Türkiye'den Bosna Hersek'e Afet Yönetimi Desteği

Türkiye'nin desteğiyle Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından Bosna Hersek için geliştirilen Afet Risk Analiz Sistemi'nin (DRAS) tanıtımı yapıldı Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Koç:'Her zaman Bosna Hersek halkının yanındayız. Bu proje de desteğimizin bir yansıması'

Türkiye'nin desteğiyle Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Bosna Hersek için geliştirilen Afet Risk Analiz Sistemi'nin (DRAS) tanıtımı yapıldı.

Bosna Hersek'te sel ve heyelan açısından en riskli bölgeler olan Tuzla ve Doboj şehirlerinin pilot bölgeler olarak belirlendiği sistemin başkent Saraybosna'daki BM Ofisi'nde düzenlenen tanıtım programına, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Tuzla ve Doboj belediye başkanları ve davetliler katıldı.

Büyükelçi Koç, projenin Bosna Hersek için önemine işaret ederek, 'Türkiye tarafından desteklenen projenin Tuzla ve Doboj şehirlerine teslim edilmesi vesilesiyle toplandık. Buradaki önemli konulardan bir tanesi, afet yönetimi ve afetler meydana gelmeden hazırlıkların yapılması.' dedi.

UNDP tarafından geliştirilen 130 bin dolar maliyetli projenin 100 bin dolarlık kısmını Türkiye'nin üstlendiğini kaydeden Koç, proje amacının 2014 yılında meydana gelen sel felaketinin ardından, bölgelerin risk analiz tespitine yönelik bir yazılım geliştirmek olduğunu aktardı.

Haldun Koç, sistemin afetler olmadan önce hazırlıkların yapılmasına katkı sağlayacağına işaret ederek, 'Türkiye, 2014'te yaşanan sel felaketinin ardından Bosna Hersek'e geniş çaplı yardımda bulundu. Her zaman Bosna Hersek halkının yanındayız. Bu proje de desteğimizin bir yansıması.' diye konuştu.

- 3 faklı modül şeklinde tasarlandı

Proje sorumlusu Vedran İbrulj da sistemin 3 farklı modül şeklinde tasarlandığını belirterek, 'Birinci modül kamuya açık olacak. 2'nci ve 3'üncü modüller ise yerel yönetim çalışanlarının hizmetine sunulacak. Sel ve heyelan bakımından en riskli bölgelerin Tuzla ve Doboj olması nedeniyle proje öncelikli olarak bu 2 şehri kapsayacak şekilde geliştirildi. DRAS, ilgili şehirlerdeki tehlikenin derecesini gösteriyor.' ifadelerini kullandı.

Tuzla Belediye Başkanı Jasmin İmamovic ise Tuzla'nın heyelanlar bakımından ciddi bir risk bölgesi olduğunu anımsatarak, 'DRAS bizim için önemli, çünkü elimizde bulunan veritabanını ihtiyaç oldukça geliştirebileceğiz. Öte yandan, riskleri öngörüp önleyebileceğiz.' şeklinde konuştu.

Doboj Belediye Başkanı Obren Petrovic de 2014 yılındaki sel felaketinde Türkiye'nin Bosna Hersek'e büyük yardımlar yaptığını hatırlatarak, 'Sadece TİKA değil Türkiye'den birçok belediye de bizlere yardım etti. Biz bu yardımlar sayesinde kurtulduk.' dedi.

Bugün itibarıyla kullanıma sunulan sistemin, Tuzla ve Doboj şehirlerinin ardından Bosna Hersek'in diğer bölgelerinin ayrıntılı risk analizi haritasını da kapsayacağı bildirildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile