Türkiye'deki Ameliyat Portekiz'den İzlendi

Türkiye'de ve dünyada ilk kez göbek deliğinden rahim alınması operasyonunu gerçekleştiren Prof. Dr. Fatih Şendağ'ın bu yöntemle yaptığı ikinci ameliyat, Portekiz'in başkenti Lizbon'da düzenlenen endoskopi kongresinde canlı olarak izlendi Prof. Dr. Şendağ:'Son yıllarda kapalı ameliyat tekniklerinde önemli gelişmeler oldu. Kapalı ameliyat tekniğinde ameliyat sonrası daha az ağrı, daha az enfeksiyon riski, daha kısa süre hastanede kalış, daha kozmetik ve daha erken işe dönüş söz konusudur. Dolayısıyla hastaya çok önemli avantajlar sağlamaktadır'

Türkiye'de ve dünyada ilk kez göbek deliğinden rahim alınması operasyonunu gerçekleştiren Prof. Dr. Fatih Şendağ'ın bu yöntemle yaptığı ikinci ameliyat, Portekiz'in başkenti Lizbon'da düzenlenen endoskopi kongresinde canlı olarak izlendi.

Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi'nde bir kadın hastanın rahimini laparoskopik cerrahi (göbek çukurundan izsiz kapalı ameliyat) ile alan Prof Dr. Şendağ'ın operasyonu, Lizbon'da düzenlenen ve çeşitli ülkelerden 500 jinekoloji uzmanının katıldığı kongrede ilgiyle takip edildi.

Prof. Dr. Şendağ, bir yandan operasyonu yaparken, diğer yandan da Lizbon'daki kongreye katılan jinekologlara yöntemi anlattı.

Kongreye davet edilen tek Türk jinekolog olduğunu aktaran Prof. Dr. Şendağ, son yıllarda laparoskopi tekniklerinde önemli gelişmeler olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

'Tek delikten operasyonlar başladı. Türkiye'de ve dünyada tek delikten robotik cerrahi ile rahim alınması operasyonunu ilk defa ben yaptım. Lizbon'dakilere bu tekniği gösterdim. Kapalı ameliyat tekniğinde ameliyat sonrası daha az ağrı, daha az enfeksiyon riski, daha kısa süre hastanede kalış, daha kozmetik ve daha erken işe dönüş söz konusudur. Dolayısıyla hastaya çok önemli avantajlar sağlamaktadır. Klasik laparoskopik operasyonda 3-4 delik söz konusu iken bu yeni teknikle sadece göbek çukurundan girilerek ameliyatlar sayesinde karında başka bir kesi olmaksızın, yara izsiz ameliyat yapılıyor. Ayrıca bu ameliyatlar artık uzay teknolojisi olarak kabul edilen robotik cerrahi ile yapılmaya başlandı.'

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile