Türkiye'den Kirgizistan'a Askeri Teknik Destegi

Türkiye'den Kirgizistan'a Askeri Teknik Destegi

Türkiye’nin Kirgizistan’a askeri teknik ve malzemeler törenle teslim edildi.

Türkiye’nin Kirgizistan’a hibe ettigi otobüs, araç, robocop koruma teçhizati, öldürücü olmayan silah ve mühimmat, telekomünikasyon ve elektro optik malzemelerden olusan askeri teknik ve malzemeler törenle teslim edildi. Baskent Biskek’teki Milli Askeri Birliginde düzenlenen Türkiye Milli Savunma Bakanligi ve Türkiye Içisleri Bakanligi tarafindan Kirgizistan Savunma Bakanligina teslimi gerçeklestirilen malzemelerin devir teslim törenine Kirgizistan Savunma Bakan Yardimcisi Albay Taalaybek Usubaliyev ve Türkiye’nin Biskek Büyükelçisi Ahmet Sadik Dogan’in yani sira Türk diplomatlar katildi.

Iki ülke milli marslarinin çalinmasiyla baslayan törende konusma yapan Büyükelçi Dogan, devir teslimi gerçeklestirilecek olan destegin otobüs, araç, robocop koruma teçhizati, öldürücü olmayan silah ve mühimmat, telekomünikasyon ve elektro optik malzemelerden olustugunun belirtti.

Dogan, envantere girecek olan bu malzemelerin kardes ülke Kirgizistan’in silahli kuvvetlerinin kabiliyetlerinin artmasina katki saglayacagini söyledi.

Türkiye’nin dis politikasinin temelini ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de direktifi olan “Yurtta baris, dünyada baris” ilkesi olusturdugunu hatirlatan Dogan, “Türkiye faaliyetlerini bu ilke çerçevesinde yürütmekte ve ülkelerimiz arasinda gün geçtikte artarak gelisen isbirligi de bölgede baris ve istikrari hedeflemektedir” dedi.

Büyükelçi Dogan, Türkiye’nin Kirgizistan’a askeri hibe yardimlarinin 1999 yilindan beri devam ettigine isaret ederek, “Içinde bulundugumuz yilda da Savunma Bakanligimiz tarafindan saglanan askeri yardim malzemelerine ilaveten bu sene Içisleri Bakanligimiz tarafindan da bazi malzemeler güvenlik isbirligimiz ve emniyet güçlerimiz arasindaki isbirligi çerçevesinde saglandi” diye konustu.

Ayni zamanda iki ülke Içisleri bakanliklari arasinda tecrübe paylasimi egitim faaliyetlerinin yürütüldügünü aktaran Dogan, bu kapsamda Kirgizistan emniyet personeline kurslar verildigini kaydederek, “Ayrica toplumsal olaylara müdahale kursu Biskek’te yapildi. Önümüzdeki dönemde de narkotik organize suçlarla mücadele ve istihbarat alaninda kurslarimiz yapilacak” dedi.

Büyükelçi Dogan ayrica, bu sene Türkiye askeri okullarinda egitim görmek isteyen Kirgizlar için kontenjan sayisinin 2 kat artirildigini sözlerine ekledi.

“Türkiye’nin destegi askeri güvenlikle ilgili sorunlari çözmemize katki saglayacak”

Kirgizistan Savunma Bakan Yardimcisi Usubaliyev de, Türkiye’nin verdigi askeri teknik destegin iki ülke arasindaki yüksek düzeyli ortakligin göstergesi oldugunu söyledi.



Kirgizistan ile Türkiye’nin ortak tarih ve kültüre sahip dost ülkeler olduguna isaret eden Usubaliyev, “Ülkelerimiz arasinda uzun yillardir devam eden isbirliginde sürdürülebilir mekanizmalar olusturuldu. Isbirligimizin farkli alanlarinda önemli sonuçlar elde edildi. Askeri teknik isbirliginin ülkelerimiz arasindaki iliskilerde önemli bir yeri var. Türkiye Içisleri Bakanligi ve Silahli Kuvvetlerinin bugünkü destegi Afganistan’daki zor durumla ilgili mevcut tehditler dahil olmak üzere askeri güvenligin saglanmasiyla ilgili sorunlari çözmemize katki saglayacaktir” dedi.

Türkiye ile Kirgizistan arasinda 29 Ekim 1999 tarihinde askeri hibe anlasmasi yapilmis, 28 Aralik 1999 tarihinde de Genelkurmay Baskanligi ile Kirgizistan Savunma Bakanligi arasinda lojistik uygulama protokolü imzalanmisti. Söz konusu anlasmalar kapsaminda 2010’dan bu yana her yil Kirgizistan Silahli Kuvvetlerine asker teçhizat ve malzeme destegi veriliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile