YILDIZ AKTAŞ - Türkiye'de yasal olarak atanan ilk orkestra şefi ünvanı taşıyan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın daimi şefi Gürer Aykal, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’a orkestralarda, daha fazla Türk şefin çalıştırılması çağrısında bulunarak, 'Türkiye'deki orkestralar, Türk şeflerle çalışmalı. Kültür ve Turizm Bakanlığının bu konuda bir politikası olmalı.' dedi.
Gürer Aykal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de çok iyi orkestra şeflerin bulunduğunu ancak iyi tanınmadığını, orkestralarda da çok fazla görev alamadığını belirterek, orkestraların daha çok Türk şeflerle çalışması gerektiğini ifade etti.
Bunun gelecek için çok önemli olduğunu, eskiden Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nda 'Türk'ten şef olmaz' diye bir anlayış bulunduğunu aktaran Aykal, Türkiye'de yasal olarak atanan ilk orkestra şefi ünvanını taşıdığını bildirdi.
Bu atanma sürecinde bazı kesimlerin buna direnç gösterdiğini ifade eden Gürer Aykal, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Ben gençliğimde bunun savaşını verdim. Bu nedenle benim için orkestraları Türk şeflerin yönetmesi çok önemli. Türkiye’deki orkestralar, Türk şeflerle çalışmalı. Kültür ve Turizm Bakanlığının bu konuda bir politikası olmalı. Kendi sanatçısına sahip çıkmalı. Bakan Mahir Ünal'a da sesleniyorum, orkestralarda kendi sanatçılarımız, kendi şeflerimiz daha fazla çalıştırılsın. Sanatta, orkestrada, futbolda her yerde yabancı hayranlığı var. Bunu aşmalıyız. Bu ülkenin orkestra şefleri çok iyi, bu nedenle bu ülkenin orkestralarında görev almalı, konserler vermeli.'
Ünlü besteci Ahmet Adnan Saygun'un dünyada da tanındığını ancak ismi 'David Saygun' olsa daha fazla tanınacağını ve tüm dünyada plakları, resimlerinin bulunacağını işaret eden Aykal, Saygun'un bulunduğu noktaya tırnaklarıyla geldiğini, kimseden yardım almadığını anlattı.
Bu konularda devlet desteğinin önemine vurgu yapan Gürer Aykal, Finlandiya gibi küçük bir ülkenin bile, bestecilerini tanıtmak için pek çok faaliyette bulunduğunu, bestecileri 'Jean Sibelius'un bu sayede dünyada çalınır, hale geldiğini belirtti.
ABD’de bir orkestrada 18 yıl genel müzik direktörlüğü yaptığını anımsatan Aykal, 'Profesör Emeritus ünvanı alarak, yaşam boyu haklar kazandım. Finlandiya’da beyaz gül yani şövalye yaptılar beni. Bu ülkelerde şımartıldım ama benim görevim ülkeme hizmet etmekti. Onun içi döndüm. Şimdi de amacım genç orkestra şeflerine yardımcı olmak.' diye konuştu.
Bir orkestra şefinin notaya, besteye, orkestraya ve dinleyiciye saygı duyması gerektiğini kaydeden Aykal, genç orkestra şeflerine çok çalışmaları ve dürüst olmaları tavsiyesinde bulundu.
Ankara’da konser salonun da az olduğunu ifade eden Gürer Aykal, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası konser salonunun en yakın zamanda tamamlanması ve Ankaralı sanatseverlerin hizmetine sunulması gerektiğini bildirdi.
- Başkentli müzik severlerle yarın akşam bir araya gelecek
Ankara Müzik Festivali kapsamında yarın akşam Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Şura Salonu'nda başkentli müzikseverlerle bir araya geleceklerini, piyanoda Gülsin Onay ve 'Ankara Gençlik Senfoni Orkestrası'nın konser vereceğini belirten Aykal, festivalin müzik dünyası için çok önemli olduğunu vurgulayarak, destek verenlere teşekkür etti.
'Türkiye'deki Orkestralar, Türk Şeflerle Çalışmalı'
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası şefi Aykal: 'Türkiye'deki orkestralar, Türk şeflerle çalışmalı. Kültür ve Turizm Bakanlığının bu konuda bir politikası olmalı. Kendi sanatçısına sahip çıkmalı. Bakan Mahir Ünal'a da sesleniyorum, orkestralarda kendi sanatçılarımız, kendi şeflerimiz daha fazla çalıştırılsın' 'Sanatta, orkestrada, futbolda her yerde yabancı hayranlığı var. Bunu aşmalıyız. Bu ülkenin orkestra şefleri çok iyi, bu nedenle bu ülkenin orkestralarında görev almalı, konserler vermeli'