Türkiye'deki Tek Örnegi, Defineciler Talan Etti

Türkiye'deki Tek Örnegi, Defineciler Talan Etti

Sivas’ta bulunan ve Türkiye’de göl evleri türündeki yerlesim tarzinin tek örnegi olarak bilinen Pilir Höyügü, definecilerin izinsiz kazilari sonucu delik desik hale geldi.



Sivas’in Hafik ilçesinde bulunan Hafik Gölü, birçok canli türüne ev sahipligi yapiyor. Dogal güzelligiyle ziyaretçilerini büyüleyen gölün içerisinde bulunan Pilir Höyügü ise oldukça dikkat çekiyor. Göl evleri türündeki yerlesim tarzinin ülkemizdeki tek örnegi olarak bilinen höyügün, yapilan arastirmalar sonucunda; Neolitik, Kalkolitik ve Tunç çagina dayandigi düsünülüyor. Günümüzde ise göl evlerin izleri çiplak gözle görülemiyor. Göl evlere dair ilk kalintilara 1944 yilinda yapilan arkeolojik kazilarda rastlanildi. Milattan öncesine ait oldugu düsünülen göl evlerine ait kazi kalintilari suyun altinda bulunuyor. Yavuz Sultan Selim’in tahtini kurdugu yer olarak da bilinen Pilir Höyügünün altinda ise bir hazine olduguna inaniliyor. Bir dönem kaçak definecilerinde ugrak yeri olan höyük, sit alani ilan edilmesinin ardindan koruma altina alindi. Definecilerin delik desik ettigi höyük, arastirmacilarinda ilgisini çekiyor.

PADISAHIN TAHTI BU HÖYÜKTE KURULDU

Hafik Belediye Baskani Selahattin Çuhadaroglu, Yavuz Sultan Selim’in tahtinin Pilir Höyügünde kuruldugunun bilindigini söyleyerek, “Daglarin dibinde bir yol var tarihi Göç yoludur. Yavuz Sultan Selim’in sefere gittigi yol bu yoldur. Hafik’in ön tarafinda da tarihi Ipek yolu var. Yani daglarin eteklerinde Yavuz Sultan Selim’in burada ordugahini kurdugu ve ordusunu o eteklerde barindirdigi, tahtini da Pilir’da kurdugu söyleniyor. Hafik, tarihle kokan ve Osmanli Imparatorlugu’nun da temelinin atildigi bir yerdir’’ dedi.



“HAZINE OLDUGU SÖYLENIYOR’’

Baskan Çuhadaroglu, höyügün altinda hazine oldugu söylentilerine deginerek, “Pilir Höyügü de tarihi bir yerdir. Antik bir yerdir. Yavuz Sultan Selim’in zamaninda tahtini kurdugu yer. Altinda hazinenin oldugu söyleniyor rivayete göre. Burayi zamanla kazdilar bir seyler buldular sonra sit alani ilan edildi. Su anda da delik desik edilmis bir durumda. Gölün tüm etrafi Sit alani haline getirildi.

Geçmis dönemlerde zarar verdiler buraya. Sonradan buranin antik bir yer oldugunu anlayinca sit alani haline getirildi.

Arkeologlar gelip burada kazi yaptilar. Su anda da sit alani oldugu için kimse dokunmuyor’’ seklinde konustu.

(Demet Karakus - Mert Taha Varol-IHA)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile