Türkiye'de Temmuz döneminde işsizlik oranı yüzde 9,1'e gerilerken, AB (27) genelinde bu oran, yüzde 9,5 oldu.
AA muhabirinin Eurostat, OECD ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yaptığı hesaplamalara göre, 2011 yılının ilk altı ayına ait işsizlik oranları, 2008 yılında başlayan küresel krizin işsizlik oranları üzerindeki olumsuz etkilerinin bazı ülkelerde hala devam ettiğini gösteriyor.
AB (27) genelinde işsizlik oranı 2011 yılında yüzde 9,5 oranında sabitlenmiş bir şekilde devam ederken, 2010 yılı genelindeki işsizlik oranının yüzde 9,7 olduğu dikkate alındığında AB genelinde, 2010 yılına göre fazla bir değişim olmadığı gözlemleniyor.
OECD'ye üye ülkelerdeki işsizlik oranındaki azalış, AB geneline göre bir miktar daha fazla iken, OECD ülkelerinin 2010 yılında yüzde 8,6 olan işsizlik oranı Mayıs döneminde yüzde 8,1'e kadar düştü, ancak Haziran döneminde yüzde 8,2 olarak gerçekleşti.
ABD'de ise işsizlik oranı 2010 yılı seviyesinin altında bulunurken, Nisan döneminden itibaren ABD'de işsizlik oranı yeniden artış eğilimine girdi.
Bulgaristan, İspanya, İrlanda, Litvanya ve Portekiz'de işsizlik oranları 2011 yılının ilk yarısında, 2010 yılı seviyesinin üzerinde gerçekleşti. Özellikle İspanya'da işsizlik oranı sürekli artış halinde bulunurken, Bulgaristan ve İrlanda'da ise yıl başında artış gösteren işsizlik oranları azalışa geçti, ancak, bu azalış eğilimi çok fazla sürmedi ve yine artış görülmeye başladı.
Türkiye, Almanya, Polonya, Finlandiya ve Slovakya'da ise işsizlik oranı gerileme trendini sürdürüyor.
-En fazla işsiz, İspanya'da-
Geçen yıl yüzde 20,1 işsizlik oranıyla, en fazla işsizin bulunduğu ülke İspanya, işsizliğin en az yaşandığı ülke ise yüzde 3,5 ile Norveç oldu. 2011 yılının Ağustos dönemine bakıldığında ise İspanya'nın yüzde 21,2 işsizlik oranıyla yine ilk sırada yer aldığı görüldü.
ABD'de geçen yıl yüzde 9,6 olarak gerçekleşen işsizlik oranı, Temmuz ve Ağustos döneminde yüzde 9,1 olarak, Japonya'da ise geçen yıl yüzde 5,1 olarak gerçekleşen işsizlik oranı, Temmuz döneminde yüzde 4,7 olarak gerçekleşti.
Türkiye'deki işsizlik AB ortalamasının altında
Türkiye'deki işsizlik oranı AB genelinin altına düşerken, Türkiye, işsizlik oranının gerileme trendini sürdürdüğü 5 ülkeden biri oldu.