Türkiye'de Yeni Doğan Bebek Ölümleri

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Vural, Türkiye'de yeni doğan bebek ölümlerinin azaldığını bildirdi.

Prof. Dr. Vural, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de her yıl 1 milyon 250 bin çocuğun doğduğunu belirterek, bunun her geçen sene bir Avrupa ülkesinin nüfusumuza eklenmesi anlamına geldiğini söyledi.

Bu çocukların yüzde 10-12 kadarının prematüre doğduğunu vurgulayan Vural, bunların da çok daha özel bakıma ihtiyaç duyan bebekler olduğunu dile getirdi.
Vural, Türkiye'de şu anda 200 tane yeni doğan uzman hekiminin bulunduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin ihtiyacı olan yeni doğan uzmanı 600'ler civarında. Çok büyük bir açık var. Yine, yeni doğan hemşiresi konusunda da çok büyük bir açık var. Onun için hala bir takım bölgelerde yeni doğan yoğun bakımlarına sadece çocuk hekimleri hizmet veriyor. Ancak, buralarda yeni doğan konusunda çok uzmanlaşmış çocuk doktorlarının hizmet veriyor olması lazım. Ama maalesef şu anda yeterli yeni doğan hekimi olmadığı için, çocuk uzmanlık eğitimi sırasında alınan bilgilerle arkadaşlarımız hizmet vermeye çalışıyorlar. Uzman sayısının artırılması, var olan hekim sayısının 2-3'e katlanması lazım. Bunun artırılması için kadroların artırılması gerekiyor."
Yeni doğan hekimi olmak için tıp fakültesinin ardından, 4 sene uzmanlık ve 3 sene yan dal eğitimi alınması gerektiğini aktaran Vural, bu nedenle çok zor bir alan olduğunu belirtti.

Vural, yine bu doktorların bu eğitimlerinin yanı sıra iki kere 2'şer yıl mecburi hizmet yapmak zorunda olduklarını dile getirerek, yeni doğan hekimi olmanın çok büyük özveri gerektirdiğini söyledi.

- "Yeni doğan ölümleri Avrupa'nın 2-3 misli üzerinde"
"Türkiye'de son zamanlarda, süt çocuğu ölümleri, beraberinde de yeni doğan bebek ölümleri azaldı" diye konuşan Vural, buna karşın hala Avrupa'nın 2-3 misli üzerinde olduğumuzu belirtti.

Vural, Türkiye'deki yeni doğan ölümlerinin binde 4,7'ler civarında olduğunu aktararak, "Bunu çok daha aşağılara indirmek için çok daha ince şeyler yapmak gerekiyor. Bunlardan en önemlisi yeni doğan hekim ve hemşire sayısını artırmak. Bu şekilde verilen hizmetin daha sağlıklı hale getirilmesini sağlamak gerekiyor" dedi.

Yeni doğan hemşire kadrosunun da özellikle artırılması gerektiğinin altını çizen Vural, şu anda Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde hemşire eksikliğinden dolayı bir çok servisin kapalı durumda olduğunu ifade etti.

Vural, 20-25 yeni doğana hizmet verebilecek noktada iken, şu anda 10 bebeğe hizmet verebildiklerini vurgulayarak, "Burada yeni doğan hekim eksikliği yok. Sonuçta üniversitedeyiz. Ancak hemşire eksikliği var. Hemşire kadrosu verilemediği için üniversitedeki servislerin yarısı kapalı durumda" diye konuştu.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile