TÜRKİYE'deki AFRİKALILAR - Toplumla Kaynaştılar

'Afrika açılımı'nın ardından Türkiye'de son yıllarda artan Afrikalıların sayısı dikkati çekiyor Eğitimden sanata, ticaretten spora hemen her alanda yer alan Afrikalılar toplum tarafından da benimsendi Lise öğrencisi Kaan Sargın: 'Herhangi bir konuda, mesela okulda bir sıkıntı olduğunda çok yardımcı oluyorlar. Biz de onların bir sıkıntısı olduğu zaman yardım ediyoruz. Şimdiye kadar bir kavgalarını, tartışmalarını görmedik. Öğretmenlerimiz de çok memnun bu arkadaşlarımızdan' Muhasebeci Engin Aslan: 'Ben şu ana kadar hiçbir kötü davranışlarını görmedim. Bir Türk olarak Afrikalılarla yaşamaktan gayet memnunum. Ben sanayide çalışıyorum. Buralarda çalışan çok sayıda siyahi arkadaş var. Çok efendiler, dürüstler, mütevazılar' Simit satıcısı Yaşar Daşdemir: 'Sonuçta onlar da insan, onlar da iyi şartlarda yaşamayı hak ediyorlar. Fakat çoğu iş bulamıyor'

GÜLSÜM İNCEKAYA - Türkiye'de yaşayan ve eğitimden sanata, ticaretten spora hemen her alanda yer alan Afrikalılar, toplumla kaynaştı.

Türkiye, çevre ülkelerdeki çeşitli olumsuzluklar nedeniyle uzun bir süredir göç alan ülkeler arasında yer alıyor.

"Afrika açılımı"yla birlikte Türkiye'ye gelen Afrikalı sayısı da arttı. Türk insanı da Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki etkileşimin artması ve ülkeye gelenlerle iletişimin her geçen gün güçlenmesiyle Afrikalıları benimsedi.

Kadırga Endüstri Meslek Lisesi'nde okuyan Cenker Kucur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendi sınıfında Afrikalı öğrenci olmadığını ancak diğer sınıflarda okuyan Afrikalı arkadaşları ile çok iyi anlaştıklarını söyledi.

Siyahi öğrencilerin çok akıllı olduğunu belirten Kucur, "Daha şimdiye kadar kötü bir şey yaptıklarını görmedim. Biraz Türkçe konuşurken zorlanıyorlar. Ama hepsinin de notları çok iyi." dedi.

Aynı lisede okuyan Kaan Sargın da Afrikalı öğrencilerle arkadaşlık kurmaktan çok memnun olduğunu anlattı. Siyahi arkadaşlarının şimdiye kadar hiçbir sıkıntı çıkarmadığını dile getiren Sargın, "Herhangi bir konuda, mesela okulda bir sıkıntı olduğunda çok yardımcı oluyorlar. Biz de onların bir sıkıntısı olduğu zaman yardım ediyoruz. Şimdiye kadar bir kavgalarını, tartışmalarını görmedik. Öğretmenlerimiz de çok memnun bu arkadaşlarımızdan." diye konuştu.

- "Efendiler, dürüstler, mütavazılar"

Muhasebeci Engin Aslan ise gerek iş yapma konusunda gerek Türklerle kurdukları iletişim ve saygı konusunda siyahi vatandaşların çok dikkatli olduğunu söyledi.

Bir Türk olarak Afrikalılarla yaşamaktan memnun olduğunu belirten Aslan, "Ben sanayide çalışıyorum. Buralarda çalışan çok sayıda siyahi arkadaş var. Çok efendiler, dürüstler, mütevazılar." ifadelerini kullandı.

''Şahsım adına onların burada yaşamalarından hiç rahatsız değilim.'' diye söze başlayan simit satıcısı Yaşar Daşdemir de ''Sonuçta onlar da insan, onlar da iyi şartlarda yaşamayı hak ediyorlar. Fakat çoğu iş bulamıyor. Günde en az 20 tane bedava simit veriyorum onlara.'' ifadelerini kullandı.

- Onlar da olumlu karşılıyor

Irak kökenli İngiliz vatandaşı Ziyad Salah da Türkiye'de çok sayıda Afrikalı gördüğünü belirterek, "Hepsi de Türkiye'de yaşamaktan mutlu görünüyor. Türklerin Afrikalılara yaklaşımı oldukça iyi. Şu ana kadar bir problem görmedim. Lokantalarda çalışanlar var. Saat, cüzdan satanlar var. Çok sayıda Afrikalı öğrencinin okumak için buraya geldiğini de görüyoruz. Buraya daha iyi bir yaşam sürmek için geliyorlar ve mutlular.’’ diye konuştu.

Kırgızistanlı Elmira Duşayev ise Türkçe bildikleri için Türklerin kendilerine alışkın olduklarını ifade ederek, dil konusunda diğer göçmenlerle iletişim kurmanın kolay olmadığını aktardı.

Afrikalıların Türkiye'de kendilerine bir dünya kurduğunu dile getiren Duşayev, "Kendi kendilerine yaşıyorlar ama aralarında güzel bir saygı var. Şimdiye kadar hiçbir olumsuzlukla karşılaşmadım." şeklinde konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile