'Türkiye'deki Sığınmacılar Ateşkesten Memnun'

İGAM: 'Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların yüzde 87,7’si Suriye'de kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının yürürlüğe girmesinden memnun'.

ANKARA – İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi’nin (İGAM) Suriyeli kuruluşlarla yürüttüğü araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların yüzde 87,7’si, Suriye'de kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının yürürlüğe girmesinden memnun.

İGAM Başkanı Metin Çorabatır, 'Türkiye’de Yaşayan Mültecilerin Ateşkes İlanına İlk Tepkileri' araştırmasının basın toplantısında, Suriye’de yaşanan gelişmelerle ilgili çeşitli devletler ve siyasi temsilcilerin söz sahibi olduğunu fakat ülkelerini terk etmek zorunda kalanların seslerini duyuramadıklarına belirterek, 'Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin ülkelerinde yaşanan gelişmelere tepkilerini ölçmek üzere araştırma yaptık. Mültecilerin sözünün yeteri kadar dinlenilmediğini fark ettik. Bugüne kadar, Suriyelilerle yapılmış çok az anket çalışması var' dedi.

Türkiye’deki Suriyelilerin artık kendi derneklerini kurduklarını söyleyen Çorabatır, İzmir’deki Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği ve İçel’deki Sosyal Suriye Topluluğu ile ortaklaşa gerçekleştirdikleri araştırmada, şehirde yaşayan 235 Suriyeli sığınmacıya 5 soru yönelttiklerini kaydetti.

Soruların 'Evet-Hayır' şeklinde cevaplandığını anlatan Çorabatır, ankete katılan Suriyelilerin yüzde 57,5’inin erkeklerden, yüzde 42,5’nin de kadınlardan oluştuğunu aktardı.

- 'Ateşkes süreci olumlu karşılanıyor'

Çorabatır, alınan ateşkes kararını olumlu karşılayan Suriyeli katılımcıların oranı yüzde 87,7 iken, yüzde 12 oranındaki katılımcıların ateşkes kararına tepki göstererek sürece kuşkuyla baktıklarını aktardı.

Suriye’deki iç savaşta alınan ateşkes kararının ülkeye barış getirip getirmeyeceği sorusuna, ankete katılan Suriyelilerin yüzde 56,7’sinin olumlu cevap verdiklerini belirten Çorabatır, yüzde 43,3’lük orandaki katılımcıların söz konusu ateşkesin Suriye’de barış getirmeyeceği görüşüne sahip olduğunu ifade etti.

“Suriye’ye dönme, Türkiye’de kalma veya bir başka ülkeye gitme planlarınızda ateşkesten bu yana bir değişiklik oldu mu?” sorusuna ankete katılanların yüzde 46,6’sının “Hayır” yanıtını verdiklerini anlatan Çorabatır, “Evet” diyenlerin yüzde 35,3, kararsız olanların da yüzde 18 oranında olduğunu dile getirdi.

- 'Kadınların hemen hepsi ateşkesten habersiz'

Anket sonuçlarını hazırlayan Turker Saliji de ankete katılanların büyük çoğunluğunun 20-35 yaş arasında olduklarını belirterek, 31-35 yaş arasındaki katılımcıların oranın yüzde 18,5 olduğunu, ankete katılanlar arasında ayrıca 40-50 ve 60 yaş üzeri Suriyelilerin de bulunduğunu anlattı.

Ankete katılan Suriyelilerin yüzde 45,7 oranındaki büyük çoğunluğunun 1-3 yıldır Türkiye’de olduklarını söyleyen Saliji, devam eden çatışmalar nedeniyle yeni gelenlerin oranının da yüzde 14,5 olduğunu kaydetti.

27 Şubat 2016’da Suriye’de uygulanması kararlaştırılan ateşkesten haberdar olan katılımcıların oranının yüzde 89 olduğunu dile getiren Saliji, ateşkesten henüz haberdar olmayan yüzde 11’lik grubun hemen hepsinin kadınlardan oluştuğuna dikkati çekti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile