Türkiye'de Yilda Yaklasik 3 Bin Çocuga Kanser Tanisi Konuyor

Türkiye'de Yilda Yaklasik 3 Bin Çocuga Kanser Tanisi Konuyor

Tunceli Devlet Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Hamdullah Cem Kaçmaz, Türkiye’de yilda yaklasik 3 bin çocuga kanser tanisi konuldugunu söyledi.

Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Hamdullah Cem Kaçmaz, çocukluk çaginda görülen kanser vakalari hakkinda açiklamalarda bulundu. Dr. Kaçmaz, kanserin tek bir hastalik olmaktan ziyade çocukluk çaginda yas ve görülme yeri açisindan yelpazesi genis, tedavi ve yönetimi farkliliklar gösterebilen kronik bir hastalik oldugunu kaydetti.

Eriskin yastaki kadar sik görülmese de kanserin çocukluk çaginda da görülebildigini ifade eden Kaçmaz, “Günümüzde tüm kanserlerin yüzde 0,5 ile yüzde 2’lik kismi 15 yas altinda görülmektedir. Ülkemizde her yil yaklasik 3 bin çocuk kanser tanisi almaktadir” dedi.



Ailevi yatkinlik ve çevresel faktörler önemli rol oynuyor

Kanser sürecinde ailevi yatkinliklarin ve çevresel faktörlerin önemli rol oynadigini vurgulayan Uzm. Dr. Kaçmaz, “Kanser olusum mekanizmasinda anormal ve kontrolsüz sekilde hücre çogalmasi söz konusudur. Hala arastirilmakla beraber en yaygin kabul edilen görüs tümör baskilayici genlerin etkisizlesmesi; tümör yapici genlerin ise aktif hale gelmesidir. Bu süreçte ailevi yatkinliklar ve çevresel faktörler önemli rol oynamaktadir. lyonizan radyasyon, ultraviyole, bir takim kimyasallar, enfeksiyona yola açan bazi virüsler, agir metaller, petrokimya ürünleri, solvent çözücüler, pestisitler gibi birçok etkenin farkli kanser tipleri için risk olusturdugu belirlenmistir. Ayrica çocukluk çagi kanserleri, tutulum yeri açisindan farkliliklar gösterebiliyor. 5 yas altinda daha çok embiyolojik kökenli tümörler ve iç organlarin kanserleri görülürken; 5 yas üzerinde lösemi ve daha ileri yaslarda ise lenfomanin daha siklikla görülebiliyor” diye konustu.



"Kanser, birçok hastaligi taklit edebilir"

Çocukluk çagi kanserlerinde belirli kesifler ile kanserin tutulum yerine göre degisim gösterebilecegini, bu açidan bakildiginda basvuru sikayeti olarak kanserin birçok hastaligi taklit edebilecegini belirten Dr. Kaçmaz, “Genel anlamda kilo kaybi, düskünlük, kemik agrilari, nedeni açiklanamayan ates, cilt, mukoza, burun kanamalari veya kolay morarma, eklem sisligi gibi bulgular kanserlerde sik görülen sikayetlerdir. Bununla birlikte organ tutulumlu kanser türlerinde tutulan organa bagli olarak bas agrisi, fiskirir kusma, bilinçte bozulma, görme/konusma bozukluklari, nöbetler, dis eti sisligi, bölgesel kitleler gibi daha özgül bulgular da görülebilir” seklinde konustu.



"Iyilesme orani, eriskin kanserlerine oranla daha yüksek"

Eriskinde oldugu gibi çocuklarda da kanserlerin tek tip tedavisi bulunmadigini ve eriskinlere oranla çocuklarda iyilesme oraninin daha yüksek oldugunu dile getiren Kaçmaz, “Tedavi türü her hastaya özel planlanmaktadir. Tümörün türü, yeri, yayginligi ve hastanin yasi gibi birçok etken göz önünde bulundurularak tedaviye karar verilmektedir. Basta kemoterapi ve radyoterapi olmak üzere bazi kanser türlerinde gerektiginde kemik iligi nakli, organ nakli veya cerrahi yolla tedavi uygulanmaktadir. Eriskin kanserlerine oranla çocukluk çagi kanserlerinde kür denilen tam iyilesme oraninin daha yüksek oldugu görülmüstür” ifadelerini kullandi.

"Ailelere ve doktorlara önemli görevler düsüyor"

Hastalik hakkinda toplumsal bilincin artirilmasi ve çevresel risk faktörlerinin azaltilmasi ile bazi kanser türlerinden korunmanin ve sikligini azaltmanin mümkün olabileceginin altini çizen Uzm. Dr. Hamdullah Cem Kaçmaz, ’’Genetik temelli kanser türleri basta olmak üzere erken tani ve tedaviye erken baslanmasinin sag kalimi ve tam iyilesme oranlarini artirdigi görülmüstür. Bu açidan ailelere ve çocuklari muayene eden doktorlara öncelikli görev düsmektedir. Özellikle sigara maruziyeti basta olmak üzere çevresel risklerin taninarak en aza indirilmesi ve çocugun korunmasi aile tarafindan saglanmalidir. Kanser tanisi almis çocuklarin takip, tedavi ve enfeksiyon kontrollerinin iyi sekilde saglandigindan emin olunmalidir. Hekim boyutunda ise kanserin her türlü hastaligi taklit edebilen bulgulara sahip oldugu, açiklanamayan bulgular ve klinik bir süphe varliginda ileri arastirmanin veya yönlendirmenin gerekliligi tüm hekimlere göz önünde bulundurulmalidir’’ dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile