi

Uzmanlar tarafindan gelecegi sekillendirecegi ifade edilen metaverse, sektör temsilcilerinin katilimiyla gerçeklestirilen çalistayda masaya yatirildi. Egitim alaninda yasanan gelismelerin de aktarildigi çalistayda iki üniversite ögrencisinin hayata geçirmis oldugu proje ile Türkiye’de bir üniversitede ögrencilerin NFT diploma aldiklari belirtildi.

Istanbul Arel Üniversitesi ve TÜYAFED Yazilimcilar Federasyonu is birligiyle üniversitenin Sefaköy yerleskesinde Metaverse Çalistay ve Konferansi düzenlendi.

Metaverse ile degisebilecek is modellerinin sosyolojik ve psikolojik olarak ele alindigi çalistayda hukuk, egitim, insan kaynaklari, istihdam, saglik, savunma, turizm, tekstil, oyun gibi farkli konular bütünsel olarak incelendi. Egitimde metaverse ile gelen gelismelerin de aktarildigi çalistayda Görsel Iletisim Tasarimi Bölümü ögrencileri Emir Butakin ve Yavuzhan Birinci‘nin NFT diploma projesi ödüllendirildi. Gençler yapmis olduklari metaverse alanindaki çalismalariyla geçmis egitim döneminde Türkiye’de ilk kez lisans diplomalarinin NFT diplomasi olarak dagitilmasini sagladi. Egitimin disinda tüm diger sektörlerde de sertifika, plaket gibi resmi ve özel belgelerin NFT olmasi için çalismalarini sürdürdüklerini belirten gençler, böylece herkesin NFT sisteminde hiç kaybolmayacak bir resmi belge koleksiyonuna sahip olabilecegini belirtti.



Özel kodla diplomaya ulasilabilecek

Istanbul Arel Üniversitesi Görsel Iletisim Tasarimi Bölüm ögrencileri Emir Butakin ve Yavuzhan Birinci, gelistirmis olduklari NFT diplomalari ile ilgili su bilgileri verdi:

“NFT diploma hiçbir zaman kaybolmayacak. Bir platform üzerinde her zaman duracak. Her birey özel koduyla diplomasina ulasabilecek. Her diplomanin altinda özel bir kod var. Bu kodla diplomalarina ulasabilecekler. Her ögrenciye kendi kodlari verilerek diplomalarina ulasmalari saglanacak. Ögrenci sisteme giris yaptiginda diplomalarini NFT olarak görebiliyor. Bu alanda öncü oldugumuzu düsünüyoruz. Sertifika, plaket olarak da ileriki zamanlarda içerigi zenginlestirecegiz. Çalismalarimiz devam ediyor.”

“Üniversiteler gelecegi takip etmeli”

Metavese ile ilgili gelismelerin üniversiteler tarafindan yakindan takip edilmesinin sorumluluk oldugunu belirten Istanbul Arel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Ercan Gegez, “Metaverse tüm dünyaya damgasini vurdu. Gelecegimizi sekillendirecek olan bir olusumu çalistayimizda sektörün temsilcilerini bir araya getirerek, masaya yatirdik. Bu yeni teknolojinin gelecege ve hayatimiza yönelik etkilerini tartistik. Egitim alaninda da üniversiteler gelecegi takip etmeli. Gelecekte ne olacagina, yeni olusumlarin üniversiteleri nasil etkileyecegine önem vermek zorundayiz. Metaversenin bu kadar konusuldugu ortamda herhangi bir üniversite stratejik planinda kendi gelecegini etkileyecek olusumlari göz ardi ediyorsa o üniversitenin gelecegi yoktur diye düsünüyorum. Ilerleyen yillarda üniversitelerin faaliyetlerinde metaverse’in çok büyük etki olusturacagini düsünüyorum” diye konustu.



“Metaverse ile beraber Türkiye’den 5 milyar dolar para çikisi oldu”

“Sektör birligi açisindan ülkemizin kamu, sanayi, STK ve akademi entegrasyonunu saglamak için çalistayda yer aldik” diyen TÜYAFED Yazilimcilar Federasyonu Baskani Mustafa Çalis ise, “Yapmis oldugumuz is birlikleri çerçevesinde metaverse çalistayini yaptik. Metaverse giris yapildiktan sonra ülkemizde ciddi anlamda sikintilar olmaya basladi.

Türkiye’de çilginlar gibi arazi satislari yapildi. Türkiye en çok arazi satan ve alan ülke pozisyonunda. Ülkemizde bir yil içeresinde 5 milyar dolar gibi bir para çikisi oldu. Durum itibariyla bu çalistayi ülkemizi bilgilendirmek için konferans ve seminer seklinde gerçeklestirdik. Amacimiz ülkemizin degerlerine sahip çikmak. En çok siber saldiri altinda olan platform meta platformudur. Bu çalistayda farkindalik olusturmak için çok degerli konuklarla önemli konulari ele aldik" dedi.

Metaverse ile ilgili üretim yapmis firmalarin ürünlerinin sergilenmesinin ve ayni zamanda firmalarin bir araya gelmesinin ihracatin önünü açacagini kaydeden Çalis, “Federasyon olarak 40’a yakin ülkeyle yapmis oldugumuz sözlesme çerçevesinde 30 binin üzerinde üyeye ulasmis durumdayiz. Türkiye’nin gelecegi için ilk hedefimiz yanlis gidisatin önünü kesmektir. Bu platformda hacklenen insanlar var ve ülkemizde ciddi bir para çikisi var. Bu da ülke ekonomisine zarar veriyor. Amacimiz bu zararin önünü kesmek. Meteversenin saglik, turizm ve ülkemizi tanitacak alanlarda kullanilmasini saglamaktir. Egitim alt yapilarindaki sorunlarin çözülmesidir. Bu çerçevede Istanbul Arel Üniversitesi’nde bir atölye olusturduk. Gençlere meteverseyi anlatacagiz” diye konustu.

Çalistay sürecinden elde edilen bilgiler ise kamuoyu için bir rapor haline getirilecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile