Türkiye’de Yabancıların Mal Edinmesi ve Etkileri Projesi Tanıtıldı

Türkiye’de Yabancıların Mal Edinmesi ve Etkileri Projesi Tanıtıldı

Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Kanal, Türkiye’de 2003 yılında çıkartılan yasa ile yabancılara mülk satışı önemli ölçüde arttığını söyledi.

Kanal, Ankara Üniversitesi koordinatörlüğünde oluşturulan “Türkiye’de Yabancıların Mal Edinmesi ve Etkileri” çalıştayına katıldı.

Kastamonu’nun Ilgaz Mountain Resort Hotel’de düzenlenen çalıştayda konuşan Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Kanal, yabancıların Türkiye’de mülk edinmeleri ve mülk edinme sonucunda oluşan ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasi etkilerinin belirlenmesi konusunda kapsamlı çalışmaların yapıldığını belirterek, bu önemli etkilerin mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

“MÜLK EDİNMESİNİN GETİRDİĞİ ETKİLERİ EN İYİ ŞEKİLDE DEĞERLENDİRECEĞİZ”
Yabancıların mülk edinmesi konusunda yapılan çalışmaların sadece Tapu ve Kadastro olarak kendi kurumlarının dışında diğer kurumları da yakından ilgilendirdiğini anlatan Kanal, Türkiye’de yabancılara mülkiyet edinme hakkının önce bazı fermanlarla ve kanunlarla Osmanlı İmparatorluğunda 1868 yılında verildiğini belirterek, aynı düzenlenenin ise Cumhuriyet döneminde 1934 yılında gerçekleştirilen yasal düzenleme ile verildiğini ifade etti.

Kanal, şöyle konuştu:
“2003 yılına kadar geçen süreç içerisinde Türkiye’de yabancılara mülk satışının önemli ölçülere ulaşamadığını vurgulayan Kanal, “2003 yılından itibaren Türkiye’de değişen durum ve yabancıların yatırım gözdesi olması hasebiyle yabancılara mülk satışı hızlanmış ve bunun sonucunda oluşan tartışmaları da beraberinde getirmiştir. Toplumun bir kesiminde yabancılara mülk satışının arttığına yönelik eleştiriler artarken, bir kesimde de satışın daha çok artması ve satışın önündeki bürokratik engellerin kaldırılması yönünde talepler olmuştur. Son dönemlerde yabancılar tarafından Türkiye’de yabancılara mülk satışı önemli ölçüde artış göstermiştir. ‘Türkiye’de Yabancıların Mal Edinmesi ve Etkileri’ projesi satış sonrası oluşan her türlü ekonomik, sosyal ve siyasal durumlar ayrı ayrı değerlendirilecektir. Bu değerlendirme sonucunda atılacak adımlar daha sağlıklı adımlar olacaktır. Proje sayesinde yabancılara mülk satışı sonrasında çıkacak her türlü sonuç ülkemize yarar sağlayacaktır.”

“YABANCILARA MÜLK SATIŞI TÜRKİYE’Yİ AYDINLIK GELECEĞİ TAŞIYACAK”
Yabancılara mülk satışının Türkiye’yi aydınlık geleceğe taşıyacağını belirten Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ise, Avrupa Birliği’ne üyelik için müzakerelerin devam ettiği noktada yabancılara mülk satışının konuşulmasının büyük önem arz ettiğini ifade ederek, “Dünyanın var oluğu sürece mülk konusunun en önemli konulardan bir tanesi olmaya devam edecek. İnsanlar birbirleriyle mülkleri ile uzlaşmışlar ve mülkleri için kavga etmişlerdir. Yabancılar mülk satışını tüm yönleri ile değerlendirilmesinin ülkemizin aydınlık geleceği için çok önemli bir konu olduğunu düşünüyorum. Gelişmiş dünya ekonomilerine bakıldığı zaman yabancıların kendi ülkelerinde mülk edinmeleri için çok farklı avantajlar sunuluyor. Biz de ülke olarak bu durumu değerlendirmeli ve mülk edinecek yabancılar belli avantajlar sunabilmeliyiz. Mülkün ortak sonucundaki yansıma kültür yansımasıdır. Kültür paylaşımı, kültür gelişimi sağlandığı sürece bu konudaki adımlar daha büyük olarak gerçekleşecektir” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Taşınmaz Geliştirme Ana Bilim Dalı Başkanı ve aynı zamanda proje koordinatörü Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, katılımcılara yabancılara mülk satışı konusunda geniş bilgiler verdi.

Çalıştaya AK Parti Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen, Yabancı İşler Dairesi Başkanı Dr. Bekir Tarık Yiğit, Kastamonu Tapu Kadastro 19. Bölge Müdürü Mustafa Çetinkaya ve davetliler katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile