Türkiye'den 48 ülkeye 'Noel çiçeği'

Türkiye'den 48 ülkeye 'Noel çiçeği'

Yılbaşı dönemi için Türkiye'den 48 ülkeye yapılan 50 milyon dallık çiçek ihracatından 10 milyon dolarlık gelir sağlandı.

Yılbaşı dönemi için Türkiye'den 48 ülkeye yapılan 50 milyon dallık çiçek ihracatından 10 milyon dolarlık gelir sağlandı. Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, kesme çiçek ihracatında üreticinin yüzünü güldürecek bir dönem yaşadıklarını söyledi.

ÜRETİM ALANLARI ARTIYOR

Yaşanan kriz nedeniyle dünyada çiçek üretim sektöründe bu yıl yüzde 30'luk düşüş yaşandığını, ancak Türkiye'de tam tersi bir tablonun hakim olduğunu belirten Bağdatlıoğlu, Türkiye'nin daha dinamik ve genç üretim periyotuna sahip olmasının bunda önemli rol oynadığını, ayrıca Türkiye'de üretim alanlarının genişlediğine ve bu doğrultuda ihracatın da arttığına dikat çekti.

Türkiye çiçek ihracatının geçen yılki rakamlara göre aynı olduğunu, ancak yılbaşı sevkıyatlarında artış yaşandığını dile getiren Bağdatlıoğlu, 24-31 Aralık arasında, yılbaşı döneminde 50 milyon dallık çiçek ihracatı gerçekleştiğini ve 10 milyon dolarlık girdi sağlandığını söyledi. Türkiye'den yılda 48 ülkeye ortalama 400 milyon dal çiçek ihracatı gerçekleştiğini anlatan Bağdatlıoğlu,''Sadece 7 günlük dönem için 48 ülkeye 50 milyon dal çiçek ihracatı gerçekleşti, bu ciddi bir rakam. Noelde dünyayı Türkiye'de üretilen çiçeklerin süsleyeceğini söyleyebiliriz'' diye konuştu.

KIRMIZI TERCİH EDİLİYOR


İhracatın büyük bölümünün İngiltere, Almanya, Hollanda, Rusya, Ukrayna gibi ülkelere gerçekleştiğini bildiren Bağdatlıoğlu, en fazla karanfil ve gerbera çiçeklerinin tercih edildiğini söyledi. İngilizler ile Hollandalıların kırmızı karanfili, Ukrayna ve Rusya'nın da kırmızı gerberayı talep ettiğini ifade eden Bağdatlıoğlu,''Yılbaşında kırmızı renkler hakim, bu dönemde kırmızı renkli gerbera ve karanfili yetiştiremedik diyebiliriz'' dedi.

Son 5 yıla bakıldığında Türkiye'de çiçekçiliğin ihracatın arttığı ikinci sektör olduğunu vurgulayan Bağdatlıoğlu, Türk malı çiçekleri dünyanın her köşesine göndererek hem Türk markasını tanıttıklarını hem de çiçek sektörünü geliştirdiklerini kaydetti.

Kesme çiçekçilikte ihracatın yüzde 85'inin Antalya'dan, diğer kısmın da İzmir ve Yalova bölgesinden yapıldığını dile getiren Bağdatlıoğlu, çiçek sektörünün iklim şartlarına bağlı olması nedeniyle çeşitli zorlukları bulunduğunu, ancak sevgi ve barışı simgelemesinden dolayı çiçek sektörüyle uğraşmaktan büyük zevk aldıklarını bildirdi.

25 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM

Bağdatlıoğlu, süs bitkileri sektöründeki olumlu hareketliliğin istihdamı olumlu yönde etkilediğini bildirerek,''İhracat kısmına bakıldığında sektörde sadece ihracatla uğraşan 25 bin kişi var, gerçekten önemsenecek bir rakam. Sektörün 25 bin kişiye ekmek vermesinin yanı sıra milyonlarca kişiye sevgiyi, barışı aşılaması bize güç veriyor'' diye konuştu.

Çiçek ihracatına göre ülkelerin ekonomilerini de analiz yapabildiklerini söyleyen Bağdatlıoğlu, kriz yaşayan ülkelerde çiçek talebinin azaldığına işaret etti. Bu doğrultuda çiçek talebinin arttığı ülkelerin krizi aştığını gözlemlediklerini kaydeden Başkan Bağdatlıoğlu,''Sektörümüz, ekonominin barometresi gibi. Nerede kriz olacağını, hangi ülkede krizin etkilerinin azaldığını çiçeğe olan taleple görebiliyoruz'' dedi. Küresel krizin etkili bir şekilde hissedildiği Yunanistan'a geçen yıl çiçek ihracatında ciddi oranda düşüş yaşandığını ifade eden Bağdatlıoğlu, bu yıl ise Yunanistan'da çiçek talebinde bir hareketlilik yaşandığını kaydetti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile