Türkiye'den Danimarka'ya Açıklaması 'Kara Liste Yok'

Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçiliği Kıdemli Müsteşarı Bora Kerimoğlu, Berlingske gazetesinde yayınlanan “Danimarkalı Türkler vatan hainliğiyle şikayet ediliyor” haberi üzerine Danimarka Dışişleri Bakanlığı Dış Politika Direktörü Lone Dencker Wisborg ile görüştü. Görüşmede, Danimarka’da yaşayan kişilerle ilgili olarak bir kara listenin bulunmamakla birlikte Türkiye’ye giriş çıkışlarda sorun yaşanmayacağı ifade edildi.

Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçiliği Kıdemli Müsteşarı Bora Kerimoğlu, ülkede yayın yapan Berlingske gazetesinde verilen “Danimarkalı Türkler vatan hainliğiyle şikayet ediliyor” haberi üzerine dün Danimarka Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı. Kerimoğlu, Danimarka Dışişleri Bakanlığı Dış Politika Direktörü Lone Dencker Wisborg ile görüştü. Danimarka Dışişleri Bakanlığı görüşme sonrası yazılı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, görüşmede Danimarka tarafının ülkede yaşayan Türklerin siyasi görüşleri ve benzeri konular nedeniyle Türk makamlarına kendi vatandaşları tarafından ihbar edilmesine ilişkin iddialar nedeniyle endişe duyduğu ifade edildi. Danimarka’da yaşayan bireylerin bir başka ülke ya da Türk makamlarına ihbarda bulunarak kişinin fişlenmesinin kanıtlandığı takdirde cezai suç olduğunun altı çizildi. Bununla birlikte, Türk makamları tarafından Danimarka’da yaşayan Türklerin birbirlerini ihbar etmelerini istemeleri gibi her türlü girişimlerin kabul edilemez olduğuna dikkat çekildi.

Türk tarafı ise, Türk makamlarında muhalefet olan ya da hükümete karşı olanları ihbar etme gibi bir sisteminin olmadığı ve bu nedenle fişlenmediği belirtildi. Aynı zamanda, ihbar hattı olarak kullanılan telefon hattının vatandaşın terörle ilgili vakalar için bilgi vermesi için var olduğunun ve Danimarka’da yaşayan kişilerle ilgili olarak bir kara listenin bulunmamakla birlikte Türkiye’ye giriş çıkışlarda sorun yaşanmayacağı ifade edildi.

Danimarka yasalarına göre, ülkede yaşayan bir kişiyi bir başka ülke makamlarına ihbar etmek 6 yıl hapis cezasıyla cezalandırılıyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile