BMMYK'nin "2014 Küresel Eğilimler Raporu"na göre, 2013'te yerinden edilen 51,2 milyon ve 10 yıl önce yerinden edilen 37,5 milyon kişiye kıyasla, geçen yıl sonunda 59,5 kişi zorla yerinden edildi.
Guterres'in basın toplantısında detaylarını paylaştığı rapora göre, evlerinden kaçmaya zorlanan kişilerin sayısında keskin bir artış olurken, artıştaki başlıca hızlanma Suriye'de savaşın patlak verdiği 2011'in başlarından bu yana görüldü. Bu, savaşı yerinden edilmenin dünyadaki tek başına en büyük etmeni haline getirdi.
Dünya genelinde her 122 kişiden biri mülteci oldu veya ülkesi içinde yerinden edildi veya iltica talebinde bulundu. Bu, bir ülkenin nüfusu olsaydı dünyadaki en büyük 24. ülke olacaktı. 2013'te yerinden edilen 51,2 milyon ve 10 yıl önce yerinden edilen 37,5 milyon kişiye oranla, geçen yıl sonunda 59,5 milyon kişi zorla yerinden edildi.
Mülteci ve ülkeleri içinde yerinden edilmiş kişi sayısı, bölgelerde ard arda arttı. Son 5 yıl içerisinde en az 15 çatışma patlak verip veya yeniden alevlenirken, Afrika'da 8 (Fildişi Sahili, Orta Afrika Cumhuriyeti, Libya, Mali, Kuzeydoğu Nijerya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Güney Sudan ve Brundi), Ortadoğu'da 3 (Suriye, Irak ve Yemen), Avrupa'da 1 (Ukrayna), Asya'da 3 (Kırgızistan, Myanmar ve Pakistan'ın birçok bölgesi) kriz meydana geldi.
Çok azı çözümlenebilen krizlerin çoğu hala yerinden edilmelere sebep olmaya devam ederken, geçen yıl yalnızca 126 bin 800 mülteci ülkelerine geri dönebildi. Bu sayı, 31 yıldaki en düşük sayı oldu.
Akdeniz, Aden Körfezi, Kızıldeniz ve Güneydoğu Asya'nın da arasında bulunduğu tehlikeli deniz yolculuklarına çıkarak güvenliğe erişmeye çalışan mültecilerin sayısındaki ciddi artış, dünyadaki çatışmaların ve bu çatışmaların neden olduğu acıların belirgin sonuçları arasında yer aldı.
Suriye, dünyadaki en büyük, ülke içerisinde yerinden edilmiş kişi (7,6 milyon) ve mülteci kaynağı oldu. En büyük mülteci kaynağı ülke olan Suriye'yi, Afganistan ve Somali izledi. Mültecilerin küresel dağılımı, refah düzeyi yüksek ülkelerden ciddi ölçüde uzaklaşarak, refah düzeyi daha düşük ülkelere doğru gerçekleşti. Mültecilerin yüzde 86'sı ekonomik açıdan daha az gelişmiş olarak değerlendirilen bölgeler ve ülkelerde bulunuyor.
- "Yeni sığınmacılar kabul edilmesi takdire şayan"
Dünya çapındaki zorla yerinden edilmenin ve gereken müdahalenin büyüklüğünün daha önce tecrübe edilenin yanında küçük kaldığı bir çağa kontrolsüz bir şekilde girildiğini belirten Guterres, "Bir yandan çatışmaları başlatanların gittikçe daha fazla cezasız kalması, öte yandan uluslararası topluluğun savaşları durdurmak ve barışı inşa etmek ve korumak için beraber çalışmada görünen mutlak yetersizliği dehşet vericidir" dedi.
Guterres, fon sağlanmasındaki eksikliklerin ve savaş mağdurlarını korumaya yönelik küresel rejimdeki geniş boşluklar karşısında şefkat, yardım ve sığınacak yer ihtiyacı olan insanların yüzüstü bırakıldığını kaydetti.
Türkiye'nin dünyada en fazla mülteciye evsahipliği yapan ülke olduğuna dikkati çeken Guterres, "Türkiye'de 2 milyon mülteci bulunuyor. Türkiye, çok sayıda Iraklıya, Suriyeliye sınırlarını çok cömertçe açtı. Birçok sınır kapalı veya kısıtlanmış ve yeni duvarlar inşa edilirken, bunun özel bir anlamı var. Türkiye, uluslararası toplumdan da çok az destek aldı. Diğer ülkeleri de Türkiye'yi örnek almaya davet ediyorum" diye konuştu.
Guterres, Türkiye, Lübnan, Ürdün, Kenya, Kamerun, Çad gibi yerlerinden edilen insanlara evsahipliği yapan ülkelerin dayanışmaya ve finansal desteğe ihtiyaç duyduğunu belirterek, bu durumun söz konusu ülkelerin ekonomilerine ve toplumlarına belirgin etkisi olduğunu söyledi.
Akçakale'deki duruma ilişkin bir soru üzerine, her ülkenin kendi sınırlarını kontrol etme ve sınır güvenliğini sağlama zorunda olduğunu belirten Guterres, Türkiye'nin dramatik koşullar altında yeni sığınmacıları kabul etmesini takdire şayan bulduğunu ifade etti.
Guterres, sınır sorununun küresel bir sorun olduğuna değinerek, dünyadaki diğer ülkelerin de Suriyeli sığınmacılara kapılarını açması gerektiğinin altını çizdi.
Türkiye'deki Mülteci Sayısı 2 Milyona Ulaştı
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) Komiseri Antonio Guterres, Türkiye'nin çok sayıda Iraklı ve Suriyeliye sınırlarını açtığını belirterek, ''Türkiye, uluslararası toplumdan da çok az destek aldı. Diğer ülkeleri Türkiye'yi örnek almaya davet ediyorum" dedi.